12.9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Újra igényelnéd a magasabb falusi CSOK-ot? – 5 tipp hitelszakértőtől

Dátum:

Megosztás:

Ki kérheti a régi és az új támogatás különbözetét?Sokatokat foglalkoztató kérdés, hogy a falusi CSOK (302/2023-as kormányrendelet) különbözetére van-e jogosultsága a családoknak, illetve visszafizetés utáni újra igénylésre van-e lehetőség. Valkó András hitelszakértő segít tisztázni a felmerülő kérdéseket.Már nagyon sokat várták az új évet, amely sok családnak új állami támogatási lehetőségeket is hozott. A 2023 végén kiadott kormányrendelet 3§-nak 3. bekezdése szerint „…a korábban folyósított és az újabb igénylésig vissza nem fizetett támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.” Mit jelent ez pontosan a gyakorlatban?A falusi CSOK tehát újra igényelhető és kérhetjük a különbözeti összeget is, amelynek a pontos szabályait 4+1 pontban összefoglalta Valkó András jelzáloghitel- és babaváróhitel specialista, a hitelesandras.hu hitelszakértő oldal alapítója:

„1. Ha a korábbi falusi CSOK-ot visszafizettük, akkor újra igényelhetjük a támogatást akár a 2024-től elérhető magasabb összeggel.

2. Amennyiben nem fizetjük vissza a támogatást, akkor a különbözeti összeget újra igényelhetjük, újabb lakáscélra, amelynek három feltétele van:

– Újabb felújítási/korszerűsítési munkálatra igényelhetjük csak a különbözeti részt.

– Ha van olyan vállalt gyermek, akire még nem teljesült a támogatás, akkor addig nem tudunk újra igényelni a támogatást, amíg nem születik meg a gyermek, vagy amíg vissza nem fizetjük a nem teljesült gyermek után járó CSOK-részt.

– A különbözeti összeg igénylésével meg kell várni, amíg a korábbi munkálatok befejeződnek (tehát nem lehet a korábbi munkálatok költségvetését megemelni és ahhoz igényelni a különbözetet, illetve újabb munkálatokat sem lehet vállalni, amíg nincs meg az eredeti munkálatok befejezése).

3. Arra is van lehetőség, hogy újabb falusi CSOK-os ingatlant vegyünk a különbözet igénylésével anélkül, hogy eladnánk a már meglévő CSOK-os ingatlanunkat, de ebben az esetben két kitételre kell figyelni:

– Az újabb ingatlanban kell teljesíteni a bentlakási kötelezettséget.

– A régebbi ingatlanról a falusi CSOK-ot akkor tudjuk átvinni, ha az újabb CSOK-os ingatlan vásárlás után 1 éven belül eladjuk a korábbi CSOK-os ingatlanunkat (természetesen, ha előbb adjuk el a régi ingatlant, akkor is át tudjuk vinni a falusi CSOK-ot).

4. A falusi CSOK mellé járó CSOK-hitelt csak akkor tudjuk újra megigényelni, ha még nem igényeltünk CSOK-hitelt, vagy a korábban igényelt CSOK-hitelt visszafizettük, kamattámogatással együtt.

+1.:  Az ÁFA-visszaigénylést továbbra is csak egy alkalommal lehet igénybe venni, tehát ha valaki egyszer visszakérte az adót, akkor nem lehet újra élni a lehetőséggel, még akkor sem, ha visszafizettük a korábban igénybe vett összeg.”

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ezt a 15 filmet mindenki látni akarja 2024-ben

Ha megnézzük a következő 12 hónapra tervezett mozis és streaming-filmek listáját, sok izgalomra számíthatunk! Ki ne szeretné megnézni George Miller Mad...

Házasodna a gazda: Roland és Niki 2020-ban azonnal összeköltöztek a műsor után, azóta is együtt vannak

Hosszútávra terveznek. Roland gazda a Házasodna a gazda 2020-as évadában ismerkedett meg Nikivel, akiről nemrég az RTL stábjának mesélt. Mint mondta, választottjával a műsor...

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...