21.1 C
Budapest
2022. május. 28. szombat

Váratlan helyzetekre is megoldást kínál a NAV az adózóknak

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ha a veszélyhelyzet miatt csúszik az adóügyintézés, azonnal jelezni kell a hivatal felé, így a hatóság élhet a méltányosság eszközével, és eltekinthet a szankcióktól.

Ha az adózó valamilyen mulasztást követ el, például késve adja le bevallását vagy csúszik az adatszolgáltatással, az adófizetéssel, akkor ennek okát a határidő lejárta után a lehető leghamarabb jeleznie kell a NAV-nak.

Érdemes külön kiemelni, ha késlekedése a járványügyi vészhelyzetre vezethető vissza

– mondta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője a Magyar Nemzetnek. A hatóság ugyanis figyelembe veszi, hogy mi okozta az adózói késedelmet, mulasztást, és a méltányosság alapelvét alkalmazva értékeli az adott ügy részle­teit. A NAV úgy is határozhat, hogy a szankció kiszabásától a körülmények miatt eltekint.

A kormány az elmúlt időszakban több ágazat vállalkozásait is mentesítette a járványügyi vészhelyzet miatt az adókötelezettség alól, helyzetüket a jogszabály rendezi. A hivatal honlapján, vezető helyen találhatók meg a járványhelyzettel kapcsolatos adóügyi tudnivalókról szóló összefoglalók, tájékoztatók.

Egyébként a NAV normál ügymenet mellett is gyakorta él a méltányosság eszközével. A 2018-ban például 121 ezer esetben hozott jogerős határozatot a NAV az adózók fizetési könnyítést vagy tartozáselengedést kérő beadványai alapján. Akkor tízezer megszüntetés és nagyjából húszezer elutasítás mellett a hivatal kilencvenezer alkalommal bólintott rá legalább részben az adófizetők kérelmére. Másképpen mondva: négyből három alkalommal – legalább részben – eleget tett a hatóság az ügyfél kérésének.

Így a magánszemélyek és a vállalkozások 83 mil­liárd forint részbeni vagy későbbi befizetésre kaptak lehetőséget, miközben a NAV elengedett majdnem négymilliárd forintot. A magánszemélyek többnyire a személyi jövedelemadóból fennálló elmaradásra, valamint az illetéktartozásaik­ra kérnek fizetési kedvezményt, míg a cégek általában az általános forgalmi adó ügyé­ben terjesztenek elő ilyen kérelmet.

Járványüzemmódban az adóhivatal is

A járványhelyzetben a NAV igyekszik minimalizálni az ügyfeleire és munkatársaira ható kockázatokat, ezért a fővárosi és a megyei központi ügyfélszolgálatok március ­18-ától heti 25 órában várják az ügyfeleket. Fontos változás, hogy az ügyféltérben egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat, ahány ügyfélszolgálati ablak nyitva van.

Mivel az adóügyek döntő része elektronikusan is intézhető, ezért a hivatal azt javasolja, hogy az ügyfelek válasszák az elektronikus vagy telefonos ügyintézést.

Az adóhivatal egyszerűsítette azon egyedi azonosítószámoknak az igénylését, amelyekre az adóügyek telefonos elintézéséhez van szükség. Az azonosító megszerzéséhez egy elektronikus űrlapot, az úgynevezett TEL adatlapot kell kitölteni. A nyomtatvány akár okostelefonról is elérhető a www.onya.nav.gov.hu címen, a belépéshez ügyfélkapus hozzáférés kell. A NAV ezután napokon belül megküldi a kérelmező ügyfélkapujára a telefonos ügyintézési azonosításhoz szükséges PIN-kódot. Ezzel a 06-80/20-21-22-es­ telefonszámon egyedi adóügyek is elintézhetők.

A hitelfelvételt megkönnyíti a NAV ­online keresetkimutatási szolgáltatása, mivel ehhez nem szükséges a személyes megjelenés. Az e-keresetkimutatás a www.nav.gov.hu/nav/ebev_portal címen érhető el. A kimutatásban egy év, a lekérdezést megelőző második hónap utolsó napjáig terjedő 12 hónap adatai szerepelnek. A NAV az e-keresetkimutatást elektronikusan továbbítja a kérelmező magánszemély által megjelölt hitelnyújtónak. Jelenleg hét pénzügyi szereplő ügyfelei használhatják a szolgáltatást.

Nyitókép: Pixabay
infostart, Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Angol-kínai autómárka érkezik az országba, leveri minden más autó árát.. – képgaléria

Az angol-kínai cooprodukcióban készült autó full-full extrás alapszinten, gyors, kényelmes, alacsony fogyasztású és ára fele az átlag kommersz...

Durva tervek szivárogtak ki Putyin környezetéből: jöhet a második támadás Kijev ellen

A lettországi székhelyű független orosz portál, a Meduza szerint a Kreml állítólag egy második támadást fontolgat az ukrán főváros...

Moszkva állítja: Nigériában található amerikai laborokból származik a majomhimlő, .. és az eredeti “terv” nem ez volt.. – Szólj hozzá!

Olyan összeesküvés-elmélettel támad a Kreml, amelynek sajnos van reális alapja.. Legalább négy amerikai ellenőrzésű biolaboratórium működik Nigériában, ahonnan a...

Orbán Viktor megint győzelmet aratott? – A miniszterelnöknek tetsző kompromisszum jöhet az olajembargó ügyében

Az Európai Unió olyan tervet eszelt ki az orosz olajembargóval kapcsolatban, amely Orbán Viktornak is tetszhet majd. Ezek...