12.5 C
Budapest
2022. szeptember. 29. csütörtök

Ukrajna leállítja a szakadár területeken át Európába irányuló gáztranzitot.. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

A kapacitásokat ugyanakkor ideiglenesen áthelyezhetik a Szohranovka csatlakozási pontról az Ukrajna által ellenőrzött Szudzsa tranzitpontra, ami azt jelenti, hogy hazánk nem lenne érintett.

Ukrajna május 11-től, szerdától kénytelen leállítani a gáz tranzitját a Luhanszki régióban található állomásokon, amelyek az Oroszország által ideiglenesen megszállt területre kerültek

– jelentette be Ukrajna gázszállítási rendszerének üzemeltetője.

A gázszállítási rendszer üzemeltetője kijelentette, hogy a helyzet lehetetlenné teszi a gáz szállítását a Szohranovka gázmérőállomáson és a Novopszkov állomáson keresztül. A Novopszkov Ukrajna első kompresszorállomása a luhanszki régióban, amelyen keresztül a gáz csaknem egyharmada, vagyis akár napi 32,6 millió köbméter orosz gáz jut Európába Oroszországból.

Vis maior helyzet

Az Ukrajna elleni orosz háború következtében számos gázmérő állomás került az ideiglenesen megszállt területre, így az üzemeltető nem gyakorolhat működési és technológiai ellenőrzést ezeken létesítményeken. „A megszálló erők beavatkozása a technológiai folyamatokba, a mérőállomások működési módjának megváltoztatása – ideértve a jogosulatlan gázkivonást – veszélyeztette a teljes ukrán gázszállító rendszer stabilitását és biztonságát” – közölte az üzemeltető.

A jelenlegi tranzitszerződés szerint az ilyen cselekmények vis maior körülmények, amelyek kizárják a kötelezettségek teljesítését a Szohranovka és Novopszkov állomásnál.

A fentiek figyelembevételével Ukrajna gázszállítási rendszerének üzemeltetője tájékoztatja, hogy 2022. május 11-én 07:00 órától a Szohranovka csomóponton nem fogadnak be gázt az ukrán gázszállító rendszerbe”

– közölte az üzemeltető, majd hozzátette, hogy az európai partnerekkel szembeni tranzitkötelezettségek maradéktalan teljesítése érdekében és a megállapodás feltételei szerint lehetőség van arra, hogy a kapacitásokat ideiglenes áthelyezzék a Szohranovka csatlakozási pontról az Ukrajna által ellenőrzött Szudzsa tranzitpontra.

A cég közleménye szerint többször is figyelmeztette a Gazpromot az orosz megszálló erők akciói miatt. Állításuk szerint ezeket a felhívásokat figyelmen kívül hagyták.

Ez azonban a mi szempontunkból érdektelen, mert Zavartalanul jön az orosz gáz Magyarországra

A földgázmennyiségek átvétele már nem az Ukrajna felől érkező vezetéken történik, hanem a 2021. október 1-jén üzembe állt kiskundorozsmai és a mosonmagyaróvári határkeresztező pontokon.

A földgázpiac a piaci környezetnek megfelelően működik, a határkeresztező vezetékeken mind import, mind export irányban normál üzemnek megfelelően zajlik a gázforgalmazás – számolt be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Az ukrajnai konfliktus ellenére mindkét irányban rendben működik az ukrán-magyar határkeresztező vezeték is. A határponton forgalmazott gázmennyiség elsősorban az ukrán piaci igényeknek megfelelően alakul, a határkeresztező pont a hazai ellátásban nem játszik jelentős szerepet.

Az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat.

Magyarország földgázellátása több irányból is biztosított. A magyar nagynyomású földgázrendszer üzemeltetését végző FGSZ Zrt. magas szintű szakmai tevékenységének köszönhetően minden határkeresztező vezeték teljes kapacitással folyamatosan rendelkezésre áll: így Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna irányából is tud az ország földgázt importálni, illetve oda szállítani.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A 2021. szeptember végén megkötött hosszú távú orosz-magyar gázszerződés értelmében a hazai lakosság ellátását biztosító földgázmennyiségek átvétele már nem az Ukrajna felől érkező vezetéken történik, hanem a 2021. október 1-jén üzembe állt kiskundorozsmai (Szerbia) és a mosonmagyaróvári (Ausztria) határkeresztező pontokon.

A valaha mért maximális országos földgázfogyasztás 2005. február 9-én 89,5 millió köbméter / nap volt. 

Ehhez képest a 2021 folyamán mért legmagasabb földgázfogyasztás 2021. február 12-én 63,2 millió köbméter volt, míg a mostani téli időszakban a legnagyobb földgázfogyasztás 2021. december 22-én 52,1 millió köbméter volt.

A hazai földgázrendszer maximális forrásoldali technikai kapacitását bemutató adatokból látszik, hogy a hazai földgázrendszer 211,8 millió köbméter / nap betáplálási kapacitása jelenleg közel négyszerese a csúcsidőszakban mért legnagyobb fogyasztásnak, tehát az ellátásbiztonság műszaki háttere megfelelő.

Az import mellett rendben zajlik a hazai kitermelés, amely az éves gázigénynek mintegy 20 százalékát biztosítja.

A hazai felhasználók és különösen a lakosság biztonságos ellátását a tárlókban elhelyezett tartalékok is garantálják. Tárolóinkban jelenleg 1,59 milliárd ködméter földgáz van, ami 25 százalékos töltöttséget jelent. Ez a fűtési szezon végén – még hideg időjárási körülmények – között is jelentős tartalékot jelent.

Szólj hozzá! Mondd el a véleményedet, mert nekünk fontos a véleményed, mert a Hirmagazin.eu Online Média olvasója vagy, és mi megbecsüljük olvasóinkat!

A vélemény szabadon kijelenthető, így nincs jó – vagy rossz vélemény, minden vélemény a maga nemében ÉRTÉK!

Osztd meg a cikket, ha tetszett, hogy mások is elmondhassák a véleményüket!

Hirmagazin.eu

mandiner, vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Idén nem szervez a Főváros karácsonyi vásárt

Szakított” az V. kerület és a főváros, pontosabban annak nonprofit cége, a Budapest Brand a Vörösmarty téri karácsonyi...

Georg Spöttle: Az orosz-amerikai állampolgárokat mentené ki az USA Oroszországból

Biztonsági riasztást adott ki az USA moszkvai nagykövetsége és Oroszország azonnali elhagyására szólította fel az amerikaiakat. A figyelmeztetés...

Orbán Viktor munkája nem volt hiábavaló! .. Jelzésértékű, hogy az EP-ben az európai reneszánszban reménykedő pártok határozottan kiálltak Magyarország mellett!

A támadásokról eleget hallottunk, eleget élvezkedett ezen a baloldali sajtó, arról azonban keveset beszélünk, hogy a vörös többségű...

2023. április 30-ig magánszemélyeket nem tehetnek ki önkormányzati bérlakásból!

Az MTI szerint Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúan támogatta a testület.. A döntés értelmében a Fővárosi Önkormányzat vállalta a...