12.5 C
Budapest
2022. október. 2. vasárnap

Újabb mérföldkő jöhet Észak- és Dél-Korea kapcsolatában

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Észak-Korea beleegyezett, hogy nemzetközi szakértők jelenlétében véglegesen leszereli jongbjoni atomlétesítményét és a Szohe rakétakísérleti telepet.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök (Fotó: MTI/EPA/Korea-közi csúcs sajtószolgálata/pool)

A két vezető abban is megegyezett, hogy Kim Dzsong Un még az idén Szöulba látogat, amely újabb mérföldkőnek számítana a két ország kapcsolatában.

Mun Dzse In dél-koreai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartott közös sajtótájékoztatót Phenjanban. A két koreai vezető tárgyalásainak végeztével, egy nyilatkozat aláírásával is megerősítették kijelentéseiket,  Abban is megállapodtak, hogy a jövőben közösen tesznek erőfeszítéséket azért, hogy elnyerjék a 2032-es nyári olimpia megrendezésének jogát.

A két vezető megegyezett, hogy Kim Dzsong Un még az idén Szöulba látogat. Szakértők szerint, ha a látogatás valóban megtörténik, az újabb mérföldkőnek számítana a két ország kapcsolatában, hiszen 1945 óta az észak-koreai rezsim egyetlen vezetője sem tette be a lábát a déli szomszéd fővárosába.

Előrehaladás látszik a két ország kapcsolatában

Bár még vannak vitás kérdések a két ország kapcsolatának rendezésében, de már jelentős előrehaladás, hogy a két vezető tárgyal egymással és a diplomáciáé a vezető szerep – mondta el Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

A találkozón ugyanakkor világosan látszik, hogy Dél-Korea egyfajta szívességet próbál tenni az amerikai vezetésnek. Hiszen Észak-Korea nem váltotta be Donald Trump, amerikai elnöknek tett ígéreteit, miszerint menetrendet készítenek az atom és rakéta-leszerelésről. Dél-Korea ezt a „holtpontot” szerette volna kimozdítani – magyarázta Kis-Benedek József. Megjegyezte, Donald Trump Twitter-bejegyzésében üdvözölte is a Korea-közi csúcstalálkozó eredményeit, melyeket érdekfeszítőnek nevezett.

Fontos gazdasági lépések

A két vezető között lezajlott tárgyalást a szakértő pozitívnak értékelte. Kiemelte, hogy a megállapodás tartalmaz fontos gazdasági lépéseket is, például újranyitják a keszongi ipari parkot és „ütközőzónákat” hoznak létre, hogy elejét vegyék a véletlen katonai összetűzéseknek. Számos pont a biztonságot is érinti, hiszen először jön létre repülésmentes övezet a térségben – sorolta a szakértő.

A találkozó előtt 3 nappal egy olyan fontos megállapodás is született közöttük, hogy állandó képviseletet hoznak létre mindkét országban – hívta fel a figyelmet Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, ez nagyon fontos lépésnek számít Észak- és Dél-Korea történetében.

Nehéz folyamat egy leszerelés

A leszerelési megállapodásokkal kapcsolatban elmondta, ilyen fajta egyezményeket sosem volt könnyű kidolgozni, hiszen olyan technikai kérdésekben kell megegyezni, amelyeket nehéz kivitelezni, de alapvető szuverenitási kérdéseket is érintenek – magyarázta Gyarmati István. Mint mondta, ha elkezdik az észak-koreai atomlétesítmények leszerelését, az egyik legfontosabb kérdés, hogyan épül majd fel az a szakértői csoport, amely ellenőrizni fogja a munkafolyamatokat.

Kis-Benedek József azt is elmondta, a leszerelés egy elfogadott mandátum alapján történik, a munkáról minden nap részletes jelentés készül, az esetleges hibákat pedig azonnal elküldik az érintett feleknek. Hozzátette, megfelelő szakembereknek kell ellátni a feladatokat, akik valóban értenek a rakéta és atomtechnológiához, azt sem tartja kizártnak, hogy a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség szakembereihez fordulnának.

Gyarmati István említette a gazdasági kapcsolatokat is, amelyben a legfontosabb kérdés, hogy mivel fog fizetni Észak-Korea? Dél-Korea egyedül nem tudja majd finanszírozni az egész leszerelési folyamatot, ezért valószínű, hogy az Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz fordulnak.

Szerző: hirado.hu
Forrás: Kossuth Rádió

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az ukránok egy európai uniós országot fenyegetnek

Írásban nyilatkozott a Die Weltnek a távozó ukrán nagykövet, Andrij Melnyk. A berlini nagykövet korábban már több botrányt is...

A bírósághoz fordulnak a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott pedagógusai – videó

Törley Katalin és Palya Tamás is azon tanárok közé tartozik, akiket pénteken váratlanul elbocsátottak a fővárosi Kölcsey Ferenc...

Elhunyt a 31 éve elrabolt Farkas Helga édesapja

Hosszas betegség után elhunyt Farkas Imre, az 1991. június 27-én Szeged és Orosháza közötti autóúton elrabolt gimnazista lány...

Baleset a fővárosban: az 50-es villamos elé kanyarodik egy teherautó – videó

A Bp-i Autósok Közössége olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette az alábbi képsorokat még hétfőn reggel. A kamerás autó sofőrje fénykürttel...