21.9 C
Budapest
2022. május. 18. szerda

Válaszlépésekre készül az INF-szerződés orosz felmondása ügyében a NATO

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Válaszlépéseket foganatosít a NATO, amennyiben Oroszország nem tér vissza a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződéshez (INF) az augusztus 2-i határidőig

– figyelmeztetett az észak-atlanti szövetség főtitkára szerdán Brüsszelben.

Jens Stoltenberg a NATO-tagállamok védelmi miniszteri találkozójának első napját követően elmondta, hogy megtárgyalták az ülésen, milyen lépésekre lesz szükség Oroszország elrettentése érdekében, ha összeomlik a Washington és Moszkva által 1987-ben aláírt megállapodás.

A hadgyakorlatok sűrítését, hagyományos fegyverek, illetve a hírszerzési, a megfigyelési, valamint a rakéta- és légvédelmi kapacitások fejlesztését említette a lehetőségek között. Leszögezte ugyanakkor, hogy a katonai szervezet nem tervezi új szárazföldi nukleáris eszközök telepítését Európában.

Diplomáciai források szerint emellett újabb, atomfegyver hordozására képes F-16-os vadászrepülőgépeket, B-52-es bombázókat, illetve hadihajókat is a kontinensre vezényelhetnek.

epa04154093 A photo made available on 04 April 2014 shows Taiwan Air Force's F-16 A/B jets flying over the Taipei Songshan Airport in Taipei, Taiwan, 18 March 2011. On 04 April 2014, the Central News Agency quoted an unnamed Taiwan Air Force official as confirming that the United States will help upgrade Taiwan's 146 F-16 A/Bs. Earlier in the day, the United Evening News reported that Lockheed Martin Aeronautics Co will install Active Electronically Scanned Array (AESA) radar on two of Taiwan's F-16 A/Bs at Edwards Air Base in California, conduct test flight and make evaluatioin in mid-2015, and launch a production line in Taiwan in 2016 to finish the refit of the remaining F-16 A/Bs. Taiwan ordered 150 F-16 A/Bs from the US in 1992 to boost its defence against China and four of them have crashed. The US has refused to sell Taiwan 60 more advanced F-16 C/Ds, but instead has agreed to help upgrade Taiwan's F-16 A/Bs.  EPA/DAVID CHANGKépünk illusztráció (Fotó: EPA/DAVID CHANG)

Az egyezmény – amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában – megtiltotta az 500-5500 kilométeres hatótávolságú szárazföldi rakéták gyártását, birtoklását és tesztelését.

„A miniszterek megegyeztek abban, hogy a NATO reagálni fog, ha Oroszország nem tér vissza a szerződéshez” – közölte sajtótájékoztatóján Stoltenberg. Hozzáfűzte, hogy ezért az orosz kormány viselné a teljes felelősséget.

Kiemelte: a nukleáris elrettentés erősítésére van szükség, de anélkül, hogy ezen „defenzív jellegű” intézkedések ne indítsanak be egy új fegyverkezési versenyt. Végezetül „felelőtlennek és veszélyesnek” nevezte Oroszország magatartását.

Mark Esper amerikai ügyvezető védelmi miniszter arról számolt be, hogy ez esetben az Egyesült Államok hosszú hatótávolságú precíziós rakéták fejlesztésébe kezd, amelyeket azonban nem nukleáris, hanem hagyományos robbanófejekkel szerelnének fel.

Német kollégája, Ursula von der Leyen pedig a szövetségesek egységét húzta alá.

Jövő héten összehívják a NATO-Oroszország Tanács ülését az ügy megvitatására.

Az Egyesült Államok már 2014 óta a szerződés megsértésével vádolja az orosz kormányt. Donald Trump amerikai elnök február elején közölte, hogy megkezdik a kivonulást a megállapodásból, felfüggesztik kötelezettségvállalásaik végrehajtását, és fél évet adnak Moszkvának az amerikai követelések teljesítésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök erre válaszul bejelentette, hogy országa is felfüggeszti részvételét a szerződésben, s egyúttal kutatásokat indít új rakétatípusok kifejlesztésére.

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Megbüntették Mészáros Lőrincéket

Váratlan helyről kopogtattak Mészáros Lőrinc cégének ajtaján. A milliárdos cégénél, az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő Zrt.-nél (Opus Global...

Újabb részletek derültek ki: Berki Krisztián több drogot is fogyaszthatott

Nemcsak kokaint, de más drogokat is találtak Berki Krisztiánnál a halálakor. Nemcsak kokaint, de más drogokat, szteroidokat is találtak...

Mégsem lehet népszavazás a Fudan egyetemről – felülbírálta az Alkotmánybíróság a Kúriát

Az álláskeresési járadék ügyében is így döntött az Ab. Nem lehet népszavazást tartani a Fudan egyetem és az álláskeresési...

Orosz közlés: már közel ezer ukrán katona adta meg magát az Azovsztalban

Az elmúlt 24 órában 694-en kapituláltak a megszállók szerint. Több száz ukrán katona adta meg magát a bekerített mariupoli...