27.2 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

Újabb részletek az utazási korlátozásokról Szijjártó Pétertől

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter élő közvetítésben adott tájékoztatást Facebook-oldalán a határzárról, illetve az utazási korlátozás kevésbé hangoztatott részleteiről.

Mint az a tárcavezető szavaiból kiderült, továbbra is lehetőség van az ingázásra, amely esetében arra kell figyelni, hogy

a külföldön dolgozó magyar állampolgár 24 órán belül hazatérjen Magyarországra.

Emellett, legalább ennyire fontos, azonban eddig méltatlanul kevés szó esett róla, jegyezte meg Szijjártó Péter, hogy a cégcsoporton belüli külföldre történő utazás továbbra is szabad és korlátozásmentes. Vagyis, ha egy magyar állampolgár egy nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozik, és hivatalos dolga van az anyavállalatnál, vagy a nemzetközi vállalat más országában elhelyezkedő gyáregységeiben, szolgáltatóközpontjaiban, létesítményeiben, akkor

szabadon és korlátozás mentesen utazhat és térhet haza

– magyarázta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy ugyanez igaz a Magyarországon működő nemzetközi vállalatok külföldi munkavállalóira is. Tehát, a vállalatcsoporton belüli, hivatalos munkacélú utazás szabad, nemcsak a szomszédos, hanem jelenleg a világ bármely országába, elősegítendő, hogy a magyar munkavállalók külföldi munkavállalásában a lehető legkevesebb akadály merüljön föl – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter azt is tisztázta, hogy azok a magyar állampolgárok,

akik az elmúlt hónapokban már átestek a koronavírus-fertőzésen, és igazolni tudják, hogy meggyógyultak, karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Magyarország területére.

Labdarúgás

A sportolók, azon belül is a futballistákra vonatkozó szabályokkal kapcsolatban kifejtette: senki sem szeretné elvenni a „sanszot” egyik csapattól sem a további sikeres szerepléstől, utalva a Ferencváros, a Honvéd és a Fehérvár továbbjutására a nemzetközi kupákban, ezért esetükben a kormány az UEFA protokollját vette figyelembe a szabályozást illetően. Vagyis, a magyar csapatokhoz vendégként érkező külföldi együttesek labdarúgóinak és a delegációk tagjainak egy negatív teszttel kell rendelkezniük a beutazást megelőző három napból. Természetesen

a külföldi vendégszereplésről hazatérő magyar csapatok esetében szigorúbb a szabályozás

– tett hozzá Szijjártó Péter –, esetükben ugyanis két negatív tesztre van szükség ahhoz, hogy mentesüljenek a karanténkötelezettség alól.

Megérkezett a második hullám

Videóüzenetében külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban a nemzetközi hírekben legtöbbet idézett kifejezés vélhetően a második hullám volt, utalva a koronavírus-világjárvány jövőbeni előfordulására, akkor még csak lehetőségként. Mára azonban – látva az európai és globális adatokat, a fertőzöttek számának exponenciális emelkedését – kijelenthető, hogy mindez ténnyé vált, megérkezett a járvány második hulláma.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, annak érdekében, hogy a kormány megvédje mindazon eredményeket és erőfeszítéseket, amiket a magyar emberek közösen tettek tavasszal, és az azóta eltelt időben, muszáj volt meghozniuk azt az intézkedést, hogy korlátozzák a Magyarországra történő beutazást, ellenkező esetben jelentősen növekedne a járvány Magyarországra történő további behurcolásának veszélye.

„Ha nem hozzuk meg a korlátozásokat a határokon, akkor itt, belül kellene majd valószínűleg az elkövetkezendő hetekben olyan szigorításokat életbe léptetni, amelyek nehézségeket okozna a családoknak és a gazdaságnak.” – fogalmazott. Mindezt elkerülendő született meg a mostani, egy hónapra szóló szabályozás szeptember végéig. A további szükséges intézkedésekről, a lazításról vagy szigorításról az addigi események nyomán várható döntés.

Vesztesek helyett nyertesek

Mindenesetre a magyar emberek és a magyar gazdaság biztonságba helyezéséhez érdekében elengedhetetlen volt a határokon életbe léptetett korlátozó intézkedések rendszere – ismételte meg hangsúlyosan. Szijjártó Péter szerint ugyanis, ha a magyar gazdaságot még egyszer le kellene állítani, ha a magyar iskolákat még egyszer be kellene zárni, az drámai következményekkel járna, mind gazdasági, mind társadalmi szempontból.

„Sokkal jobb lenne, ha a kialakuló új világrendnek a nyertesei közé tartoznánk, nem pedig a vesztesei közé”

– fogalmazott.

Ami a gazdaságot illeti – tette hozzá a tárcavezető –, annak működőképességét nemcsak, hogy fenn kell tartani, hanem továbbra is arra kell törekedni, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon, és, hogy az ország minél több beruházást meg tudjon szerezni, valamint, hogy a gazdaság működését semmilyen korlátozás ne nehezítse.

A tárcavezető végezetül megjegyezte, továbbra is folyamatos a konzultáció a szomszédos országokkal, illetve a határ menti településeken megválasztott képviselőkkel arról, hogy a lezárt határátkelőhelyek által előidézett, kétségtelen nehézségeket, hogyan lehet áthidalni, esetlegesen enyhíteni.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Tovább szaporodnak a fizetős parkolózónák a fővárosban

A Hős utcától a Rózsadombon túl, új területeken vezet be fizetős parkolást négy budapesti kerület. Teljesen átalakítja a parkolási...

Elindultak a Széchenyi Hitelkártya programok!

Elindultak a Széchenyi Hitelkártya programok! Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására megnyílt a lehetőség...

Fellélegezhetnek a katások, új rendelettel segít a kormány

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől...

Biciklivel is érkezhetnek a betegekhez a magyar mentősök – szólj hozzá, mondd el a véleményedet te is!

Kerékpárral közlekedő mentősök teljesíthetnek szolgálatot a fővárosban, tudta meg a Népszava. A legfontosabb - és legérdekesebb hírek itt! Kattints...
facebook