9.4 C
Budapest
2022. szeptember. 28. szerda

USA-bosszú: Amerikai hackerek feltörték az orosz védelmi rendszert, és megszerezték 120 ezer fiatal orosz katona minden adatát.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

Egy egész hadsereg személyi adatait lopták el a napokban amerikai hackerek. Az adatlopás a pszichológiai hadviselés része, a vezetésbe vetett bizalom csorbítása a cél. Az adatok ellopói az orosz kibervédelmi rendszer hibáit használták ki, emberi mulasztás is lehet a háttérben, ha máshogy nem egy rossz, elavult, sebezhető adatvédelmi rendszer alkalmazásával.

Hatezer oldalnyi lopott adatot hozott nyilvánosságra egy adathalász csoport, 120 ezer fiatal orosz katona személyes adatait, fényképét, lakcímét, rokonai nevét töltötték fel a világhálóra. Dr Molnár Gábor adatvédelmi szakértői szerint ezzel nem csak morális válságot akartak elérni az ukrán frontra vezényelt orosz katonák között, hanem be akarták mutatni az orosz hadsereg gyengeségeit is. A szakértő kiemelte, az adatszivárgás mögött mindig emberi hiba áll, ha másképp nem akkor egy rosszul megválasztott, elavult adatvédelmi rendszer használata matt.

A mintegy 6600 oldalnyi PDF dokumentum valós, akkor valószínűleg ez minden idők egyik legjobban időzített és legdurvább lehetőségeket biztosító adatszivárogtatása. Ha a kiszivárogtatás igaz, akkor ez az első alkalom a hadtörténetben, amikor a doxingot (személyekről érzékeny információk megszerzése és közzététele) háborús fegyverként használják.

 

Az adatlopás azért veszélyes, mert ezek birtokában célzott üzenetekkel, levelekkel, SMS- ben küldött információkkal lehet közvetlenül megcélozni az érintett katonákat, családtagjaikat. A megszerzett adatok birtokában ól használható profilt lehet kialakítani egy katonáról, meg lehet keresni azt a gyenge pontot, amivel zsarolható, amivel esetleg dezertálásra, átállásra, kémkedésre, terrorcselekmény elkövetésére is rávehető. A megszerzett adatok birtokában emellett a katonák által használt kincstári eszközökön át a hackerek bejuthatnak a hadi gépezet informatikai rendszerébe is, akár kémprogramokat is telepíthetnek így.

Magyarországon is történt hasonló adatszivárgás, 2019-ben a BRFK egy alkalmazottja vesztett el egy pendrive-ot, rajta a budapesti rendőrök személyes adataival. A rendőrség közleménye szerint két nap alatt egy szolgálati autóban megtalálták az elveszett adathordozót, állításuk szerint mivel a jármű a felelős vezető kizárólagos használatában állt , ahhoz illetéktelen nem férhetett hozzá. Ugyanakkor hasonló adatvédelmi incidenseknél bevett szokás, hogy az adatgazda a kiszivárgott információk jelentőségének csökkenésével, használhatatlanságával próbálja csökkenteni a kárt, illetve a kiszivárogtatott adatok feketepiaci értékét.

blikk nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A “Donyecki Népköztársaság” kivételével mindenhol Oroszországhoz akarnak csatlakozni..

A GAZETA.RU beszámolója szerint 100%-os feldolgozottság mellett a következő eredmények születtek: Herszon: 87,05% Zaporizzsja: 93,01 % Luhanszk: 98,42 % és Donyeck még...

Orbán Viktor: „Európában egyre több a dühös ember, mi is azok vagyunk”

A miniszterelnök szerint: „Ha ez így megy tovább, egész Európa belegebed. Ideje erről őszintén beszélni amerikai barátainkkal is.” „A...

Kiderült, mikor érkeznek a III. Károly király portréját ábrázoló bankjegyek

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év...

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása A kettős tömegű lendkerék feladata a motor által termelt mozgási energia tárolása...