-1.9 C
Budapest
2023. február. 9. csütörtök

Újrahasznosított fűtőelemeket használhatnak Pakson

Dátum:

Megosztás:

Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést.

Zajlanak az egyeztetések a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeinek oroszországi újrahasznosításáról. Az új magyarországi atomerőművi blokkok esetében már megvalósulhat az üzemanyagciklus zárása, mert az ehhez szükséges technológia rendelkezésre áll Oroszországban – írja a vg.hu.

Tavaly óta a Balakovói Atomerőmű egyik VVER-1000-es reaktora részben már az új, újrahasznosított alapú üzemanyaggal termeli az áramot. A nukleáris fűtőelemek újrahasznosítására a termikus neutronos reaktorokkal működő atomerőművek esetében van mód. Eddig 290 ezer tonna kiégett üzemanyag keletkezett a világon, ez a mennyiség évente tízezer tonnával nő.

Az új eljárásnak több előnye van: nem vész kárba a nukleáris üzemanyag kiégése során keletkező, energiatermelésre még használható radioaktív anyag, így

kisebb lesz a többszöri újrahasznosítás után véglegesen tárolandó nukleáris hulladék mennyisége.

A másik előnye, hogy az újrahasznosítási ciklus többször is megismételhető. A hagyományos fűtőelem-hulladéknak újrahasznosítás nélkül ehhez tízezer évre lenne szüksége. Emiatt végső tároláshoz sincs szükség mélygeológiai létesítményre, elég a hulladékot 20-100 méter mélyen elhelyezni a megfelelően kialakított tárolókban.

A kiégett üzemanyag frakcionálása után a hosszú felezési idejű izotópokat – például az ameríciumot vagy a neptúniumot a gyors-neutronos reaktorokban égetik ki. A gazdaságossági előnyök mellett tehát nyilvánvalók a biztonságiak is.

A legfrissebb hírek itt!

Az újrahasznosítás így zajlik: a kiégett fűtőelemet a paksi reaktorokból áthelyezik a reaktor melletti hűtőmedencébe, majd a száraz tárolóba. Pár év alatt lecsökken a kazetták hőtermelése, majd a kiégett üzemanyag-kazettákat átszállítják a Roszatomnak az Urálban lévő Majak üzemébe. Itt kivonják belőlük az urániumot és a plutóniumot, amiből elkészítik az új fűtőelemet, a Remixet. Ennek tulajdonságai azonban eltérnek a Paksi Atomerőműben ma használt fűtőelemétől. A Paks II. viszont „etethető” lesz mind a hat magyarországi nukleáris egységből származó fűtőelemből gyártott „újrafűtőelemmel”.

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...