Home Newspaper FINN - Kielikoulutus Vanhat liittolaisuudet murtuvat Etelä-Afrikassa

Vanhat liittolaisuudet murtuvat Etelä-Afrikassa

26.4.2015 10.00
Ihsaan Haffejee/All Over Press
Metallityöväen liiton NUMSA:n lakkomielenosoitus Johannesburgissa viime heinäkuussa.

Annu Kekäläinen

Kapkaupunki

Etelä-Afrikan ammattijärjestöjen keskusjärjestö erotti suurimman jäsenliittonsa marraskuussa. Politiikassa puhaltavat uudet tuulet, kun jo apartheidin vastaisessa taistelussa syntynyt liittouma hajoaa.

Katkeilevia siteitä

Metallityöväenliitto NUMSA on ollut ammattiliittojen keskusjärjestö COSATU:n suurin jäsenliitto. Siihen kuuluu 330 000 työntekijää eli 15 prosenttia keskusjärjestön kaikista jäsenistä.

Valtapuolue ANC, kommunistinen puolue SACP sekä COSATU ovat tehneet kiinteää yhteistyötä ensin apartheidin vastaisessa taistelussa ja sitten demokraattisen Etelä-Afrikan johdossa. Niiden yhteistyön peruskivi on vuonna 1955 laadittu Vapauden peruskirja, Freedom Charter, joka takaa yhtäläiset oikeudet kaikille eteläafrikkalaisille.

NUMSA on kymmenen viime vuotta arvostellut ANC:tä ja COSATU:a uusliberalistisesta politiikasta ja työläisten etujen polkemisesta.

ANC:ssä on esiintynyt sen vuonna 1994 alkaneella valtakaudella paljon korruptiota. Puolue ei ottanut selvästi kantaa kaivostyöläisten ampumiseen Marikana-lakon yhteydessä vuonna 2012.

Annu Kekäläinen

– COSATU:n puheenjohtaja puolustaa talouselämää, ei työläisten etuja, Vuyo Lufele sanoo ja viuhtoo käsillään.

– ANC on hallinnut kaksikymmentä vuotta, mutta townshipissä syntynyt poika on edelleen köyhä ja kouluttamaton.

Ay-aktivistin pitsa jäähtyy pahvialustallaan. Ollaan Kapkaupungissa, jossa Lufele toimii metallityöväen liiton, NUMSA:n, piirisihteerinä.

Etelä-Afrikan ammattiliittojen keskusjärjestö COSATU erotti suurimman jäsenjärjestönsä NUMSA:n marraskuussa. Erottamista vastustaa seitsemän keskusjärjestön jäsenliittoa.

– COSATU:n hajoaminen on alkanut, tutkija Leonard Gentle luonnehtii Skype-haastattelussa.

Hän johtaa kapkaupunkilaista työelämäntutkimuslaitosta (ILRIG).

COSATU:n alkava hajoaminen aiheuttaa uudenlaisen poliittisen tilanteen, liittoutuivathan keskusjärjestö, valtapuolue ANC ja kommunistinen puolue keskenään jo apartheidin vastaisessa taistelussa. Kiinteä yhteys on jatkunut koko Etelä-Afrikan demokratian ajan. Uusi tilanne heikentää myös ANC:n asemaa.

Muutoksia monelta taholta

 

Metallityöväen liitto on jo pitkään syyttänyt COSATU:a, ANC:tä ja kommunistista puoluetta oikeistolaisesta politiikasta – talouselämän ja työnantajien etujen ajamisesta ja työntekijöiden laiminlyönnistä. Numsalaiset kannattavat muun muassa kaivosten siirtämistä valtion omistukseen.

Metalliliitto syyttää ANC:tä oikeistolaisesta politiikasta.

Viime kevään parlamenttivaaleissa metalliliitto terävöitti viestiään ja sanoutui irti ANC:n tukemisesta. Joulukuussa se perusti New Front -liikkeen yhdistämään maassa toimivat protestiliikkeet.

Spontaani sosiaalinen liikehdintä on jatkunut kymmenen vuotta. Köyhät eteläafrikkalaiset ovat vastustaneet sähkön hinnannousuja ja hökkelikylien purkamista sekä vaatineet vesijohtoja ja vessoja alueille, joilta ne edelleen puuttuvat.

New Front -liikkeeseen on liittynyt myös älykköjä, kuten ANC:n vasemman siiven pitkäaikainen jäsen, entinen ministeri Ronnie Kasrils.

