27.2 C
Budapest
2022. május. 27. péntek

Váratlan fordulat: eltűnhettek a marsi élet bizonyítékai

Dátum:

Megosztás:

Lehetséges, hogy soha nem fogunk ráakadni az egykori marsi élet bizonyítékaira – jelentették be a NASA kutatói. Ennek oka az, hogy az ősi életnyomokat őrző agyagos ásványok megsemmisülhettek.

A folyamat azonban nem csak pusztított, hanem teremthetett is.

A Mars napjainkban a szélsőségek bolygója – hideg, száraz és erős sugárzás éri a felszínét. Nem volt azonban mindig így; egykor hatalmas tórendszerek húzódtak rajta, amikben akár mikroorganizmusok is megtelepedhettek. A bolygó klímája idővel drasztikusan megváltozott, és a tavak kiszáradtak.

A Curiosity marsjáró landolási helye, a Gale-kráter is hatalmas tónak adott otthont a régmúltban, a jármű jelenleg is ebben a térségben vizsgálódik. Elsősorban a mélyebben található agyagos kőzetek érdeklik, mivel ezek adnak pillanatképet a planéta több milliárd évvel ezelőtti állapotáról, és őrzik az esetleges múltbéli élet bizonyítékait.

Az ősi Marson hatalmas tórendszerek lehettek (művészi illusztráció). FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA

Csakhogy könnyen lehet, hogy a Curiosity hiába kutat az életnyomok után; azokat a kőzeteken keresztülszivárgó rendkívül sós víz eltörölhette. Az elemzést a marsjáró a CheMin nevű műszerével végezte, az eredményeket a NASA szakemberei a Science folyóiratban közölték.

Korábban azt hittük, az agyagásványok a Gale-kráter tavának alján jöttek létre, és változatlanul fennmaradva megmutatják, milyen környezeti viszonyok uralkodtak a Marson több milliárd évvel ezelőtt, a keletkezésük idején. A sós víz azonban egyes helyeken lebontotta ezeket az kőzeteket – újraírva a korábbi talajtörténetet”– írja a kiadott közleményben Tom Bristow, a CheMin működtetéséért felelős egyik kutató, a tanulmány rangidős szerzője.

A Curiosity szelfijeFORRÁS: NASA

A hiányzó agyag rejtélye

A kutatóeszköz a CheMin műszerrel két, egymástól nagyjából negyed mérföldre fekvő helyszínen vizsgálta a kőzeteket.

NAGY MEGLEPETÉSRE AZ EGYIK TÉRSÉGBEN A SZAKÉRTŐK AZT VETTÉK ÉSZRE, HOGY AZ AGYAGÁSVÁNYOK HIÁNYOZNAK, HELYETTÜK VAS-OXIDBAN GAZDAG, ÜLEDÉKES KŐZETEK VANNAK JELEN – EZEK AZ ANYAGOK ADJÁK A MARS JELLEGZETES VÖRÖSES SZÍNÉT.

A kutatók egészen biztosak voltak abban, hogy a két helyről nyert minta egykorú, és ugyanúgy agyagban gazdag kőzetként kezdte „pályafutását”.

KÉRDÉS, MI TÜNTETHETTE EL AZ EGYIK RÉGIÓBÓL A LEHETSÉGES ÉLETNYOMOKAT TARTALMAZÓ AGYAGOS KŐZETEKET?

Repedések a marsi kőzetrétegenFORRÁS: NASA/JPL-CALTECH/MSSS

Az egyre sósabbá váló tó vize törölhette el a nyomokat

Korábbi tanulmányok már leírták, hogy nemcsak a Gale-kráter tavának életében, de még a kiszáradását követően is talajvíz szivárgott a mélyebb rétegekbe. A folyamat során kémiai anyagok oldódtak ki a kőzetekből és szállítódtak távolabbi helyekre. A különféle vegyületeket szállító vízzel érintkezve az üledékekben is változások mentek végbe, kőzetté alakultak. Ezt nevezzük diagenezisnek.

A diagenezis megváltoztathatja a talaj történetét, vagy teljesen újraírhatja azt; elpusztíthatja a korábbi élet bizonyítékait, de közben olyan környezetet teremthet, ami kedvezhet újabb életformák megjelenésének.

A Curiosity vizsgálatának egyik helyszíne a Mastcam kamera felvételénFORRÁS: NASA/JPL-CALTECH/MSSS

A KÉT HELYSZÍNRŐL SZERZETT MINTÁKAT ÖSSZEHASONLÍTVA A NASA KUTATÓI ARRA JUTOTTAK, HOGY A KLÍMA VÁLTOZÁSÁVAL A GALE-KRÁTERBEN MEGJELENŐ TÓRENDSZER EGYRE SÓSABBÁ VÁLT, A SÓS FOLYADÉK PEDIG LEJUTVA A MÉLYEBBEN FEKVŐ RÉTEGEKIG KITÖRÖLHETTE AZ ŐSI ÉLET BIZONYÍTÉKAIT, DE EGYÚTTAL MEGÁGYAZHATOTT ÚJ ÉLETFORMÁK MEGJELENÉSÉNEK IS.

A felfedezés révén a kutatók következtetni tudnak arra, merre érdemes a marsi életet keresni.

origo

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Új jelképeket kap Salgótarján várossá válása századik évfordulóján

Salgótarján idén ünnepli várossá válásának századik évfordulóját, a centenárium alkalmából polgármesteri lánccal és városkulccsal bővítik az önkormányzati jelképek...

Kislányom beleharapott a virslibe, majd fuldokolni kezdett. Ez volt benne:.. – Oszd meg, hogy minden anyukához és mindenkihez eljusson!

“Anyukák és mindenki!!! Már eltelt több óra azóta, hogy reggeliztünk a kislányommal, de azóta remegek az idegességtől.." Egy édesanya...

Várkonyi Andrea miatt futhat zátonyra a Mészáros-Várkonyi frigy

Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc házassága jelenleg harmonikusnak tűnik, de a sztárvilág jósnője szerint csak idő kérdése, hogy...

Rúzsa Magdi először mindhárom babájával egy fotón: már 4 hónaposak az ikrek

Rúzsa Magdi először posztolt olyan képet, amin láthatóak a hármas ikrei. Rúzsa Magdi most először látható mindhárom babájával: a...