3.7 C
Budapest
2022. november. 30. szerda

Újabb menekültügyi csomagról állapodtak meg a németek

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: MTI

Németországban a koalíciós pártok újabb menekültügyi intézkedéscsomagról állapodtak meg, a csütörtökön Berlinben bemutatott tervek között szerepel, hogy gyorsított eljárással döntenek a biztonságos országokból származó menedékkérők ügyében. A megállapodás szerint az új típusú eljárást az úgynevezett repülőtéri eljárás mintájára folytatják le, ami azt jelenti, hogy a menedékjogi kérelmet egy hét alatt kell elbírálni, a döntés elleni jogorvoslatra pedig legfeljebb további két hét áll rendelkezésre.

 Újabb menekültügyi csomagról állapodtak meg a németek

A gyorsított eljárás alá vonják a hatóságokkal nem együttműködő, beutazási tilalommal sújtott vagy a menekültstátus megszerzésével nem először próbálkozó kérelmezőket is – mondta Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke a bajor testvérpárt (CSU) elnökével, Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel és Sigmar Gabriel alkancellár-gazdasági miniszterrel, az SPD elnökével folytatott megbeszélés után. A három pártelnök közösen ismertette a terveket a berlini kancellári hivatalban.

A gyorsított eljárás alá vont kérelmezőket külön erre a célra szolgáló különleges állomásokon helyezik el. Összesen öt ilyen intézményt hoznak létre. A menekültválságban leginkább érintett Bajorország tartományban két olyan állomást – a manchingit és a bambergit – jelöltek ki, amelyeken már most is a menekültstátus megszerzésére igen csekély eséllyel rendelkező nyugat-balkáni menedékkérőket gyűjtik.

Az intézmények ugyan nem zártak, de megszigorítják lakóik helybenlakási kötelezettségét; a tervezett új szabály szerint nem hagyhatják el az adott járást, ellenkező esetben elesnek a menekültügyi ellátórendszerben járó juttatásoktól.

A koalíciós pártok megállapodtak abban is, hogy a tartományi hatáskörbe tartozó kitoloncolási eljárások felgyorsítása céljából a szövetségi kormány felállít egy koordinációs központot, amely egyebek mellett az elutasított és hazaszállítandó menedékkérők úti okmányainak beszerzésével foglalkozik.

Két évre felfüggesztik a családegyesítés lehetőségét az oltalmazottak, vagyis azon menedékkérők esetében, akik ugyan nem jogosultak menekültstátusra, de Németországban maradhatnak valamilyen ok miatt, például azért, mert hazájukban halálbüntetés fenyegetné őket.

Bevezetik továbbá a menekültigazolvány intézményét. Az okmány segítségével csökkenthető a bürokrácia, megspórolható, hogy a menekülteket minden egyes hatóságnál és hivatalnál külön nyilvántartásba vegyék. Szintén a menekültekre vonatkozik, hogy aki nem dolgozik, hanem szociális támogatásból él, köteles hozzájárulni a német nyelvi és integrációs tanfolyamok költségéhez.

A német koalíciós pártok egyetértésre jutottak abban is, hogy a kormánynak az uniós szinten minden lehetséges lépést meg kell tennie a külső határok védelmének erősítéséért, az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) és az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) fejlesztéséért és azért, hogy az uniós határon létrehozandó regisztrációs gyűjtőpontok, úgynevezett hot spotok mielőbb teljes mértékben működőképessé váljanak.

A válságban “központi szerepe van Törökországnak”, a német kormánypártok ezért támogatják az EU és Törökország “migrációs párbeszédét”, és ennek fő témái közé kívánják emelni a Törökországra nehezedő terhek megosztásának kérdését, de a harmadik országok állampolgárainak törökországi visszafogadásának ügyét is – mondta Angela Merkel.

A megállapodást összefoglaló dokumentumban szerepel, hogy össze kell hívni egy EU-Törökország csúcstalálkozót, amelyen dönteni kell egyebek mellett egy “legális menekültkontingens” áttelepítéséről Törökországból az EU-ba.

Ugyancsak fontos Afganisztán, ahol a koalíciós pártok meggyőződése szerint a stabilizációt és az ország fejlesztését tovább folytató nyugati erőknek “védett övezeteket” kell kialakítaniuk, hogy az ország polgárainak ne kelljen elhagyniuk hazájukat – tette hozzá a német kancellár.

A megállapodásnak további elemei is vannak, ezek a menekültek németországi integrációjáról, a német jog- és értékrend elfogadására irányuló erőfeszítésekről szólnak – mondta Angela Merkel.

A CDU, az SPD és a CSU elnökei hetekig tartó, főleg a konzervatívok által szorgalmazott tranzitzónák ügye körül forgó vita után vasárnap kezdtek hozzá az egyeztetéshez, amelyet végül a csütörtöki, második találkozójukon zártak le.

Egy “intenzív” konzultációs folyamat révén “jó, fontos lépést tettünk előre” – hangsúlyozta Angela Merkel.
Sigmar Gabriel örömét fejezte ki, hogy a pártja által korábban hatalmas börtönövezetként jellemzett tranzitzónákról szóló elképzelés lekerült a napirendről. Azzal kapcsolatban, hogy cserébe el kellett fogadnia a gyorsított eljárás alá vonni tervezett menedékkérők helybenlakási kötelezettségét, azt mondta, hogy ez megfelelő, arányos intézkedés, és korábban különben is az volt a szabály, hogy a menekültek nem hagyhatják el a számukra kijelölt közigazgatási egységet.

Horst Seehofer kiemelte, hogy a megállapodás révén felgyorsul az elutasított menedékkérők kitoloncolása, ami kulcsfontosságú a védelemre szoruló emberek ellátáshoz szükséges kapacitások biztosításához.

A CSU elnöke – aki az utóbbi hetekben többször élesen bírálta Merkelt a menekültkérdésben – úgy vélte, sikerült jó megállapodást kötni, és “komoly esélyt nyerni arra, hogy visszaszerezzük az emberek bizalmát politikánk iránt”.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Többszörösen törvényt sértett az a horgász, aki egy anyapontyot 300 ezer Ft-ért kínált eladásra!

A Nébih keddi közleménye kiemeli: a halat 300 ezer forintért kínálta feketén eladásra egy tiszanánai horgász, a tetemes...

Szőrnyű baleset Szabadegyházánál.., az idős sofőr a helyszínen elhunyt..

Borzalmas fotókon, ahogy átszúrta a kocsit a nyitott sorompó, esélye sem volt az idős sofőrnek Halálos kimenetelű közúti közlekedési...

Kitört a cukorhiány: Budapesten és vidéken is érdemes korán kelni, ha még vásárolnál

A budapesti és a vidéki üzleteket járva is az látszik, hogy lassan hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor,...

Szülők figyelem! Tegnaptől indult el, hogy legalább 18 C-fokos léghőmérsékletet kell biztosítani a köznevelési – és oktatási intézményekben!

Közfoglalkoztatási Támogatások Keretrendszere: A köznevelési és szakképzési intézményekben hétfőtől (november 28-tól) minimum (legalább) 18 C-fok hőmérsékletet kell biztosítani! Azokban...