1.4 C
Budapest
2022. december. 8. csütörtök

Vajon mit rejt? Felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Fél év­ez­red után elő­ször res­ta­u­rá­to­rok dol­goz­nak a je­ru­zsá­lemi Szent Sír temp­lom­ban. El­tá­vo­lí­tot­ták a már­vány fe­dő­la­pot, amely alatt az a szikla ta­lál­ható, ame­lyen Jé­zust ki­te­rí­tet­ték.

Nagyszabású restaurálási munkák folynak a jeruzsálemi Szent Sír-templomban, ahol a kereszténység legszentebb helye, Jézus Krisztus vélt temetkezési helye található. A sírt írásos emlékek szerint legalább 1555 óta nem nyitották fel. Most is sokáig tartott, mire a különböző keresztény felekezetek meg tudtak állapodni a restaurálás részleteiről – a templom ugyanis hat különböző felekezet közös kezelésében van, és állandóak a viták közöttük.

Vajon mit rejt? Felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben

A tudósok nem csak a sírt nyitották fel, hanem a sír fölé emelt márványkápolnát is restaurálják, mert az évszázadok során teljesen bizonytalanná vált – számolt be róla a hirado.hu. Már 1947-ben vasállványokkal erősítették meg az épületet, hogy szét ne essen. Több alkalommal földrengés is volt Jeruzsálemben, de a gyertyák, a faggyú, az emberi lehelet is rongálja az épületet.

Eltávolították a márványlapot a szikla fölül

A tudósító beszámolt róla, hogy a 19. század eleje óta először mozdították el azt a márványtömböt a sír felett. A sírban mélyén pedig az a szikla található, amelyen Jézust kiterítették. A tudósok megvizsgálják azt is, hogy valóban voltak-e a sírban emberi maradványok.

A feltárás egyedülálló lehetőség arra, hogy megvizsgálják Jézus nyughelyének eredeti felszínét.

Vajon mit rejt Felnyitották Jézus sírját Jeruzsálemben 1
A sír fölötti márványlap a kicsi kápolnában, a Szent Sír templomban

A kő elemzése azt is segít jobban megérteni, hogyan vált kultuszhellyé a sírhely, miután Nagy Konstantin császár édesanyja, Ilona 326-ban megtalálta. Miután leemelték a sírt fedő márványlapot, meglepődtek azon, hogy alatta milyen sok töltőanyagot találtak – derül ki a Magyar Nemzet beszámolójából. A tudósok szerint  eljuthatnak addig a kőfelületig, amelyen a hagyomány szerint Jézus teste feküdt.

Az ígéretek szerint a jövő évre befejeződnek a restaurálási munkák. Várhatóan az első eredményekről már november közepén beszámolnak a sajtónak és a keresztény hívőknek. A sír a felújítás alatt is látogatható.

A tudósítás a hirado.hu oldalán tekinthető meg.

Forrás: Ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este bemutatjuk Robert Zemeckis rendezésében, Denzel Washington főszereplésével, a – Kényszerleszállás című filmet – videó

Fordulatos történet, megtörtént események alapján, a kétszeres Oscar-díjas és kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész főszereplésével! Kellemes szórakozást!   Teljes film magyarul:   Kényszerleszállás   Még több film itt!   Hirmagazin.eu

Lebukott a Sziget? A kommentelők kinyomozhatták a jövő évi fellépőket

A Sziget december 1-jén fedte fel a 2023-as fesztivál első fellépőinek nevét, ám a bejelentés előtt kiposztoltak egy...

Igazi karácsony

Olyan sokszor halljuk, hogy a karácsony nem az ajándékokról szól, szinte már közhellyé vált, de miért mondjuk ezt...

Normálissá vált a túlórázás, pedig súlyos következményei lehetnek, ha túlhajszoljuk magunkat

„Az alvás a gyengéknek való!” „Ha el akarod érni a céljaidat, dolgozz, amíg mások buliznak!” „Azért tartok itt,...