Kasrils perusti viime vaaleja varten Äänestä ei -kampanjan, jossa kehotettiin eteläafrikkalaisia antamaan protestiääniä ANC:lle. Valtapuolue menetti vaaleissa kolme prosenttia kannatuksestaan, mutta pudotusta merkittävämpää on se, että parlamenttiin astui kokonaan uusi puolue.

ANC:n nuorisoliiton erotetun entisen johtajan Julius Maleman luotsaama EFF (Economic Freedom Fighters) poimi peräti seitsemän prosenttia äänistä. Puolue vaatii muun muassa maauudistuksen vauhdittamista maita pakkolunastamalla ja keskeisten yritysten sosialisoimista.

Presidentti Jacob Zuman kanssa riitautunut Malema on Zuman tavoin suuri populisti, ja hänelläkin menevän omat ja valtion varat sekaisin, mutta uusi puolue on raikastanut Etelä-Afrikan poliittista ilmapiiriä ja tuonut parlamenttiin karnevalistista menoa. Se on luonut uskoa puoluekentän uusiutumiseen ja puhaltanut poliittiseen keskusteluun puhtia.

New Frontista puolue?

 

Monet poliittiset kommentaattorit uskovat, että myös New Frontin piirissä syntyy jo pian uusi puolue. Samoin arvelee metalliliiton piirisihteeri Vuyo Lufele.

Nelipäiväisen kokouksensa päätteeksi 23. huhtikuuta NUMSA ilmoittikin perustavansa uuden puolueen niin pian kuin mahdollista. Lufele kertoo liittonsa jo lähettäneen delegaatteja tutustumaan vasemmistopuolueisiin Latinalaisessa Amerikassa, Ranskassa ja Saksassa.

– Opimme heiltä. Uusi puolue vapauttaa työläiset köyhyydestä, kapitalismista ja uusliberalistisesta politiikasta, Lufele visioi haalean pitsansa ääreltä.

Leonard Gentle tapailee toisenlaisia kehityskulkuja. Hän ei usko, että NUMSA:n puolue ehtii mukaan ainakaan vielä vuoden 2016 paikallisvaaleihin, mutta arvelee New Frontin jäsenten asettuvan muiden puolueiden ehdokkaiksi paikallisvaaleissa.

Uusia toimintamuotoja

 

Gentleä kiehtovat uudenlaiset politiikan tekemisen ja ammatillisen järjestäytymisen muodot.

Tutkija pohtii, onko ammattiyhdistysliike tänä aikana paras tapa puolustaa työläisten oikeuksia ja viittaa Marikanasta alkaneeseen liikehdintään.

Marikana-lakossa vuonna 2012 tapettiin kymmeniä kaivostyöläisiä. Etelä-Afrikassa on sen jälkeen ollut lukuisia lakkoja, joita ammattiyhdistysliikkeen johto ei ole tukenut. Ja esimerkiksi platinakaivosten työläiset saivat huomattavan palkankorotuksen kolme kuukautta jatkuneella korpilakollaan.

Gentlen mukaan laiton lakkoilu onkin ollut Marikanasta lähtien työmarkkinoiden tehokkain neuvottelutaktiikka. Ja mitä tulee Etelä-Afrikan poliittiseen kenttään, Gentle näkee senkin olevan radikaalissa muutosten tilassa.

Viime vaaleihin saakka Demokraattinen liitto (DA), jota etupäässä valkoiset ja värilliset äänestävät, oli jokseenkin ainoa vaihtoehto ANC:lle, mutta vaaleissa poliittiselle kartalle astui EFF. Ja New Frontin koottua yhteen sosiaaliset liikkeet myös niiden ääni voimistuu.

– Politiikassa ja ay-liikkeessä on kehkeytymässä jotain aivan uutta. Sitä ei pidä yrittää tulkita vanhasta käsin. Lähivuodet näyttävät, mikä on mahdollisia Etelä-Afrikassa, Gentle sanoo.

Hän viittaa arabikevääseen ja presidentti Evo Moralesin valtaannousuun Boliviassa.

Etelä-Afrikassa on vanhastaan vahvat perinteet sosiaaliselle liikehdinnälle, vaikuttihan laaja demokratialiike UDF aikoinaan keskeisesti rotuerottelupolitiikan kaatumiseen.

Lyhyempi versio tästä jutusta on aikaisemmin julkaistu SASK:in Työmaana maailma -lehdessä http://issuu.com

Forrás: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3364095/vanhat-liittolaisuudet-murtuvat-etela-afrikassa

 

Exit mobile version
Megszakítás