23.5 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

Változás a csed számításában: példákkal mutatjuk miként számolunk július 1-je után

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Mint ismeretes 2021. július 1-jétől változnak a csecsemőgondozási díj számítási szabályainak egyes részletei, amelynek következtében több forint marad a kismamák pénztárcájában, magasabb összegre lesznek jogosultak, mint a még június 30-áig érvényben lévő csedszabályok esetében.

Cikkünkben most azzal foglalkozunk példákon keresztül, hogy milyen esetben lesz magasabb a csed, milyen esetben pedig nem.

Nézzük először is azt, mit jelent a csak 100 százalékos csednek nevezett fogalom! A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 42. § (1) bekezdés szerint
„a) a (2) és (3) bekezdés szerinti esetben a naptári napi alap 100%-a,
b) a (4) bekezdés szerinti esetben a naptári napi jövedelem 100%-a.”

Facebook

A naptári napi alap meghatározásában nincs változás, tehát befolyásoló tényező továbbra is, hogy mennyi időt dolgozott adott munkahelyen, illetve biztosítási jogviszonyban, van-e annyi társadalombiztosítási járulékalapot képező jövedelme, amely elegendő ahhoz, hogy egy bizonyos időszak átlagbéréből számolják az ellátás alapját. Ugyanúgy keressük az irányadó, illetve számítási időszakot, és ha megállapításra került a naptári napi alap (és a naptári napi jövedelem), akkor július 1-jétől nem vesszük ennek a 70 százalékát, hanem marad a 100 százalék, tehát ez lesz a bruttó csed összege.

Mindenki ezt olvassa most!

Ez pozitív változást eredményez a legtöbb esetben, azonban érdemes megvizsgálni, hogy mi a helyzet első gyermeknél, illetve akkor, ha aránylag rövid időn belül érkezik a testvér, és dolgozik az anya a két gyermek között. Ennek mentén vizsgáljuk meg a csed várható naptári napi alapját és összegét.

Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón, és ezütérmes a csapatban! Gratulálunk a kimagasló sportteljesítményhez!

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter pillangón vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon. A szám olimpiai ezüstérmese és...

Légtérellenőrzés ma délután

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte...

Tömegkarambol tegnap az M7-esen, akik a Balaton felől autóztak, későn értek haza..

Az útinform tegnap, a baleset után felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy aki teheti, a Balatonvilágos csomópontnál hajtson...

Megszólalt a magyar erdők felelőse: így dől el a fák sorsa

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is...
facebook