21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Változnak a csekkbefizetés szabályai januártól

Dátum:

Megosztás:

Hogy ne érjen meglepetés, jobb, ha felkészülsz rá.

Az új, pénzmosás elleni és terrorizmus finanszírozása megelőzésére szolgáló szabályok alapján januártól okmányok nélkül fizethetjük be a csekkeket bankkártyás csekkbefizetéssel, adó, illeték, bírság csekkek és – 300 ezer forintig – áru, szolgáltatás ellenértékének megfizetése esetén – derül ki a Magyar Posta Zrt. közleményéből.

Az okmányok legyenek kéznél azonban, ha készpénzzel szeretnél fizetni: áru, szolgáltatás ellenértékének fizetése esetén 300 ezer forinttól, egyéb esetben értékhatár nélkül, nemzetközi postautalvány feladásakor szintén 300 ezer forinttól be kell majd mutatni őket.

Változnak a csekkbefizetés szabályai januártól
A fotók illusztrációk. Forrás: Magyar Posta Facebook-oldal

Ha bankkártyával fizetjük ki sárga és a fehér csekkeket 2018. január 1-től – összeghatárra vonatkozó korlátozás nélkül – nincs szükség adatrögzítésre, ugyanígy az M jelzésű (adó, illeték, bírság) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására, akkor sem, ha készpénzzel fizetünk.

Áru- és szolgáltatás ellenértékét megfizető csekkeknél 300 ezer és 2,5 millió forint közötti összegnél a Posta egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez, az ügyfél azonosításával, törvényben meghatározott adatainak felvétele mellett, 2,5 forint feletti készpénzes befizetés esetén viszont normál átvilágítás szükséges. Ilyenkor az okmányokat a posta lemásolja, valamint a befizetőnek a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia. Ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postahelyen, ezért a Magyar Posta mindenkinek azt javasolja, hogy az ilyen jellegű befizetéseket bankkártyás fizetésként teljesítsék vagy a keressék fel a kijelölt postahelyeket.

A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb.

Ezekben az esetekben gyakorlatilag már 1 forinttól szükség lesz az okmányokra.

Az adatrögzítési szabályok értelmében 300 ezer forinttól 2,5 millió forintig egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez a posta, de csak akkor, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy áru- és szolgáltatás ellenértékét fizeti meg. Ha az egyszerűsített átvilágítás nem alkalmazható, akkor a szigorúbb, normál átvilágítási szabályok érvényesülnek.

Forrás: Szeretlek Magyarország

A fotók illusztrációk. Forrás: Magyar Posta Facebook-oldal

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...