Emiatt azonban az Ír-tengeren virtuális vámhatár jött létre, amelyen a két brit sziget között áramló árukat vámolni kell. A Nagy-Britanniából Észak-Írországba utazó exportot a megállapodás alapján a brit kormánynak az EU ügynökeként kellene ellenőriznie, ám London halogatja ennek a szabálynak alkalmazását. Részben arra hivatkoznak, hogy lassítja az áruszállítást, részben az a gondjuk, hogy az északír brit unionista pártok és politikusok tiltakoznak ellene. Ők ugyanis úgy látják, hogy az északír protokoll az első lépés Észak-Írország kilépése felé az Egyesült Királyságból, amit kisvártatva követhet beolvadása az Ír Köztársaságba.

Patthelyzet

A két évvel ezelőtt aláírt brexitmegállapodás 16. paragrafusa lehetővé teszi a feleknek, hogy ha az egyezség betartása akadályozza a kereskedelmet, akkor felfüggesszék a szerintük ennek hátterében lévő szabályok betartását. Ugyanakkor a másik fél erre automatikusan megtorló intézkedéseket hozhat. A vita mostanra holtpontra jutott, Johnson kormánya azzal fenyegetőzik, hogy meghatározatlan időre felfüggeszti a protokoll betartását.

Még több külföldi hír

Ezzel rákényszeríthetik az EU-t, hogy a belső ír határ írországi oldalán valós határt hozzon létre, ami borítékolhatóan az írek közti háborúskodáshoz vezetne, ám a körmönfont brit kormánypárti politikusok, élükön Johnsonnal, a brexit egyik atyjával, moshatná kezeit, hiszen nem a határ Egyesült Királysághoz tartozó északír oldalán akadályoznák az emberek és az áruk szabad mozgását.

Az újságírók megkérdezték Johnsontól, hogy mennyi időt akarnak várni addig, amíg ezt a barátságtalan lépést megteszik, ám a brit kormány feje nem adott határidőhöz kötött ultimátumot. Csak annyit mondott, hogy a jelenlegi helyzet nem maradhat fenn örökké. Ez nem olyan ügy, amit a brit kormány fel akar fújni, meg akarják oldani a konfliktust, úgy, hogy ne legyenek határok az Egyesült Királyságon belül, amit az északír protokoll rájuk erőltet.