20.3 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Újabb részletek a jogosítványhosszabbítás szigorításáról

Dátum:

Megosztás:

A közúti közlekedési balesetek számának jelentős csökkentése érdekében számos új szabályt vezetnének be Európa-szerte.

Egy készülőben lévő EU-s módosítás szerint a közeljövőben új szabályok vonatkozhatnak az idősebb sofőrökre. Ha valaki meg szeretné tartani érvényes jogosítványát 70 év felett is, annak meg kell majd ismételnie bizonyos teszteket. A módosítás célja, hogy növeljék a biztonságot az utakon – írta az Infostart március közepén.

kozlekedésbiztonsag.kti.hu oldalon most további részleteket ismertetnek, így például azt, hogy a tervezet csak egy eszköz abban, hogy az Európai Unióban 2050-re el kell érni, hogy senki ne haljon meg a kontinens útjain. A részleteikben még kidolgozás előtt álló tervezet szerint minden tagállamban kötelezővé tennék például a vezetési alkalmasság ellenőrzését, ami jelenleg nem mindenhol kötelező. A tagállamok önállóan dönthetnének arról, milyen módon és időközönként ellenőrzik a vezetési alkalmasságot. Előírhatnak kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot és vizsgát is az alkalmasság bizonyítására. A tervezetnek csak a legfajsúlyosabb része, hogy a jövőben 70 év felett valamilyen formában mindenképpen bizonyítaniuk kellene a gépjárművezetőknek, hogy még alkalmasak a vezetésre.

Nem ok nélkül fókuszál az unió és a változásokat kezdeményező Európai

Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) az idősek alkalmasságának ellenőrzésére. Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának adatai szerint 2018-ban a közlekedési balesetekben elhunytak között a 65 év felettiek aránya 28 százalék volt. 2010-ben e korosztály aránya a halálos áldozatok között 22 százalék volt. Még rosszabb a kép, ha csak a városokban történt halálos kimenetelű közlekedési baleseteket vizsgáljuk. Ezekben a 65 év felettiek aránya 38 százalékos, míg a gyalogosok között közelít a 60 százalékhoz.

A legfrissebb hírek itt!

Európa számos tagállamában persze már ma is igazolniuk kell az idős sofőröknek, hogy „még birtokában vannak” a biztonságos vezetéshez szükséges képességeknek:

  • Dániában a 75 év felettieknek orvosi igazolást kell mellékelni, ha meg akarják újítani vezetői engedélyüket. 80 éves kortól minden évben be kell nyújtani a kérelmet.
  • Spanyolországban a vezetői engedélyt 65 éves kortól – előzetes orvosi vizsgálatot követően – ötévente meg kell újítani.
  • Nagy-Britanniában a 70 év felettiek vezetői engedélyét háromévente meg kell újítani. A kérelemben fel kell tüntetni minden olyan egészségügyi problémát, amely a vezetés szempontjából releváns lehet.
  • Svájcban minden 70 év feletti járművezetőnek ellenőrzésen kell részt vennie.
  • Olaszországban már 50 évesen is ötévente kell megújítani a vezetési jogosultságot. A 70 év felettieknek háromévente, a 80 év felettieknek pedig kétévente kell elmenniük az orvoshoz – mindig orvosi vizsgálattal egybekötve döntenek a vezetési jogosultáguk meghosszabbításáról.
  • Magyarországon 50 éves kor alatt tíz évig érvényes a vezetői engedély, 50-60 év között öt-, 60-70 között három-, felette kétévente kell a sofőröknek egészségügyi vizsgálatot követően meghosszabbíttatni a jogosítványuk érvényességi idejét.

A még formálódó uniós koncepció szerint a közúti közlekedési balesetek számának jelentős csökkentése érdekében számos új szabályt vezetnének be Európa-szerte.

Bár a részletszabályok kialakítása a legtöbb esetben továbbra is nemzeti hatáskörben maradna, a jelek szerint az ETSC több olyan javaslatát is magáévá tette az Európai Unió, amelyek határokon átnyúló hatósági fellépést tennének lehetővé a közlekedési szabálysértések megelőzése és az elkövetett szabályszegésekért kiszabott büntetések be-, illetve végrehajtásában. Napjainkban négy ország, Bulgária, Horvátország, Magyarország és Ausztria között van érvényben (2013 óta) olyan együttműködési megállapodás, melynek értelmében az egymás országában elkövetett közlekedési szabálysértések büntetéseit kölcsönösen behajtják.

Ugyancsak a közlekedésbiztonság javítását, a másokat súlyosan veszélyeztető közlekedők kiszűrését szolgálja az a tervezet is, melynek értelmében, ha bármelyik tagállamban eltiltottak valakit a gépjárművezetéstől, az eltiltása az Európai Unió valamennyi tagállamára érvényes lesz. Bármely országban jogerősen eltiltanak egy sofőrt a vezetéstől, az nemcsak abban az országban nem vezethet az eltiltás ideje alatt, ahol az eltiltást eredményező szabályszegést elkövette, hanem még a saját hazájában sem.

A javaslatok között olvasható még egyebek között – osztrák mintára –

a jogosítványhoz jutás feltételeinek szigorítása, többszintűvé tétele.

Felmérések szerint a balesetek kockázata a friss jogosítvánnyal vezetők körében a legmagasabb. Minden ötödik balesetben érintett gépjárművezető a jogosítvány megszerzését és az önálló vezetés megkezdését követő első hat hónapban okoz vagy szenved el balesetet.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy még azokban az országokban is rendeljenek el nulla toleranciát a kétévesnél frissebb jogosítvánnyal közlekedők számára, ahol a kis mértékű alkoholfogyasztás megengedett a gépjárművezetők számára.

A legfrissebb hírek itt!

A kezdő sofőrök védelme és az általuk okozott balesetek csökkentése érdekében a tanács felnőtt jelenlétéhez kötné a kezdő sofőrök éjszakai vezetését, hogy egy csapat egy autóban utazó fiatal ne kergethesse bele a fiatal (még rutintalan, a közlekedés valós kockázatait felmérni nem mindig tudó) sofőrt veszélyes helyzetekbe.

Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...