8.5 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Váratlan felfedezés: ez az ismert gyógyszer meghosszabbíthatja az életünket

Dátum:

Megosztás:

Meglepő hatása van a magas vérnyomásra felírt rilmenidin gyógyszernek: férgeknél végzett vizsgálatok alapján egy kutatócsoport azt találta, hogy lassítja az öregedést, így a modellállatok tovább éltek és hosszabb ideig egészségesek maradtak.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy állatmodellek esetében a rilmenidin sejtszinten utánozza a kalóriacsökkentés hatásait, és ezzel hosszabbíthatja meg az élettartamot. Hogy ez a hatás embereknél is megfigyelhető-e, vagy éppen ellenkezőleg, egészségügyi kockázatot jelent, még vita tárgyát képezi.

Amennyiben sikerülne megtalálni azt a módszert, amellyel negatív következmények nélkül érhetnénk el jelentősebb kalóriacsökkentést, azzal az időskori egészségi állapot javításának új dimenziói nyílhatnának meg.

Állatok esetében kimutatták a rilmenidin öregedésgátló hatását, és valószínűleg embereknél is működik

Az eredetileg januárban közzétett tanulmányban – amely az Aging Cell c. tudományos folyóiratban jelent meg – a kutatók fiatal és idős Caenorhabditis elegans férgekkel kísérleteztek. Ez a féregfaj egyszerű felépítése és genetikai feltérképezettsége miatt népszerű a tudósok körében, ráadásul a nagyon távoli rokonság ellenére genomja sokban hasonlít az emberéhez.

AZ ÁLLATOKAT RILMENIDINNEL KEZELTÉK, ÉS AZT TALÁLTÁK, HOGY A FÉRGEK TOVÁBB ÉLTEK ÉS HOSSZABB IDEIG EGÉSZSÉGESEBBEK MARADTAK, TÖBB, AZ ÁLLAPOTUKAT JELZŐ MUTATÓ ÉRTÉKE JAVULT.

„Először sikerült állatokon kimutatnunk, hogy a rilmenidin növelheti az élettartamot” – mondta João Pedro Magalhães molekuláris biogerontológus, a brit Birminghami Egyetem munkatársa.

További vizsgálatok azt is megállapították, hogy kalóriakorlátozással összefüggő génaktivitás tapasztalható rilmenidinnel kezelt egerek vese- és májszöveteiben.

MÁS SZÓVAL A KALÓRIAMEGVONÁSSAL JÁRÓ POZITÍV HATÁSOKAT EGY OLYAN VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ GYÓGYSZERREL IS EL TUDTÁK ÉRNI, AMELYET AZ EMBEREK SZÉLES KÖRBEN HASZNÁLNAK.

Egy másik felfedezés az volt, hogy a nish-1 nevű biológiai jelátviteli receptor döntő szerepet játszik a rilmenidin hatékonyságában. Ezt a különleges kémiai szerkezetet lehet célba venni az élettartam növelésére és az öregedés lassítására irányuló jövőbeli kísérletek során. A nish-1 receptor megóvása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a rilmenidin növelni tudja az élettartamot, állapították meg a tanulmányban.

Állatok esetében kimutatták a rilmenidin öregedésgátló hatását, és valószínűleg embereknél is működikFORRÁS: SHUTTERSTOCK

Jobbnak tűnik, mint az alacsony kalóriatartalmú diéta

Az alacsony kalóriatartalmú diétákat nehéz betartani, és számos káros hatással járhatnak, ilyen például a hajhullás és a gyakori szédülés, de a csontok is törékenyebbé válhatnak tőlük. Egyelőre a korai eredmények azt mutatják, hogy a vérnyomáscsökkentő rilmenidin úgy képes a diéta előnyeit biztosítani, hogy nem idézi elő az előbb említett káros változásokat a szervezetben.

A RILMENIDINT AZ TESZI ÍGÉRETES ÖREGEDÉSGÁTLÓ GYÓGYSZERRÉ, HOGY SZÁJON ÁT SZEDHETŐ, MÁR ALAPOSAN VIZSGÁLTÁK, MELLÉKHATÁSAI RITKÁK ÉS VISZONYLAG ENYHÉK (NÉHÁNY ESETBEN SZÍVDOBOGÁS, ÁLMATLANSÁG ÉS ÁLMOSSÁG LÉPHET FEL)– írták a kutatók.

Természetesen még hosszú út áll előttünk annak kiderítéséig, hogy a rilmenidin valóban működne-e öregedésgátló szerként az embereknél, de a féreg- és egérkísérletek korai eredményei idáig ígéretesek.

Forrás

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Elkezdődött Alekszej Navalnij temetése – nagy a tömeg, sok a rendőr – videó

Zengett az utca a temetésen: "Navalnij! Putyin gyilkos!" Az örök nyugalomra helyezett Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista hívei szerint, az...

Újra gyengül a forint..

TikTok Hirmagazin.eu

Ma este egy megható dráma: A fegyvertelen katona – videó (18+)

A Hacksaw Ridge Desmond Doss szinte hihetetlen története, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén...