Kezdőlap Hírek Háború Ukrajna még több fegyvert akar

Ukrajna még több fegyvert akar

8
orosz ukran 509991
portfolio

Oroszország elleni további szankciókat is követelnek.

Az ukrán kormány vasárnap további fegyvereket és Moszkva elleni szankciókat kért a nemzetközi közösségtől, miután hajnalban ismét orosz támadás célpontja volt Kijev egyik, a városközponthoz közel található negyede.mét orosz támadás célpontja volt Kijev egyik, a városközponthoz közel található negyede.

A támadásban legalább négy ember megsebesült.

A hét legfejlettebb ipari országot tömörítő G7 csoport vasárnaptól Bajorországban tartja csúcstalálkozóját, „A csúcsnak Oroszország elleni további szankciókkal és Ukrajnának szállított több fegyverrel kell reagálnia” – írta a Twitteren Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki szerint „le kell győzni a beteges orosz imperializmust”.

Kijevet június eleje óta megkíméltek az orosz tüzérségi támadásoktól.

Két robbanást hallottak az ukrán főváros déli külvárosában – számolt be róla a SkyNews a Reuters tudósítójának jelentése alapján.

Korábban a rendőrség bejelentette, hogy öt ember megsebesült egy Kijev központjában lévő lakóházat ért rakétacsapásban.

Andrij Jermak, az elnöki adminisztráció vezetője azt mondta, hogy egy óvodát is eltaláltak.

Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő pedig azt írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy „az előzetes adatok szerint 14 rakétát lőttek ki Kijev régió és Kijev ellen”.

A központi Sevcsenkivszkij kerületben történt támadásban részben megrongálódott egy kilencemeletes lakóház.

A városban tartózkodó újságírók arról számoltak be, hogy a kora reggeli órákban mentőcsapatok küzdöttek a tűzzel és mentették a civileket.

Hetek óta ez volt az első alkalom, hogy az orosz erők célba vették a fővárost. A támadást megelőzően Kijev június 5. óta nem szenvedett orosz légicsapást.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester bírálta, hogy „meg akarják félemlíteni az ukránokat a NATO-csúcs közeledtével. Az észak-atlanti szövetség állam- és kormányfőinek találkozója kedden kezdődik Madridban.

Rendkívül fontos, hogy az e heti csúcstalálkozójukon a G7 és a NATO tanújelét adják, hogy az Ukrajna megvédelmezése iránti eltökéltségük soha nem lesz gyengébb”, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna megszállására irányuló szándéka

– írta Kuleba egy véleménycikkben Liz Truss brit külügyminiszterrel közösen.

A miniszter ismételten szorgalmazta a „nehézfegyverek szállításának növelését és felgyorsítását”, a szankciók keményítését mindazokkal szemben, akik „részt vesznek Putyin háborújában”, valamint az orosz energiaimport leállítását.

„Minden további fegyver segít Ukrajnának visszaverni az orosz megszállókat”, és „minden új szankció hozzájárul Putyin hadigépezetének a forrásoktól történő megfosztásához és további életek megmentéséhez” – írta Kuleba.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy nagy pontosságú fegyverekkel csapást mértek az ukrán hadsereg kiképzőközpontjaira Ukrajna Csernyihiv, Zsitomir és Lviv régióiban – írták a TheGuardian cikkében az orosz hírügynökségek jelentéseire hivatkozva.

Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta Ukrajnát, hogy megpróbálja eltörölni az orosz történelmet. A londoni orosz nagykövetségen Lavrov azt tweetelte, hogy Ukrajnának Oroszország nélkül egyáltalán nincs történelme.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ellenőrizte az Ukrajnában állomásozó orosz csapatok egységeit – jelentette a Reuters a védelmi minisztériumra hivatkozva.

Az orosz egységek parancsnokságain Szergej Sojgu hadseregtábornok meghallgatta a parancsnokok jelentéseit az orosz fegyveres erők jelenlegi helyzetéről és intézkedéseiről a fő műveleti területeken” – áll a minisztérium közleményében.

Nem volt azonnal ismert, hogy a látogatásra mikor került sor.

Jaroszlav Trofimov, a Wall Street Journal munkatársa szerint ez az első alkalom, hogy Shoigu a háború kezdete óta Ukrajnába látogatott.

A kelet-ukrajnai Szeverodonyeck város polgármestere a napokban közölte, hogy a város az orosz erők kezére került. Most az orosz védelmi minisztérium egy Telegram-posztban megerősítette a jelentést.

A Luhanszk megyében fekvő város az elmúlt hetekben heves harcok színterévé vált, ahol az orosz és ukrán erők utcáról utcára vívták harcaikat.

Eleste kulcsfontosságú győzelem Oroszország számára, amelynek célja az egész kelet-ukrajnai Donbász régió (amely Luhanszkból és a szomszédos Donyeckből áll) elfoglalása. Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken – közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari „Az ukrán haderők tüzérei szakszerűen eltaláltak néhány célpontot, ukrán területen lévő ellenségünk katonai célpontjait” – írta a Telegram alkalmazásban Valerij Zaluzsnyij tábornok.

Az orosz erők megpróbálják déli irányból körülzárni a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében Liszicsanszkot – közölte szombaton a megye közigazgatási vezetője, Szerhij Hajdaj.

Liszicsanszk Szeverodoneckkel szomszédos, a Donyec folyó déli partján fekszik. Északi szomszédjából több hete tartó heves harcok után az ukrán erők kénytelenek voltak megkezdeni a visszavonulást. Az orosz támadások következtében Szeverodoneck nagy része romba dőlt, a százezres lakosság tízezer főre csökkent. Több ukrán katona az Azot vegyiüzembe ásta be magát, mintegy 500 polgári személlyel együtt.

Ramzan Kadirov csecsen elnök szombaton a Telegram-csatornáján azt írta, hogy teljes egészében „felszabadították” a szeverodonecki repülőteret és az ipari övezetet, és kiszabadítottak az Azot vegyiüzemből nyolcszáz békés lakost. Csecsen fegyveresek is harcolnak Ukrajnában az orosz erők oldalán.

Mintegy ezer kilométerrel nyugatabbra, a Lviv megyei Javorivban négy orosz rakéta eltalált egy „katonai létesítményt” – közölte a megyei kormányzó. Makszim Kozickij további részleteket nem közölt a célpontról, de Javorivban katonai támaszpont található, ahol kiképzés folyik, többek között az ukrán oldalon harcoló külföldi önkénteseké. A bázist márciusban rakétatalálat érte, akkor harmincöt ember meghalt.

Szombat reggel mintegy harminc rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Zsitomir megyében, egy ukrán katona meghalt – közölte Vitalij Bucsenko kormányzó.

Északon mintegy húsz rakétát lőttek ki fehérorosz területről Csernyihiv megyére – közölte az ukrán hadsereg.yesült Államok által szállított Himars

Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken – közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet

„Az ukrán haderők tüzérei szakszerűen eltaláltak néhány célpontot, ukrán területen lévő ellenségünk katonai célpontjait” – írta a Telegram alkalmazásban Valerij Zaluzsnyij tábornok.

Az orosz védelmi minisztérium szombati közleménye szerint a kelet-ukrajnai harcokban „akár nyolcvan” lengyel zsoldost, húsz páncélost és nyolc Grad típusú rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők a Donyeck megyei Kosztyantinyivkában lévő Megatex horganygyár ellen végrehajtott nagy pontosságú csapásokban. A bejelentést az AFP francia hírügynökség szerint nem lehetett független forrásból megerősíteni.

A közlemény szerint egyetlen nap alatt „több mint háromszáz ukrán katonát és külföldi zsoldost öltek meg és harmincöt nehézfegyvert semmisítettek meg a dél-ukrajnai Mikolajivban”.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy a légierő, a rakétaegységek és a tüzérség egy nap alatt több mint hétszáznyolcvan ukrán „nacionalistát” ártalmatlanított.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bild am Sonntag német lapban szombaton megjelent interjúban kijelentette, hogy Németországnak és más nyugati országoknak gyorsítaniuk kell a nehézfegyverek szállítását Ukrajnának, amelynek sürgős szüksége van rakéta-sorozatvetőkre és 155 milliméter kaliberű tüzérségi eszközökre.

Ukrajna Moldova mellett áll a megújult orosz fenyegetésekkel szemben – szögezte le szombaton Kuleba a Twitteren, miután Moszkva figyelmeztetett, hogy negatív következményei lesznek a két ország európai uniós tagjelöltségének.

„A baráti Moldova népével és kormányával vagyunk Moszkva megújuló fenyegetéseivel szemben. Moszkva évtizedek óta csak más országok elleni fenyegetéseket hangoztat az agresszión, kényszerítésen és tiszteletlenségen alapuló téves politikája alapján” írta az ukrán külügyminiszter.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton kijelentette: attól tart, hogy a háború európai gazdasági következményei miatt Ukrajnára olyan, Oroszországgal kötendő békeszerződést akarnak rákényszeríteni, amely nem áll az érdekében.

„Túl sok ország hangoztatja, hogy felesleges egy európai háború (…) és így növekszik majd a nyomás, hogy az ukránokat egy rossz békére sarkallják, esetleg kényszerítsék” – mondta a brit kormányfő újságírók előtt a ruandai fővárosban, Kigaliban, ahol a brit Nemzetközösség csúcstalálkozóján vesz részt.

Johnson szerint ha Vlagyimir Putyin orosz elnök egy ilyen utat kényszeríthetne Ukrajnára, annak a következményei veszélyesek lennének a nemzetközi biztonságra és „hosszú távú gazdasági katasztrófát” jelentenének.

 

facebook