27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Vajon a kripto-piac szabályzása hozza majd el a széleskörű elterjedést?

Dátum:

Megosztás:

Vajon a kripto piac szabályzása hozza majd el a széleskörű elterjedést?

Habár a kriptovaluták eredeti rendeltetése pontosan a függetlenségben és a névtelenségben rejlik, egyre nyilvánvalóbb, hogy szabályozás nélkül szinte lehetetlen a digitális valuták széleskörű elterjedése. A digitális fizetőeszközöket sokszor kötik össze pénzmosással és más bűnözői tevékenységekkel, ami miatt sokan úgy gondolják, hogy jobb a hagyományos fizetőeszközöknél maradni. Szerencsére ma már ez inkább tévhitnek számít, hiszen egyre több kriptovaluta tőzsde igyekszik megfelelni a pénzmosás elleni, és más bűnözői tevékenységet gátló jogszabályoknak.

Az persze tagadhatatlan, hogy a 2017-es árrobbanás rengeteg új érdeklődőt hozott magával, azonban a kripto piac legjelentősebb részét még mindig olyan résztvevők alkotják, akik már évek óta jelen vannak a digitális pénzek világában. Ez természetesen egyáltalán nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb pénzügyi szakértő nem ajánlja a kriptovalutákba való befektetést. A legtöbb befektetési tanácsadó leginkább két ellenérvvel próbálja elbátortalanítani a kriptokkal ismerkedő embereket. Ez a két érv nem más, mint a kriptovaluták árfolyamára jellemző sűrű ingadozás, valamint a digitális fizetőeszközökre vonatkozó jogszabályok hiánya. Ha ehhez hozzáadjuk a viszonylag gyakorta előforduló átveréseket és hackeket, nem csoda, hogy egy hétköznapi ember gyanakvóan tekint a digitális fizetőeszközökre.

Pontosan ezért van az, hogy az olyan tőzsdék, mint például a Kriptomat, egyre jobban koncentrálnak arra, hogy megfeleljenek a kriptovalutákra vonatkozó jogszabályoknak. Talán ez az egyik legjobb módja annak, hogy egyre több ember tudjon megbízni a digitális fizetőeszközökben. Ha azt szeretnénk elérni, hogy a kriptovalutákat emberek milliói használják nap, mint nap, a kriptovalutáknak biztonságosnak, felhasználóbarátnak és könnyen elérhetőnek kell lenniük.

A legtöbb ország sajnos egyelőre nagyon kevés figyelmet szentel a kriptovalutákra és a kriptovaluta tőzsdékre vonatkozó jogszabályok létrehozására. Azonban akad néhány kivétel. Észtország, a Kriptomat kriptovaluta tőzsde székhelye, az egyik legfejlettebb ország a technológiát érintő szabályozások terén. Az Észtországban bevezetett Kripto Tőzsdékhez és Kripto Tárcákhoz szükséges engedélyek azt eredményezték, hogy az országban kizárólag megbízható és biztonságos kripto tőzsdék tevékenykedhetnek. Ha a jövőben más országok is követni fogják Észtország példáját, a kriptovalutákkal ismerkedő embereknek nem kell többé a kripto tőzsdékkel kapcsolatos kockázatokon aggódniuk, ami minden bizonnyal hozzájárulna a digitális fizetőeszközök elterjedéséhez.

toptiz

Az Európai Uniós szabályzások az egész piacra hatással vannak

Habár jelenleg a kriptovaluta piacot minden ország a saját akarata szerint szabályozza, az Európai Unióban már megkezdődött a digitális fizetőeszközöket érintő jogszabályok összehangolása. Az Európai Unió Tanácsa már 2018 májusában elfogadta az Ötödik Pénzmosás Elleni Irányelvet, amelyet a tagállamok 2020 januárjáig kötelesek beilleszteni saját jogrendszerükbe. De vajon mi a kapcsolat egy pénzmosás elleni irányelv és a kriptovaluták között? A szóban forgó irányelv a kriptovaluta tőzsdékre is kiterjed. Ez annyit jelent, hogy az Európai Uniós pénzmosás elleni jogszabályok az Ötödik Pénzmosás Elleni Irányelv egyes tagállamok jogrendszerébe való beiktatásától kezdve a kriptovaluta tőzsdékre és a digitális tárcákra is ugyanúgy vonatkoznak majd, mint a hagyományos pénzügyi intézményekre.

