13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

Újítsuk meg otthonunk színeit a Feng Shui szerint!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

lilaszoba1

Közeleg a tavasz, ideje új színeket varázsolni otthonunkba. De milyen színeket válasszunk? Tudta, hogy egy rosszul megválasztott szín milyen káros hatással lehet az életére? Hívja segítségül a Feng Shuit, és akkor ez nem fordulhat elő!

A több ezer éves múltú, Kínában gyökerező Feng Shui alapvető célja, hogy segítsen olyan energiákban gazdag környezetet teremteni, mely támogat bennünket a mindennapi életünk során, segít, hogy minél jobban teljesítsük feladatainkat, könnyebben megküzdjünk gondjainkkal, életünk legyen teljes, boldog, és megtanít arra is, hogyan éljünk harmóniában a természettel.

A Feng Shui ősi filozófiája sokakra nagy hatást gyakorol, ám csupán egy-egy tudatos térrendezési szempont betartásával nem lehet tökéletesen a Feng Shui elvei szerint berendezni egy otthont. Mégis pusztán a színek helyes kiválasztásával is sikeresebbé tehetjük életünket. Hogyan? Erről kérdeztük Szilvásy Judit Feng Shui tanácsadót.

– Otthonunk színeinek kiválasztásánál legtöbbször saját ízlésvilágunk alapján döntünk, illetve sokszor a szerint, hogy milyen szín illik egy-egy bútorhoz. Ha valaki ennél tudatosabban szeretné a színeket kiválogatni, úgy hogy az pozitívan hasson az életére, hogyan válasszon? A Feng Shui szerint milyen falszínt fessünk a nappaliba, a dolgozóba, a hálószobába vagy éppen a konyhába, és számít-e a berendezési tárgyak, bútorok, függönyök színe?

– A Feng Shui – hosszú évek tanulása és gyakorlása után is – komoly feladat elé állítja a tanácsadót, hogy miként is hozza a lakás színeit harmóniába úgy, hogy a lakók életére a színek pozitív hatással legyenek.

Egy rosszul megválasztott szín, sokszor bajba is sodorhatja a szoba lakóját. Hogy miként? Minden körülöttünk rezeg, van egy bizonyos frekvenciája. Így a színeknek is, melyek bizonyos életérzést is keltenek bennünk, hatnak a tudatalattinkra, no meg a lakás energetikájára. A lakást a Feng Shui élőnek tekinti, hiszen amikor beköltözött az első lakó, az bevitte a saját életerejét, kínai fogalommal jelölve a csíjét. A hely szelleme, genius loci – mondták a régi rómaiak is.

orange4

Egy festés, majd a bútorok elhelyezésével először mi hatunk a lakásra, majdan a lakás fog a mi életünkre hatni. A Feng Shui egy célirányos lakberendezés is egyben, amely arra törekszik, hogy a lakók sikeresebbek legyenek az élet minden területén.
Ezért fontos annak az ismerete, hogy mit is akarunk elérni? Jobb tanulást? Jó egészséget? Több anyagiakat? Vagy tán elismerést? Így, tehát nem is lehet általánosítani, hogy a lakás mely részében milyen színt használjunk, mert minden lakás egyedi ugyanúgy, mint minden ember. És a kettő egymásra hat. Ami jó nekem, nem biztos, hogy neked is megfelel. De egy biztos. A Feng Shui célja nem az, hogy egy színkavalkádos lakást hozzon létre, hanem a falak és a kiegészítők színeit harmóniába hozva, egy bennünket láthatatlan módon segítő életteret hozzon létre.

Általánosságban a követező színmegközelítéseket tudom tanácsolni:

A harsány színek hangos szóváltásra ösztönöznek. A pasztell árnyalatok kedvezőbben hatnak a lakókra, és ha hangsúlyt akarunk adni egy-egy színnek, akkor azt kis felületen megtehetjük harsány változatban.
A piros, tüzes színek a gyerekszobában, amennyiben nyugodt a gyerek, akkor inspirálja, lendületet ad neki, ha viszont túl aktív, akkor még jobban felpezsdíti. A kék szín ugyanitt a kutatások szerint, a gyermeket füllentésre ösztönzi. A gyermekszobába mindenféleképpen jelenítsük meg a zöldet, ami a szabad természet színe, így segítve gyermekünk fejlődését. Akár a játékszőnyeg színe is lehet zöld, vagy legyen benne zöld.
A nappaliban gyülekezik a család, a barátok, tehát egy olyan hely, ahol az a cél, hogy az ember megnyíljon. Így itt a sárgás (föld elem színek) ajánlottak, amely a befelé fordulót nyitottá teszik.
A konyha az öt őselem szerint a tűz elemhez tartozik, de mégse ajánlatos piros tüzes színeket használni, mert a piros szín arra ösztönöz, hogy többet együnk.
A háló csendes életterület, 6-8 órát is eltöltünk itt, így az erős színek itt nem biztosítják a nyugodt alvást. A föld színek és a pasztell árnyalatok mondhatók kedvezőnek. A kék itt sem jó, hiszen hideg színt használni ott, ahol pont meleg színeket kell használnunk a párkapcsolat összetartására, nem a legjobb ötlet még akkor sem, ha a Feng Shui a kéket ajánlana. Ilyenkor inkább kiegészítőkkel lehet dolgozni, amelyek megadják a megfelelő hatást.

– Mekkora szerepe van a Feng Shuiban a színeknek? A színek általánosságban segítenek, vagy lehet ajánlott színe mindenkinek a születési idejétől függően?

rusztikusotthon

– A születési évünkből kiszámolható egy úgynevezett Gua szám, amely az öt őselem (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz) egyikébe tartozik. Egy kalkulátor segítségével ez könnyedén kiszámolható: http://www.fengshui.hu/gua_szamitas.html
Nos, minden számhoz, azaz elemhez tartozik egy szín, továbbá fontos tudni azt, hogy a saját elemünk színét melyik elem színe segíti. Például, ha valaki 1970–ben született, akkor a Gua száma a 3, ami Fa elem. Színe a zöld és a világoskék, és az őt segítő szelem színe a fekete, ami a Víz elem.
Például egy határidő napló vásárlásakor gondolhatunk arra, milyen szín segíti az elemünket, azaz a munkánkat, életünket. Így egy 3-as Fa elemű embernek jó a zöld színű határidő napló, vagy az őt segítő fekete. Az utóbbira kreatív ötletként rá lehet tenni egy zöld matricát, hogy ne legyen annyira komoly. (a 3-as Fa ember vidám természetű).

A fent leírtakból látni lehet, hogy a Feng Shui színelmélet milyen sokrétű, és ha tudatosan jól használjuk, sokat lendíthet életünk menetén.

A cikk elkészítésében segítségünkre volt:

Szilvásy Judit
okl. mérnök, Feng Shui oktató-tanácsadó
www.fengshui.hu

Forrás: noinetcafe

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Arzénos családirtásra épített praxist: Gerzsány Mária, a sorozatgyilkos hátborzongató története (18+)

Megdöbbentő történet egy kegyetlen emberről. Sokáig azért nem sikerült lebuktatni, mert a falubeli megrendelői összejátszottak vele. Sok hátborzongató történetet...

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...