4.6 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
HomeTudástárCsillagászat, űrkutatásÚtnak indult a Szojuz MSz-25 három űrhajóssal a Nemzetközi Űrállomásra

Útnak indult a Szojuz MSz-25 három űrhajóssal a Nemzetközi Űrállomásra

Egy fehérorosz, egy orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén szombaton, közép-európai idő szerint 13:36-kor útnak indult a Szojuz űrhajó a Bajkonur űrállomásról a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Szojuz MS-25 űrhajó indítását eredetileg csütörtökre tervezték, de akkor 20 másodperccel a felszállás előtt műszaki problémák miatt megszakították az indulást.

Az űrhajó fedélzetén a fehérorosz Marina Vasziljevszkaja, az amerikai Tracy Dyson, a NASA űrhajósa és Oleg Novickij orosz űrhajós indult a Földtől 400 kilométerre keringő űrállomásra, amelyen várhatóan hétfőn dokkolnak.

Vasziljevszkaja, aki a Belavia légitársaságnál dolgozik utaskísérőként, az első fehérorosz űrhajós. Dysonnak ez a harmadik, Novickijnak pedig a negyedik űrrepülése.

A fehérorosz űrhajósnő az ISS-en tervezett 12 napos tartózkodása alatt tudományos kísérleteket végez, és spektrális felvételeket készít a Föld felszínéről.

Novickij és Vasziljevszkaja két hét múlva a Szojuz MS-24 űrhajóval tér vissza a Földre az amerikai Loral O’Hara társaságában, aki 2023. szeptember 15-én érkezett az űrállomásra.

Bajkonur, 2024. március 21.
Oleg Novickij orosz, Tracy Caldwell Dyson amerikai és Marina Vasziljevszkaja fehérorosz űrhajós, a Szojuz MSz-25 orosz űrhajó legénységének tagjai (b-j) beszállás előtt a bajkonuri űrközpontban 2024. március 21-én. A három űrhajós a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra indul.
MTI/EPA/Reuters pool/Pavel Mihejev
Tracy Caldwell Dyson amerikai, Oleg Novickij orosz, és Marina Vasziljevszkaja fehérorosz űrhajós, a Szojuz MSz-25 orosz űrhajó legénységének tagjai (b-j) beszállás előtt a bajkonuri űrközpontban. A három űrhajós a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra indul. MTI/EPA/Reuters pool/Pavel Mihejev

Dyson szeptemberig marad az űrállomáson, majd Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub űrhajósokkal együtt indul haza. Az 59 éves Kononyenko tartja az ISS-en tartózkodás rekordját: szeptember 23-ig tartó ötödik missziójának végére átlépi az űrben töltött 1000 napot is.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work