1.7 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Újabb menekültszállást gyújtottak fel Svédországban

Dátum:

Megosztás:

forrás: MTI

Ismét leégett egy menekültszállás Svédországban, egy héten belül ez már a negyedik ilyen eset. Közben éjfél előtt a migránsok egy csoportja dulakodni kezdett a szlovén rendőrökkel, mert mielőbb fel akartak szállni a fűtött buszokra. A rendőrök könnygázt vetett be. A szlovén vasúttársaság leállította a vonatközlekedést Maribor és az ausztriai Spielfeld között, mert a menekültek a síneken indultak el az osztrák határ felé.

Zágráb is építhet kerítést a szerb-horvát határon

(11.40) Amennyiben Szlovénia és Ausztria drasztikusan csökkenti a migránsok fogadását, Horvátországnak nincs más választása, mint hogy meggátolja az illegális bevándorlók Szerbiából való beáramlását az országba, ebben az esetben pedig akár kerítést is hajlandó építeni szerbiai határán – írta a Jutarnji List című horvát liberális napilap. A lap jól értesült, kormányközeli forrásra hivatkozva azt írta, a tervek már elkészültek, és a kerítés akár tizennégy nap alatt elkészülhet.

Eltűntek a menekültek Drávamagyaródról

(11.08) Eltűntek a menekültek kedd délelőttre a horvátországi Drávamagyaródról (Trnovec), ahol hétfőn több száz migráns a szakadó esőben és hidegben a horvát és a szlovén határ közé, a senki földjére szorult – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Hétfőn a szlovén hatóságok, arra hivatkozva, hogy Ausztria korlátozta a menekültek befogadását, leállították a menekültek átvételét Horvátországtól. Ugyanakkor egy kordont is felállítottak az átkelő szlovén oldalának bejáratánál. Így a Horvátországból érkező migránsok, akiket vonattal szállítottak a határtelepülésre, nem jutottak át Szlovéniába, ám a visszavezető utat ugyancsak kordonokkal zárták el a horvát oldalon a hatóságok, és rendőrsorfal állt fel a kerítés horvát oldalára. Ennek következtében a menekültek a két ellenőrző pont közé szorultak.

MTI Fotó: Varga György

 

Gyújtogatás Németországban

(10.50) Gyújtogatás történt a németországi Baden-Württemberg tartományban keddre virradóra egy menedékkérőket befogadó otthon mellett. A Stuttgart közelében fekvő Remseckben egy üresen álló épületben keletkezett tűz, a rendőrség kedd reggeli közlése szerint gyújtogatás miatt. Az egykori vendéglő teljesen kiégett. A lángok nem terjedtek át a szomszéd házra, amelyben menekültszállás működik. A lakókat evakuálták, sérülés nem történt.

Szűrővizsgálatra kötelezhetők a menedékkérők

(10.14) Az Országgyűlés felhatalmazta az országos tisztifőorvost, hogy kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhessen el a menedékkérőknek a tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetekben. A képviselők 160 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadták el Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének erről szóló javaslatát, amely a kihirdetését követő napon lép hatályba. A szűrővizsgálatok helyét a menekültügyi hatóság jelölheti ki.

Egy héten belül negyedszer gyújtottak fel menekültszállást Svédországban

(9.54) Újabb menekültszállást égett le Svédországban keddre virradóra. Ez egy héten belül már a negyedik ilyen eset, a hatóságok gyújtogatók számlájára írják a történteket. A múlt kedden kezdődött gyújtogatási sorozat során először egy menekült gyerekek számára kialakított szállást égettek fel ismeretlenek a Malmö közelében lévő Arlöv településen. A legutóbbi eset során Göteborgtól északra égett le egy menekültlakás, ahová már beköltöztek. Senki nem sérült meg, de többen enyhe füstmérgezést szenvedtek a hatóságok közlése szerint. A svéd TT hírügynökség összesítése szerint idén március óta 15 menekültszállást gyújtottak fel.

Több ezres tömeg a szerb-horvát határon

(9.30) Több ezres tömeg gyűlt össze a szerb-horvát határon, Berkasovónál – jelentette az M1 tudósítója. Reggel még mintegy 2500-an voltak, délelőttre ez a szám becslések szerint elérte a négyezret, egyelőre senkit nem engednek át a határon. A migránsok türelmetlenek – hangzott el a beszámolóban.

