18.6 C
Budapest
2022. október. 2. vasárnap

Újabb információ jelent meg Kína épülő repülőgép-hordozójáról

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

 

MTI 2015. február 2., hétfő 11:44

Vélhetően elkészültek Kína második repülőgép-hordozójának kiviteli tervei, miután egy vidéki kormányzat az interneten büszkén hozta nyilvánosságra, hogy egy helyi cég megnyerte a hajó tápkábelrendszerére kiírt tendert – írta a South China Morning Post című hongkongi napilap hétfőn.

A Jiangsu Shangshang Cable Group sikerére utaló online közleménynek később nyoma veszett a világhálón, de a hír terjedni kezdett. Újságírók azt is kiderítették, hogy a szóban forgó, Csiangszu tartománybeli vállalatnak jó kapcsolatai vannak a hadsereggel, és e cég volt az első, 2012-ben hadrendbe állított, Liaoning elnevezésű repülőgép-hordozó beszállítója is.
Azt, hogy Kína második repülőgép-hordozóját építi, már egy éve megszellőztette Liaoning tartomány párttitkára. Mint akkor mondta, csakúgy mint az első, ez is az északkelet-kínai Talien kikötővárosban készül. Vang Ming akkor azt is jelezte, hogy a hadihajó megépítéséhez körülbelül hat évre lesz szükség, s Kínának idővel négy repülőgép-hordozója lesz. Nyilatkozatát később szintén törölték az internetről.
A hongkongi lapnak nyilatkozó Jüe Kang pekingi katonai elemző most úgy vélekedett, hogy Kína számára egy repülőgép-hordozó semmiképpen nem elegendő, s legalább háromra van szükség az ország tengeri jelenlétének fenntartásához. Jüe utalt arra, hogy a területi viták miatti nyomás is egyre nagyobb, ezért fel kell gyorsítani az építésüket.
Tavaly ősszel sanghaji forrásokból megjelent, hogy az ottani Csiangnan hajógyárban építik majd meg az ország harmadik repülőgép-hordozóját, amely állítólag 2021-re készülhet el. Részletek nem ismeretesek, de szakértők szerint amennyiben Kína sikeresen végrehajtja repülőgéphordozó-építő programját, a kínai hadiflotta korszerűbb lesz az indiainál és a japánnál.
Pekingben általában azzal érvelnek a fejlesztés mellett, hogy az országnak 3 millió négyzetkilométer tengerfelületet kell felügyelnie, s ehhez mindössze egyetlen repülőgép-hordozója van. A világon az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Spanyolország, Olaszország, India, Brazília és Thaiföld rendelkezik repülőgép-hordozóval. Az Egyesült Államoknak jelenleg tíz egysége aktív.

Kép: Google;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megérkezett az újabb orosz válasz az uniós szankciókra

Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak – jelentették be szombaton Moszkvában. A...

Itt vannak Bódi Sylvi meztelen képei – fotók (18+)

Bódi Sylvi 2002-ben, majd nyolc éve, 2014 októberében állt a Playboy kamerái elé. Mutatjuk a fotóit - írja az...

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe – két magyarázat lehet

Az Északi Áramlat 2 vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője tájékoztatott. Ulrich Lissek azt mondta, hogy erre két lehetséges magyarázat van:...

Elindult a népszámlálás, a kérdőív valósághű kitöltése mindenki számára kötelező, de nyerhetsz is vele!

Október 1–16. között online kérdezik meg az embereket. Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik 16-ig nem adtak...