34.4 C
Budapest
2022. július. 1. péntek

Vaseső hullik egy pokoli exobolygón

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A távoli bolygók megfigyelésével a csillagászok olyan szélsőséges világokat is felfedeznek, amelyek a sci-fi szerzők legvadabb álmait is felülmúlják, mert még képzeletbeli küldetést is fölösleges lenne indítani ezekre a kíméletlen helyekre.

Ilyen bolygó például a Wasp-76b. Annyira közel kering a csillagához, hogy mindössze 43 óra alatt körüljárja, és mindig csak az egyik felét fordítja a csillag felé, így ezen az oldalon a hőmérséklet szélsőségesen magas, meghaladja a 2400 Celsius-fokot. Ezen a hőmérsékleten már a fémek is bőven megolvadnak.

 

Másik oldalán viszont kereken 1000 fokkal alacsonyabb lehet a hőmérséklet, ami lehetővé teszi a fémeső létrejöttét.

Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy fémgolyócskák potyognak az égből, sokkal inkább ahhoz hasonlítható, mintha folyamatosan sörétes puskával lőnének odafentről. A hatalmas hőmérsékleti különbség miatt elképesztő 18 000 kilométer per órás szelek is fújnak a bolygón.

A Genfi Egyetem kutatói David Ehrenreich vezetésével publikáltak a felfedezésről tanulmányt a Nature hasábjain. A tudósok a chilei Very Large Telescope távcső Espresso nevű műszerével tanulmányozták részletesen a Wasp-76b kémiáját. A bolygó 640 fényévnyire van tőlünk.

BBC

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia

Kapcsolódó hírek

Dráma a Keletinél: a forró vonatkocsiban ragadtak az utasok, az ablakokat kellett kitörniúk, hogy menekülni tudjanak.. – A MÁV “széttette” a kezét.., aztán mégis...

A meghibásodás a klímát is tönkretette, ezért hamar borzalmas hőség lett a kocsiban. Csütörtökön a Keleti pályaudvaron műszaki hibát...

Tragédia: Megtalálták a Visegrádnál a Dunába veszett lány holttestét

A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét. Kajakozók bejelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányág Dunai Vízirendészeti...

Kizuhant egy fesztiválozó az óriáskerékből a Balaton Soundon

Súlyos sérüléseket szenvedett egy feszitválozó a Balaton Soundon, miután kizuhant az óriáskerékből. A hírt a sérült bulizó egyik barátjától...

Rossz hír a Balatonra készülőknek: “elesett” az M7-es

A nagy forgalom mellett egy hármas baleset is lassítja a közlekedést az M7-es autópályán a fővárosból a Balaton...
facebook