-1.8 C
Budapest
2023. december. 5. kedd

Újfent tiltakoztak a méhészek az uniós mézimport ellen

Dátum:

Megosztás:

Forrás: MTI

Ismét tiltakoztak az uniós kínai mézimport ellen Budapesten szerdán magyar méhészek, mivel újabb mézhamisítási botrányra derült fény a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete (KTME) szerint.
A méhészek szerint ezek a mézek nagyon nem jók.

tiltakoztak a méhészek az uniós

(Fotók: Katona László)

A civil szervezet 19 különböző, „származási helye EU és nem EU” megjelölésű, a nagy kereskedelmi üzlethálózatban vásárolt mézet vizsgáltatott meg a brémai QSI laboratóriumban. Mind a 19 tétel kínai keverék volt, és 15-ről bebizonyosodott, hogy közönséges, gyenge minőségű ipari méz.

Takács Ferenc méhész, a demonstráció szervezője, KTME-tag tudatta: a KTME 19 méztételt vásárolt november 6-án és 7-én Aldi, Spar és Metro üzletekben, amit a QSI brémai laboratóriumban megvizsgáltatott. Az EU és nem EU jelöléssel ellátott méztételek 100 százaléka, mind a 19 minta, kínai mézet tartalmazott.

A megvizsgált tételek 90 százaléka – 19-ből 17 – magas élesztőgomba tartalmú volt, vagyis az előállítása során erjedés lépett fel. Emellett a megvizsgált tételek 80 százalékát – 19-ből 15-öt – a brémai QSI laboratórium ipari méznek minősített. Ezért jogellenesen van a magyar üzletek polcain – vélekedik a KTME.

Nincs olyan tétel a megvizsgált 19 mintából, amelyik minden szempontból megfelelt volna a minőségi méz követelményeinek – hangsúlyozta az egyesület.
A KTME úgy véli: a multinacionális élelmiszer láncok tudják, hogy a kínai méz minősége nem

megfelelő, mert sok nyugat-európai országban tiltják vásárlását a beszállítóiknak. Van olyan áruházlánc, amely például Németországban nem engedi be az üzleteibe a kínai mézet, Magyarországi forgalmazásra ellenben a tapasztalatok szerint jelenleg kizárólag kínai mézkeveréket szerez be – állították.

Az egyesület közleménye hivatkozik Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára korábbi nyilatkozatára, hogy a magyar hatóság fellép a kínai méz ellen. Az egyesület számon kéri: miért nem tűnt el a kínai méz a magyar boltokból. Állítja ugyanakkor: országosan szigorú ellenőrzések folynak a magyar méhészeknél.

A demonstrációt követően a Pest megyei Csévharaszton egy méhészetben nyilvánosan elégették a megvizsgált és a magyar üzletekben jogellenesen árusított ipari minősítésű kínai mézet – közölte Takács Ferenc.
Itthoni méhész munka közben

tiltakoztak a méhészek az uniós

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...