8 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Változnak a műszaki vizsga szabályai – itt vannak a részletek

Dátum:

Megosztás:

Új rendeletet adott ki a a nemzeti fejlesztési miniszter, szigorítják a szabályokat.

Új rendeletet adott ki a a nemzeti fejlesztési miniszter, aminek értelmében

változnak a műszaki vizsga szabályai.

A rendeletet a hétfői Magyar Közlönyben ismertették.

A jogszabály több szempontból is szigorítja a műszaki vizsgabiztosokra vonatkozó előírásokat.

A vizsgabiztosnak mostantól például minden esetben biztosítania kell összeférhetetlenség-mentességét, vagyis nem vizsgáztathat olyan autót, amely saját vagy hozzátartozója tulajdonában áll. Szintén új szabály, hogy a vizsgabiztos díjazása nem kapcsolódhat a műszaki vizsga eredményéhez.

A műszaki vizsgálati bizonyítvány adatait mostantól elektronikus úton továbbítani kell a közlekedésért felelős miniszter részére, az adatokat pedig legalább három évig meg kell majd őrizni.

A rendelet mellékletében azt is leírják, mi számít mostantól kisebb, komolyabb és veszélyes hibának egy műszaki vizsgán.

A kisebb hiba a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést jelentősen nem befolyásoló kisebb hiányosságokat, vagy az előírásoktól való egyéb kisebb eltéréseket jelent. Komolya hiba a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést befolyásoló, a közúti forgalom többi résztvevőjét veszélyeztető jelentős hiányosság, és az előírásoktól való egyéb jelentősebb eltérések. Végül veszélyes hiba a közúti biztonságra közvetlen és azonnali veszélyt jelentő vagy a környezetterhelést befolyásoló veszélyes hiányosság, ami indokolttá teszi, hogy a hatóságok megtilthassák a jármű közúti forgalomban való használatát.

A rendelet szerint kisebb hiba esetén meg kell adni a műszaki engedélyt, veszélyes hiba esetén pedig automatikusan meg kell tagadni. Az autó komoly hiba esetén sem kaphat műszaki engedélyt, csak 2 hónapra, ennek lejártával pedig újra meg kell vizsgálni az autót.

A rendeletben végül szerepel az is, hogy aki külföldről használt autót hoz be az országba, annak május 20-tól az eladó országából származó műszaki vizsgálati bizonyítványt is be kell mutatnia.

Forrás: Napi.hu Fotónk illusztráció (Pixabay)

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...