9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Varga, Matolcsy, Bod egy asztalnál – borul a forint, szakad az OTP

Dátum:

Megosztás:

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen folytat kerekasztal-beszélgetést a fiskális és monetáris politika jelenlegi és múltbéli vezetése

– írja a vg.hu

Egy asztalhoz ült Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jelenlegi és Bod Péter Ákos volt jegybankelnök a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen, ahol egy kerekasztal-beszélgetésbén belül tárgyalják meg a hazai pénzügyi politika kihívásait.

Stack,Of,Hungarian,Banknotes,Money,(forints).,Europe,Hungary
Fotó: Shutterstock

A beszélgetésen Varga Mihály az uniós forrásokról elmondta, a lengyel választásokig nem várható, hogy megérkeznek, a fiskális szigor azonban a továbbiakban is fennmaradhat. Kiemelte, a tavalyi deficitnél kisebb lehet idén a költségvetési hiány, és ha kell, akár folyamatban lévő beruházásokat is leállítanak, hogy ezt a célt elérhessék.

A beszélgetésből ugyanakkor kiderült: a kormány fontolgatja a bankadó kiterjesztését is, hozzátéve, hogy a magyar gazdaság makropénzügyi helyzete nagyon törékeny.

Mérlegeli a kormány a bankadó kiterjesztését, akár folyamatban lévő beruházásokat is felfüggeszthetnekA 61. Közgazdász-vándorgyűlésen ül egy asztalnál Varga Mihály és Matolcsy György, az eseményt a helyszínről, Egerből közvetítjük.

A forint a hírekre hatalmasat esett: az euróval szemben 0,8 százalékkal a 387,4-es szintig, míg a dollárral szemben 0,77 százalékkal a 363,56-os szintig gyengült napon belül.

tőzsde
Rapszodikus árfolyammozgást produkált ma délelőtt a forint

A forint talajvesztése nem feltétlenül a belföldi fejlemények következménye: a Fed tegnap esti kamattartása – és az, hogy egy további emelést is belengettek – jelentős támaszt nyújt a dollárnak, amely szintén megmagyarázhatná a forint földbe állását.

A vándorgyűlésen elhangzottak szerepe ugyanakkor minden bizonnyal jelentős: a makropapírnak tartott OTP részvényei ugyanis szinte a forinttal tandemben kezdtek mélyrepülésbe délelőtt, 5,5 százalék feletti zuhanást könyvelve el fél órán belül.

tőzsde
Hatalmasat esett az OTP árfolyama a délelőtti órákban

Az OTP zuhanását a Mol papírjai is lekövették, 1,56 százalékot vesztve értékükből a délelőtt folyamán, 2,6 százalék feletti mínuszba rántva ezzel a BUX indexet is.

Illúzió az amerikai kamatok gyors apadása – a forint is megreccsenhet a Fed üzeneteireAz elmúlt években csöndben megemelkedett a hosszú távú stabilitást biztosító semleges kamatszint. Az amerikai kamatpályák felfelé tolódása dollárerősödést hozott, míg a forint szánkópályára került mind az euróval, mind a dollárral szemben.

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...