 

Alapjogokért Központ: a menekültek visszatoloncolás nehéz folyamat lesz

(8.45) Az Európai Unió területén lévő bevándorlók visszatoloncolása nehéz feladat lesz, amennyiben az általuk kiválasztott ország nem tekinti őket háborús vagy politikai menekültnek – erről az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója beszélt az M1 műsorában. Kovács István elmondta, jelenleg Németországban van a legtöbb menekült, ahol fel sem tudják dolgozni a menekültügyi kérelmeket, hat hónapra előre lehet csak időpontot foglalni a kérelmet elbírálásához. Vannak olyan kérelmek is, amelyeket még 2013-ban adtak be – tette hozzá.

A stratégiai igazgató elmondta azt is, hogy az elbírálási folyamat éveket vehet igénybe, a kiutasítás pedig nehéz folyamat lesz, hiszen több százezer embert kellene kitoloncolni az országból. Kovács István szerint ők nagy valószínűséggel önszántukból nem fogják elhagyni azt az országot, ahol a kérelmet beadták, így a visszatoloncolás költsége is az adott államot terheli majd, ami rendkívül nagy kiadást jelent. Kovács István azt mondta, azzal, hogy Magyarország betartotta a dublini egyezményt, és regisztrálta az embereket, és ebből – a jelenlegi jogszabályok szerint – hátránya származhat.

A szlovén hadsereg segíti majd a rendőrséget

(7.40) Szlovéniában a kormány keddre virradóra olyan törvényt kezdeményezett, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határ őrzésében. A törvényhozás várhatóan a nap folyamán dönt az indítványról. Miro Cerar kormányfő a szlovén közszolgálati rádióban kijelentette: „A törvényben nem rendkívüli intézkedésről van szó, hanem a határőrizet megerősítéséről”.

Könnygázt vetett be a szlovén rendőrség

(4.12) Könnygázt vetett be a szlovén rendőrség a migránsok ellen a szlovén-horvát határon fekvő Trnovec határátkelőnél. A HRT közszolgálati televízió helyszíni jelentése szerint a muraközi határátkelőhöz hétfő hajnalban kettő óra körül érkezett mintegy 1800 migráns vonattal a kelet-szlavóniai Tovarnikból. A szlovén határőrök már hétfőn reggel elkezdték lassanként átengedni elsősorban a gyerekeket és az asszonyokat a határon, de a többiekért csak délután háromkor kezdtek érkezni autóbuszok. Az utolsó buszok este nyolc óra körül jöttek, hogy elszállítsák a még ott maradt néhány száz embert. Éjfél előtt az utolsó menekültek – miután mintegy húsz órán át várakoztak a szakadó esőben – dulakodni kezdtek a szlovén rendőrökkel, mert mielőbb fel akartak szállni a fűtött járművekre. A rendfenntartók könnygázt vetett be ellenük, hogy visszaállítsák a rendet.

 

Hétszáz menekült egy szlovéniai falu közelében

(1.10) Mintegy hétszáz menekültre bukkant a szlovén rendőrség a horvát határhoz közeli Oresje falu közelében, Brezice járásban. A horvát hatóságok nem értesítették a szlovénokat arról, hogy Oresje közelében több száz menekült lépte át a zöldhatárt, így nem tudhattak az oda érkezett hétszáz emberről. Közben a szlovén vasúttársaság hétfő este leállította a vonatközlekedést Maribor és az ausztriai Spielfeld között, mert a menekültek a síneken indultak el az osztrák határ felé. A pályaszakasz várhatóan kedd éjfélig zárva marad.

Cameron szerint Magyarország a külső EU-határok meglétét akarja tudatosítani

(23.20) David Cameron szerint a magyar kormány intézkedéseinek lényege a külső EU-határok meglétének tudatosítása az unión kívülről érkezők számára. A brit miniszterelnök a múlt heti európai uniós csúcstalálkozóról rendezett hétfő esti alsóházi vitanapon az ellenzéki Liberális Demokraták vezetője, Tim Farron kérdésére – utalva arra, hogy Nagy-Britannia nem tagja a schengeni övezetnek – kijelentette, hogy Európa külső határainak védelme nem a brit kormány és nem személyesen az ő felelőssége.

„Orbán Viktorra bízom, hogy (ebben az ügyben) megvédje magát, de annak, amit a magyar miniszterelnök és mások is mondanak, az a lényege, hogy Európának van egy külső határa, és Európának be is kell bizonyítania, hogy van külső határa, nehogy azt lehessen hinni, hogy az Európai Unióba könnyű és kockázatmentes út vezet” – fogalmazott David Cameron.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...