18.5 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Vaseső hullik egy pokoli exobolygón

Dátum:

Megosztás:

A távoli bolygók megfigyelésével a csillagászok olyan szélsőséges világokat is felfedeznek, amelyek a sci-fi szerzők legvadabb álmait is felülmúlják, mert még képzeletbeli küldetést is fölösleges lenne indítani ezekre a kíméletlen helyekre.

Ilyen bolygó például a Wasp-76b. Annyira közel kering a csillagához, hogy mindössze 43 óra alatt körüljárja, és mindig csak az egyik felét fordítja a csillag felé, így ezen az oldalon a hőmérséklet szélsőségesen magas, meghaladja a 2400 Celsius-fokot. Ezen a hőmérsékleten már a fémek is bőven megolvadnak.

 

Másik oldalán viszont kereken 1000 fokkal alacsonyabb lehet a hőmérséklet, ami lehetővé teszi a fémeső létrejöttét.

Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy fémgolyócskák potyognak az égből, sokkal inkább ahhoz hasonlítható, mintha folyamatosan sörétes puskával lőnének odafentről. A hatalmas hőmérsékleti különbség miatt elképesztő 18 000 kilométer per órás szelek is fújnak a bolygón.

A Genfi Egyetem kutatói David Ehrenreich vezetésével publikáltak a felfedezésről tanulmányt a Nature hasábjain. A tudósok a chilei Very Large Telescope távcső Espresso nevű műszerével tanulmányozták részletesen a Wasp-76b kémiáját. A bolygó 640 fényévnyire van tőlünk.

BBC

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...