20.2 C
Budapest
2023. május. 29. hétfő

Varga Mihály pénzügyminiszter kifejtette, hogy nyugdíjprémium kifizetésére idén kevés esélyt lát..

Dátum:

Megosztás:

Biztossá vált, hogy nem lesz évközi nyugdíjemelés, így legkorábban – a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított – a novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása.

Noha az idősek képviselői, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYESZT) kérte az Orbán-kormánytól az évközi nyugdíjemelést, Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár szerint a Központi Statisztikai Hivatal adatai nem indokolják ezt. Banai Péter Benő szerint a statisztikai adatok nem támasztják alá a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban az év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal – idézi a Népszava Juhász Lászlót, a NYESZT elnökét.

A legfrissebb hírek itt!

Pedig indokolt lenne további 1,2, és 0,3, vagyis – az idei 3 százalékkal számolva – összesen 4,5 százalékos emelés is – fogalmazott az érdekképviseleti vezető. A két plusz tétel a tavalyi és a 2020-as, az inflációtól elmaradó nyugdíjemelés pótlása lenne. Idén az infláció egyébként már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt, a 13. havi ellátást is.

Juhász László, az eredetileg a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Gulyás Gergelynek írt levélben azt is kérte, hogy főleg az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt a 150 ezer forintnál kevesebb ellátásból élők kaphassanak egy egyszeri támogatást. Az ehhez szükséges forrást nem feltétlenül a nyugdíjrendszeren keresztül lehetne biztosítani, hanem akár a szociális ellátás keretein belül megoldani – idézett leveléből, ám „erre is elutasító válasz érkezett”.

Banai Péter Benő kifejtette, hogy a kormány fontosnak tartja a nyugdíjak reálértékének megőrzését, és rámutatott, hogy 2010-től 2023-ig 90 százalékkal nőtt a nyugdíjak értéke. Juhász László szerint ez szakmailag nem korrekt válasz, hiszen nem a nominális, hanem a vásárlóérték számít, ami pedig nemhogy nem nőtt, hanem csökkent.

A legfrissebb hírek itt!

Az államtitkár szavai egybecsengenek Varga Mihály pénzügyminiszternek a tegnapi Kormányinfón elhangzott tájékoztatásával, amelyet a 2024. évi költségvetés benyújtása kapcsán tartott. A miniszter a nyugdíjemelésre és a nyugdíjprémiumra vonatkozó kérdésre azt felelte:

Az emelés mértékéről akkor lehet beszélni, ha kijönnek a KSH legfrissebb adatai. A nyugdíjprémium kifizetésére idén kevés esélyt látok. Jövőre, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, lesz nyugdíjprémium is.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Így fenyegetőznek az ukránok

Az ukrán ellentámadás még nem kezdődött el, de holnap, holnapután vagy egy hét múlva megindulhat Olekszij Danilov, az...

Fél „falat”-nak sem elég ez az egy adag fagyi, Japánban lehet kapni és átszámítva 2,2 Millió Ft az ára..

A világ legdrágább fagylaltjainak megkóstolásához mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek. Cikkünkben bemutatjuk a világ legdrágább fagylaltjai, illetve...

A végsőkig küzdött: Szomorú részletek a keresésről! – A MOUNT EVEREST lesz SUHAJDA SZILÁRD végső nyughelye..

Talán már nincs is olyan ember az országban, aki ne hallott volna Suhajda Szilárd szívszorító drámájáról. A magyar hegymászót...

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...