27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Változások az áfatörvényben, mutatjuk a tervezett új szabályokat

Dátum:

Megosztás:

A számlázóprogramok online bekötéséhez kapcsolódó átmeneti szabályokat, a fordított adózásra, valamint az egyablakos rendszerre vonatkozó változásokat, a tartós tejek áfakulcsának csökkentését eredményező, illetve az alanyi adómentes adózók számára kedvező módosításokat is tartalmaz a nemrégiben a parlament elé terjesztett adótörvénycsomag.

Adó-ügyek. Kép: Hirmagazin.eu

Kedvezményes áfakulcs a tartós tejekre

2019. január 1-jétől az 5 százalékos adókulcs az ESL és ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejre is ki fog terjedni. A kedvezményes adókulcsot először a 2019. január 1. után teljesült ügyeltekre lehet alkalmazni.

Fordított adózás

Szemben a jelenleg hatályos szabályozással – a kormány tervei szerint – 2019. január 1-jétől nem szűnne meg a gabonák és az acélipari termékekre vonatkozó fordított adózás, hanem az 2022. július 1-jéig fennmaradna.

A jelenleg szintén fordított adózás alá tartozó munkaerő-kölcsönzés esetén viszont 2021. január 1-jétől már csak az áfatörvény 10. paragrafusának d) pontja szerinti ingatlanátadásokhoz és a 142. paragrafus (1) bekezdésének b) pontja szerinti építési-szerelési szolgáltatásokhoz kapcsolódó munkaerő-kölcsönzési és az azzal azonos megítélés alá eső ügyletekre (kirendelés, személyzet biztosítása) vonatkoznának a fordított adózás szabályai. Ugyanezen körbe tartozó ingatlanátadás, illetve szolgáltatásnyújtás esetén kellene alkalmazniuk a fordított adózás szabályait az iskolaszövetkezeteknek, illetve a nyugdíjas szövetkezeteknek is.

Forrás: NAV, adozona

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...