14.4 C
Budapest
2023. március. 31. péntek

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

Dátum:

Megosztás:

Forrás: MTI

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szombaton, a programsorozat keretében a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, s számos érdekesség mellett megismerkedhetnek az intézményben folyó tudományos és oktatási munkával – közölte Szalai Tamás, a program egyik szervezője az MTI-vel.

fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen
Az immár tizedik alkalommal megszervezett eseménynek kettős célja van: népszerűsíteni a fizikát, az egyetemen folyó kutatást, oktatást – különösen a középiskolás korosztály tagjai körében -, s bemutatni, milyen szoros kapcsolat van a tudományos eredmények és a mindennapi élet között.

A látogatóknak bemutatják az intézményben folyó kutatásokat, azok a középiskolások pedig, akik fontolgatják, hogy a szegedi egyetemen folytatják majd tanulmányaikat, feltehetik kérdéseiket a jelenlegi hallgatóknak, oktatóknak.

A látványos bemutatókkal gazdagított programra az egyetem Dóm téri fizikus épületszárnyában kerül sor. A standoknál számos érdekes és látványos kísérletnek lehetnek szemtanúi a vendégek, melyek közül többet maguk is kipróbálhatnak. Az érdeklődők megismerkedhetnek a többi közt a lézeres mikroszobrászattal, a parányi légszennyező részecskékkel, a fény és az élet kapcsolatát bemutató interaktív foglalkozásokat tartanak az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai, a 13 évesnél idősebbek pedig ellátogathatnak az egyetem nagyintenzitású lézerlaboratóriumába is.

A vendégeket több érdekes előadás várja: hallhatnak az exobolygó-vadászat távlatairól és a lézeres látásjavítás fizikai hátteréről, továbbá – az általános relativitáselméletet leíró cikkek megjelenésének centenáriuma alkalmából – a gravitációs fényelhajlásról is.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Budapesti embervadászat: újabb három német szélsőbaloldali antifát köröznek – képek, videó

Már tíz lehetséges embervadászt azonosított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a februári budapesti brutális támadók közül. Újabb három német szélsőbaloldali...

Harrison Ford; Ray Liotta; Ashley Judd; – A szabadság határai – videó

Nap mint nap ezrek és ezrek próbálnak a jobb élet reményében illegálisan bejutni az Egyesült Államokba a mexikói...

Kate Winslet; Liam Hemsworth; – A ruhakészítő – videó

Mély érzelmű, ausztrál romantikus dráma, Rosalie Ham bestseller regénye alapján. Egy gyönyörű nő visszatér szülővárosába, ahol varrógépével és egyedi...

Liam Hemsworth; Harrison Ford; Amber Heard; Gary Oldman; – Paranoia – videó

New York közepén a toronyházak labirintusában számtalan mamutcég ontja magából a dollármilliárdos megbízásokat. Ha ott egyszer is hibázol,...