Hirmagazin.eu
Főoldal » Úszóbotrány! Egerszegi edzőtársának döbbenetes állítása: agyba-főbe verték a wc-ben, aki nem teljesített
Bulvár

Úszóbotrány! Egerszegi edzőtársának döbbenetes állítása: agyba-főbe verték a wc-ben, aki nem teljesített

Budapest — Fájdalmas titkok, sajgó sebek – az évtizedekig az élsporttal járó, kegyetlen medencei világról beszélt bő egy hete Cseh László. A kétszeres világbajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes úszó máig nem tudta megbocsátani volt mestere, Turi György edzésmódszereit. Szavai döbbenetet keltettek még azok között is, akik átéltek hasonlót…

Kiss Noémi író fiatal sportolóként a Spartacusban szintén elszenvedte a kegyetlenkedéseket. Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina edzőtársaként próbálta átvészelni a hétköznapokat, végül abbahagyta az úszást. A múlt emlékeitól máig nem tudott teljesen megszabadulni, az akkori történések több művében is visszaköszönnek.

 

Meglepte, amiről Cseh beszélt?

Kiss Noémi: Igen, hiszen azt gondoltam volna, ezek a módszerek a nyolcvanas-kilencvenes évek végén eltűntek. Ráadásul Csehnek korábban, az úszószövetség elnökségi tagjaként lett volna módja ezt a témát felvetni.

Hogy mik zajlottak az uszodában, arról botránykönyv is készült.

Kiss: Amikor megjelent az úszó Szepesi Nikolett könyve, sokan nem hitték el, hogy mindaz meg is történt. Ő írt először az uszodai atrocitásokról… A Spartacusban a Kicsi bácsiként elhíresült masszőr szexuálisan molesztálta a lányokat, lihegett körülöttünk. Nagyon vártam, hogy a fizikai erőszakról beszéljenek az úszók, hiszen mindez köztudott a sportágon belül, de sajnos a legtöbben hallgatnak, még mindig nem mernek megszólalni. Pedig a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás is nyilatkozott olykor róla, hogy Széchy Tamás, az edzője verte… De a szövetségi kapitány Sós Csaba sem beszélt, pedig dolgozott együtt Turival, és ismerte a módszereit.

Cseh László a múlt héten beszélt arról, hogy megvi-selte az uszodai terror, és edzője meg is ütötte őt Fotó: Pozsonyi Zita Cseh László a múlt héten beszélt arról, hogy megviselte az uszodai terror, és edzője meg is ütötte őt Fotó: Pozsonyi Zita

Ön hogyan találkozott ezzel a „módszerrel”?

Kiss: Tehetségként kerültem a Spartacusba, Kiss László volt a vezetőedző, Turi a segítője. Kiss sosem alkalmazott testi fenyítést, de elképesztő kemény edzésadagot írt elő. Ha valaki nem teljesített megfelelően, akkor jött Turi, a piszkos munkát ő végezte el. Az is előfordult, hogy berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte.

Hallott arról, hogy más úszóklubnál is történt hasonló?

Kiss: Nem, de ha elvégeztük az előírt munkát, szinte semmire nem maradt erőnk, még a beszélgetésre sem… Egerszegi Krisztina edzőtársa voltam, együtt féltünk, sírtunk, rettegtünk a tréningeken, próbáltuk kezelni a magunk módján a helyzetet. Még az is enyhített a fájdalmunkon, hogy az edzőkre gúnynevet akasztottunk. Ha így hívtuk őket egymás között, az már vigaszt jelentett.

Az ötszörös olim-piai bajnok Egerszegi Krisztina a Spartacusban együtt edzett Kiss Noémival, ő még nem beszélt arról, amilyen körülmények között edzettek Fotó: MTI Kovács Attila Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina a Spartacusban együtt edzett Kiss Noémival, ő még nem beszélt arról, amilyen körülmények között edzettek Fotó: MTI Kovács Attila

A szülők nem tudtak önöknek segíteni?

Kiss: Akkoriban a szülő legfeljebb a bejáratig vihette a gyerekét, aki aztán egy zárt világba került. Most már sokkal jobb a helyzet, hiszen a hozzátartozók beszélhetnek az edzőkkel, nézhetik a tréningeket. És a szövetségtől is látni, hogy változást akar, elindult egy folyamat, Wladár Sándor elnök és Sós Csaba kezdeményezése után például már lehet jelenteni a gyerekek elleni jogsértéseket.

Önnek és a társainak sikerült túltenniük magukat a történteken?

Kiss: Nem. Mi, egykori úszótársak létrehoztunk egy Facebook-csoportot, ahol húsz-harminc év után is beszélünk arról, ami annak idején történt. Ha a fiamat viszem edzésre, gyakran az eszembe jut, min mentem át, és neki már nem kell… De a mai napig előfordul, hogy az akkor történtekkel álmodom.

Akadt bárki is, aki a bántalmazók közül utólag elnézést kért öntől vagy önöktől?

Kiss: Igen, volt ilyen edző. Az is megtörtént, hogy egy korábbi interjúmat, amelyben beszéltem a bántalmazásokról, Turi György is lájkolta. Azt gondolom, Cseh nyilatkozata elismerésre méltó, nehéz erről beszélni, de ő megtette. Nagyon várom, hogy Egerszegi Krisztina is meséljen arról, miken és hogyan jutottunk túl… És itt nem is az a cél, hogy utólag Turit keresztre feszítsék, hanem az, hogy végre nézzünk szembe a múltbeli történésekkel, sérelmekkel.

Természetesen az ügy kapcsán kerestük Turi Györgyöt, hogy az ő véleményét is ismertethessük, de egyelőre nem reagált megkeresésünkre. Csütörtökön, Cseh László nyilatkozata kapcsán a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy az úszó állításával ellentétben nem volt terror náluk az edzéseken, és sohasem ütötte meg a sportolót.

Turi György tagadja, hogy Cseh Lászlót megütötte volna, pénteken nem reagált megkeresésünkre Fotó: Pozsonyi Zita Turi György tagadja, hogy Cseh Lászlót megütötte volna, pénteken nem reagált megkeresésünkre Fotó: Pozsonyi Zita

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: Scheibner Adél

Hasonló hírek

Szívszorító: mindenhová magával viszi halva született gyermeke urnáját Chrissy Teigen

Mazsi

Öt hónapos terhesen gyilkolták meg a TV2 sztárjának anyját – VIDEÓ

Mazsi

Ilyenek lennének a sztárok, ha a másik nemet képviselnék

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....
EnglishFrenchGermanHungarian