1.7 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Vasárnap délutántól újabb viharok várhatók..

Dátum:

Megosztás:

Súlyosabb személyi sérülést szerencsére nem okoztak a péntek esti viharok Magyarországon, ám az anyagi kár az előzetes becslések szerint több tíz millió forintos nagyságrendűre tehető.

Budapesten és Pest megyében több házba is villám csapott, ami miatt meggyulladt a tetőszerkezet, máshol esővíz öntötte el az ingatlanokat. A Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tónál mindenki időben kijutott a partra.

Az Országos Meterológiai Szolgálat tájékoztatása szerint vasárnap délutántól országszerte lehet számítani újabb viharokra, akár jégesőre is. A napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és többfelé alakulhat ki felhőszakadással kísért záporeső, zivatar, viharos széllökések is lehetnek. Az OMSZ figyelmeztető előrejelzései szerint

ma estére csak a Tiszántúlra, holnaptól az egész ország területére elsőfokú, sárga riasztást rendeltek el a zivatarok miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tegnapi nap folyamán 281 esetben indított útnak egységeket a viharkárok elhárítására, segítségnyújtásra, melyben a hivatásos tűzoltók mellett az önkormányzatok tűzoltói is kivették a részüket. A legtöbb beavatkozásra Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyékben és Budapesten volt szükség. Csak a nyugati határszél maradt ki a viharokból, Somogy, Vas és Zala megye kivételével minden megyében keletkeztek károk.

Mindenki ezt olvassa most!

A tűzoltóknak több helyen kellett szivattyúkkal segíteni az esővíz okozta áradásban
Fotó: MTI

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM OKF ügyeletes szóvivője által nyilvánosságra hozott adatok alapján a tűzoltók kárelhárító beavatkozásainak nagy részét kidőlt fák és letört faágak eltávolítása adta. A faágak utakra, autókra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek, szerencsére személyi sérülés nem történt.

Az egész Európán végigvonuló vihar Csehországban halálos áldozatokat is követelt, egy személyautóra dőlt egy fa, két felnőtt életét vesztette a balesetben, két gyermeket életveszélyes állapotban vittek kórházba.

Több városban a hirtelen lezúduló esőt nem tudta elvezetni a csatornarendszer, az utakon felgyülemlett, hömpölygő áradat okozott fennakadásokat a közlekedésben. Pesterzsébeten lakóházakat, kereskedelmi ingatlanokat is elöntött az esővíz. Néhány lakóház elektromos szekrényébe is befolyt a víz, ami elektromos tüzekhez, füstöléshez vezetett, szerencsére időben meg tudták fékezni a nagyobb katasztrófát.

Budapesten és Pest megyében viszont több lakóházba is villám csapott, ami miatt meggyulladt a tetőszerkezet, a lakóknak egy időre el kellett hagyniuk otthonaikat. Több helyen fák gyulladtak ki a villámlástól, a tűzoltók minden esetben megfékezték a tűz továbbterjedését.

Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett
Fotó: MTI/Komka Péter

A Tisza mentén és Pécs környékén épületek tetejét és kéményét is megbontotta az erős szél. Tatán dió és tojás méretű jégeső rongálta meg a házak és az utcán parkoló autók tetejét, szélvédőjét, Neszmélyen az áradat elsodort egy személygépkocsit. Baranya megyében eddig több mint háromszáz sérült házról érkezett bejelentés, ezeknek a tetejét rongálta meg a szél vagy a jég. Az eddigi adatok szerint Sellyén 245, Drávaiványin 61, Okorágon pedig 21 épületben keletkezett kár. Öt közeli megyéből kilenc tűzoltóautóval 36 tűzoltót vezényeltek a helyszínre.

Még több bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó? Kattints ide, és nézd meg rendőreink, ügyészeink, bíróink, katonáink, mentőseink, tűzoltóink, katasztrófavédelmiseink napi áldozatos munkájáról szóló cikkeinket!

A tűzoltók munkáját több önkéntes mentőcsapat is segíttette, nyolc megyéből 66-an érkeztek ide 16 járművel. A sérült tetőkről kell eltávolítani a törmeléket és az összetört cserepeket, feltépett bádoglemezeket, majd lefóliázni, hogy ne ázzanak be. A munkát a katasztrófavédelem helyi operatív törzse irányítja, szombat délutánra sikerülhet ideiglenesen helyreállítani a károkat.

A biztosítótársaságok szakemberei is felkészültek a viharkárokra, rendkívüli ügyeletet rendeltek el a kárbejelentések, kárfelmérések minél gyorsabb ügyintézése érdekében. Ahol úgy keletkezett kár, hogy az érintettnek nem volt biztosítása, ott az illetékes önkormányzatok segíthetnek a bajba jutottaknak.

Győrben is problémát okozott a hirtelen összegyűlt esővíz.

Még több bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó? Kattints ide, és nézd meg rendőreink, ügyészeink, bíróink, katonáink, mentőseink, tűzoltóink, katasztrófavédelmiseink napi áldozatos munkájáról szóló cikkeinket!

A rendőrségnek csak a tűzoltók kárelhárítási munkálatai során kellett ideiglenesen lezárni egy-egy útszakaszt. Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyanakkor közleményben figyelmeztette a járművezetőket a vihar, a heves esőzések okozta balesetveszélyre. A baleset-megelőzési tanácsukban arra figyelmeztetnek, hogy a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés szintén próbára teszi a gépjárművezetőket. Viharban látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol az úgynevezett vízen futás veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, felfut a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik. Mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul.

Az autógumi futófelületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell,

zivatar idején azonnal csökkentsék a sebességüket vagy álljanak félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...