11.1 C
Budapest
2024. február. 23. péntek

Változás nélkül zárta a szeptembert a nemzetközi élelmiszerár-index

Dátum:

Megosztás:

A kukorica és a cukor drágulása ellensúlyozta a növényi olajok alacsonyabb jegyzését

Róma, 2023. október 6. – Az élelmiszerárakra vonatkozó nemzetközi index stabil maradt szeptemberben, miután a növényi olajok, a tejtermékek és a húsfélék alacsonyabb jegyzését a cukor és a kukorica magasabb ára ellentételezte – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak árváltozását követi hónapról hónapra – szeptemberben 10,7%-kal volt az egy évvel azelőtti értéke alatt és 24,0%-kal alacsonyabban a tavaly márciusi csúcshoz képest.

A gabonafélék árindexe 1,0%-kal nőtt az elmúlt hónaban a kukorica globális piaci árának 7,0%-os emelkedése miatt, melyet a brazil készletek iránti megnövekedett kereslet és a kínálati piac akadozása okozott. A búza nemzetközi ára 1,6%-kal esett a stabil orosz készletek és jó termelési kilátások miatt, míg az összes rizsfajtát lefedő FAO index a gyenge importkereslet miatt 0,5%-kal zsugorodott.

A növényi olajok árindex augusztushoz képest 3,9%-kal esett, mivel a pálma-, napraforgó-, szója- és repceolaj jegyzése mind lent van a szezonálisan magas kibocsátásnak és exportkészleteknek köszönhetően.

A cukor árindexe 9,8%-kal lőtt ki szeptemberben, az elmúlt 13 év legmagasabb szintjét elérve, ahogy az aggodalmak sűrűsödnek az előttünk álló szezon várhatóan szűkös készletei körül. Az előzetes előrejelzések termeléscsökkenést valószínűsítenek Thaiföldön és Indiában – két kulcsfontosságú termelőnél – az El Niño jelenség miatt. Jelenleg is ideális körülmények között zajlik a betakarítás Brazíliában, ami valamelyest vissza tudta fogni a drágulást.

A tejtermék árindex 2,3%-kal csökkent augusztushoz képest, folytatva kilenc hónapja tartó zsugorodását. Mindehhez hozzájárult a gyenge importkereslet és a készletbőség együttese. Az euró gyengülése az amerikai dollárral szemben szintén közrejátszott.

A húsfélék árindexe 1,0%-kal mérséklődött a múlt hónap során, ahogy az alacsony importkereslet és a magas szinten lévő exportkészletek lenyomták mind a sertés-, mind a baromfi- és a birkahús jegyzését. Ezzel szemben keresettebb lett (főleg az Amerikai Egyesült Államokban) és drágult a marhahús.

További részletek itt.

Rekordnagyságú gabonakészletek várhatók

A FAO szakértői 2819 millió tonnára emelték a 2023-as gabonakibocsátási előrejelzésüket, ami 0,9%-kal haladná meg a korábbi évi teljesítményt. A megnövelt mennyiség a kedvező időjárás miatti – és a vártnál jobb – orosz és ukrán hozamoknak köszönhető, miközben Kanada termelése érdemben csökkenhet az elhúzódó szárazság miatt a főbb termőterületeken.

A frissített Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés a búza globális termelését 785 millió tonnára, a kukoricáét 1511 millió tonnára (vagyis 2,7%-kal többre tavalyhoz képest), és a rizsét 523 millió tonnára várja.

A gabonakészletek a 2024-es szezon végére elérhetik a 884 millió tonnát is, ezzel új rekordot döntve 3,0%-kal felülmúlhatják az induló mennyiséget.

A FAO legfrissebb előrejelzései szerint a globális gabonakereskedelem 2023–24-es szezonban 466 millió tonna körül marad, vagyis akár 1,7%-kal is zsugorodhat éves szinten.

További részletek itt.

KAPCSOLAT:

PLÁNTEK LEA                      

Kommunikációs munkatárs

ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO)

Budapest

www.fao.org/europe

+36 1 4612035

[email protected]

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este egy romantikus vígjáték – Randiguru – videó

Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta)....

Olcsóbb és teljes körű hozzáférést szeretne az Xbox Game Pass előfizetőknek a Microsoft

Csak azoknak kell a teljes árat fizetniük, akik kitartanak az Xbox-szal rivalizáló játékkonzolok mellett. Folytatódik az Activision Blizzard felvásárlásával...

Brutális állatkínzás Hajdú-Biharban: fejbe lőtt kutyát találtak – 18+

Egy budapesti állatkórházban próbálják megmenteni a püspökladányi kutyát. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület a közösségi oldalán osztott meg egy...

Ahogy drágul az üzemanyag, egyre sűrűbben fordul elő, hogy a benzinkúton fizetés nélkül akarnak távozni..

Fizetés nélkül távozni nem csak a boltokból szokás, a szarkák gyakran a benzinkutakat is úgy hagyják ott, hogy...