Továbbá, ezek a jogszabályok az ügyfélátvilágítási irányelveket is magukba foglalják, melyek a jelenlegi kriptovaluta tőzsdék esetében fokozott jelentőséggel bírnak. Habár a privát szféra tiszteletben tartása a digitális fizetőeszközök felhasználói számára kimondottan fontos, az ügyfélátvilágítás egyre fontosabbá válik a kripto tőzsdék számára. Ez főleg azért van, mert a tőzsde felhasználói személyazonosságának igazolása megkönnyíti a gyanús és illegális tevékenységek kiszűrését. Vajon a teljesen névtelen tranzakciókat biztosító kripto tőzsdék napjai meg vannak számlálva? Ha a fent említett irányelvből indulunk ki, akkor a válasz határozottan igen. Ez persze csak az Európai Uniós tagállamokban működő tőzsdékre vonatkozik, azonban a személyazonosság igazolása és a hozzá hasonló biztonsági intézkedések egyre elterjedtebbek a kriptovaluta tőzsdék körében szerte a világon.

Az észtországi kripto tőzsdék egy lépéssel előrébb járnak

Ahogyan azt már korábban említettem, jelenleg Észtország a legfejlettebb európai ország, ami a kriptovalutákkal és kriptovaluta tőzsdékkel kapcsolatos szabályozást illeti. Az észt jogszabályoknak köszönhetően, az észtországi székhelyű kriptovaluta tőzsdék, mint például a Kriptomat, már most is megfelelnek az Ötödik Pénzmosás Elleni Irányelv rendelkezéseinek. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Ha az észtországi Kriptomat tőzsdét vesszük alapul, a következő gyakorlati intézkedésekkel válaszolhatunk erre a kérdésre:

  • átvilágítási eljárások elvégzése minden egyes regisztrált felhasználó esetében
  • kockázatértékelés a személyazonosság igazolási folyamatot elvégző felhasználók esetében
  • gyanús tranzakciók észlelése kockázati kategóriák és kockázati szintek alapján
  • gyanús tranzakciók megfigyelése, valamint azok bejelentése a megfelelő hatóságoknál

Nem kell szakértőnek lennünk ahhoz, hogy felmérjük a fenti intézkedések fontosságát. Csupán abból kell kiindulnunk, hogy megbíznánk-e egy olyan tőzsdében, amely nem veszi a fáradságot, hogy az említett intézkedések által megelőzze az esetleges csalásokat, átveréseket, lopásokat vagy más illegális tevékenységeket, amelyek sűrűn előfordulnak a kriptovaluták világában.

ugyvedforum

Összegzés

Habár a bitcoin árfolyama továbbra is rendkívül ingadozó a hagyományos fizetőeszközök értékeihez képest, nem ez az egyetlen tényező, amely kihatással van az elsőszámú kriptovaluta széleskörű elterjedésére. Sokan még mindig a vadnyugathoz hasonlítják a digitális fizetőeszközök világát, és talán valamilyen szinten igazuk is van. Ha nem vagyunk óvatosak, könnyen elveszíthetjük féltve őrzött kriptoinkat, hiszen az interneten számos veszély leselkedik ránk, főleg, ha kriptovalutákról van szó. Pontosan ezért van szükség egy meghatározott szintű szabályzásra, hiszen ha minden kriptovaluta tőzsde elvégezné a fent említett intézkedéseket és betartaná a megfelelő jogszabályokat, minimálisra csökkenne a digitális valutákkal kapcsolatos bűnözői tevékenységek száma. Vajon a megfelelő jogi háttér létrehozásával, egyre több és több ember bátorkodik majd felfedezni a kriptovaluták világát? Meglátjuk.

kriptomat.io/hu/

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...