23.3 C
Budapest
2022. május. 22. vasárnap

Változott az otthoni munkavégzés átmeneti szabályozása

Dátum:

Megosztás:

A RUGALMAS HOME OFFICE MEGTARTÁSÁHOZ HOSSZÚ TÁVON A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉNEK MÓDOSÍTÁSÁRA LESZ SZÜKSÉG!

Módosult az otthoni munkavégzésre vonatkozó kormányrendelet. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet végéig átmeneti szabályozás rendezi a távmunkát. A rugalmas szabályozás lényege, hogy a munkaadó és a munkavállaló megállapodása határozza meg a munkavégzés helyét. Ezzel szemben a munka törvénykönyvében az otthoni munkavégzéssel foglalkoztatottak kizárólag otthon, informatikai eszköz segítségével végezhetnének munkát. Hosszú távon, a távmunka tartós újraszabályozásához a munka törvénykönyvének módosítására és a munkavédelmi előírások felülvizsgálatára is szükség lesz.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere a home office szabályozás legújabb változásairól elmondta, hogy a tavaly év vége óta meglévő szabályokat egészíti ki. Egyértelművé teszi a munkáltató felelősségét a távmunkához szükséges eszközök rendelkezésre bocsátásáról és a munkavédelmi előírásokat.

A szakértő szerint a legszembetűnőbb újdonság, hogy részletes előírásokat tartalmaz a munkavédelmi szabályok eltérő alkalmazásáról. Ez azért fontos, mert az irodai környezettől eltérő intézkedéseket kell meghoznia a foglalkoztatónak annak érdekében, hogy, otthon se veszélyeztesse a munkavállaló egészségét a feladatvégzés.

Ha a munkavállaló számítástechnikai eszközön dolgozik, akkor a munkáltató írásban tájékoztatja a biztonsági előírásokról a munkavállalót, ezek betartását pedig távolról is ellenőrizheti.

A munkáltatónak előzetesen engedélyeznie kell a munkavégzésre kijelölt helyszínt. Bizonyos esetekben pedig személyesen is meggyőződhet arról, hogy a munkavállaló betartja-e a munkavédelmi előírásokat.

 

Mindenki ezt olvassa most!

Juttatásként továbbra is adhat havi költségtérítést a munkáltató a minimálbér összegéig, de nem kötelező.

A térítést a munkavállaló szabadon felhasználhatja, a költség igazolására nincs szükség.

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

Kapcsolódó hírek

Szívszomorító: Öngyilkos lett egy 20 éves egyetemista lány..

Nem bírta a nyomást a fiatal lány. Szülei felfoghatatlan traumaként élték meg az elvesztését. A másodéves fizikushallgató gyermekkora óta...

Nem nyíltak ki egy metró ajtói Kőbánya-Kispesten, az utasokkal együtt állt ki pihenőre

Nagyjából 15 perc után engedték ki a bent rekedt utasokat. Nem nyíltak ki az ajtói egy metrószerelvénynek az M3-as...

Moldova nem tagja a NATO-nak, mégis NATO-szabványnak megfelelő fegyverzettel szereli fel Anglia.., de miért? – Itt a válasz!

Putyin támadásától tartva, felfegyvereznék Moldovát a britek Nagy-Britannia modern fegyvereket küldene Moldovának, hogy megvédje azt egy tervezett orosz inváziótól –...

Az a hatalmas pofon, amit az EU ad magának, végleges csődbe taszítja az egész eurógazdaságot.. – Szólj hozzá!

Tudod, az első pofon a legnagyobb, aztán a többit lassan megszokod.. Szakértő, Jacob Kirkegaard, German Marshall Fund of the...