16 C
Budapest
2024. május. 22. szerda
HomeÉletmódÉletmód hírekVálaszlépés: Már el is kezdték a hitelezés szigorítását a bankok

Válaszlépés: Már el is kezdték a hitelezés szigorítását a bankok

Megjelent az első banki reakció a válsághatásra és a kamatplafonra: szigorította a lakossági hitelek egyéb feltételeit az OTP.

Az OTP Bank a március 20-tól befogadott hiteligénylések esetén jelentősen szigorítja a lakossági hitelhez jutás feltételeit – írta a Bank360.hu. A pénzintézet jelentősen megemelte a hitelbírálatnál az ügyfelektől elvárt jövedelmet: a jelzáloghiteleknél, babaváró hitelnél egységesen 75 ezer forintról 100 ezer forintra emelte, míg az áruhitelek esetében 75 ezer forintra nőtt az elvárt minimum jövedelem. Emellett kizárta, hogy napidíjból, osztalékból, külföldről származó jövedelemből (kivéve nyugdíj), bérleti díjból származó igazolt jövedelem mellett hitelt folyósítson.

Az ingatlanhitelek esetében további szigorítás, hogy nem fogadható el határozott idejű munkaviszony. Ugyanez a helyzet a babaváró hitel igénylésénél, kivéve, ha az igénylő honvédségi vagy magyar minisztériumi alkalmazott.

Az épp elbírálás alatt lévő hitelkérelmeket akár el is utasíthatják, ha az ügyfél nem felel meg az új feltételeknek.

Ráadásul a más banktól származó projekthiteles, vagy a nélküli társasházak vásárlása esetén a kivitelezővel sem köthető együttműködési megállapodás, ha pedig már van ilyen, csak akkor fogadhatók be a lakossági hitelkérelmek, ha közel nulla energiaigényű lakásról, épületről van szó.

Felfüggesztették a projekthitel nélküli társasházi lakások építésére adott szakaszos finanszírozású új kölcsönök befogadását, és azokat is, amelyeknél az épület nem felel meg a nulla energiaigényű minősítésnek.

Nyitókép: Pixabay.com

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work