4.6 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
HomeTudástárAutók - motorok - hajókVannak olyanok, akiknek az autó státusz-szimbólum, és ezért hajlandóak bármennyi pénzt rákölteni...

Vannak olyanok, akiknek az autó státusz-szimbólum, és ezért hajlandóak bármennyi pénzt rákölteni arra, hogy a rendszámuk olyan legyen, amilyent megálmodtak..

Közel ötezer darab speciális rendszámot készíttettek maguknak a hóbortjukra sok pénzt költő magyar autósok tavaly. Rekordot döntött tavaly a különleges rendszámok gyártása Magyarországon. Összesen 4160 egyénileg kiválasztott azonosítót engedélyeztek a hazai autósoknak 2023-ban, emellett 657 darab egyedi rendszám is felkerült a járművekre tavaly – közölte a Budapest Főváros Kormányhivatala – írja cikkében a portfolio.hu

Az új rendszámok hét jelből állnak, és 2022 nyarán vezették be őket. Az első félévben 3048 egyéni és 604 egyedi rendszámot igényeltek a járművek tulajdonosai, ami hatalmas érdeklődést váltott ki. Ugyanebben az időszakban a régi rendszámból pedig 904 darab egyénit és 169 egyedit engedélyeztek1.

A legnépszerűbb egyedi azonosítók között a hat betű és egy szám kombinációja a legelterjedtebb. 2022. július 1. óta a legkedveltebb első két betűpárok a BMAU és DR. Ugyanebben az időszakban a BM-W és a negyedik betű a gyártmány sorozat jele, például az AU-DI, valamint a DR, ahol a 3. és 4. karakter a kérelmező vezeték és utónevének az első betűjelei – írja a portfolio.hu

Az egyéni rendszámok ára továbbra is 112 450 forint, az egyedieké pedig 435 000 forint maradt. Az egyéni rendszámoknál csak “sorozatban előállítható” azonosítókat lehetett igényelni, és az első két betű csak két magánhangzó vagy két mássalhangzó lehet. Tehát értelmes szavak alkotása esetén többnyire csak a 435 ezer forintos megoldás használható.

Az újfajta rendszámok bevezetése óta megnőtt a pótlások száma is. 2023-ban 16 291 alkalommal kértek a tulajdonosok új rendszámot, ami majdnem a duplája az előző évnek (8886)1.

Jellemzően kétféle okból kérik a tulajdonosok az autójuk rendszámának pótlását: ha elveszítették, leesett a kocsiról, ellopták, vagy ha az autó balesetében megsérült, és a jármű helyreállítása után szükség van mindkettőre.

Ugyanakkor a szabályok szerint nem engedélyezhető az elveszett, eltulajdonított, vagy megsemmisült rendszámtábla utángyártása, ha a rendszámtábla másodízben, vagy a két rendszámtábla egyszerre, vagy szóló motorkerékpár, pótkocsi rendszámtáblája tűnik el.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work