13.6 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Újabb háború törhet ki Európában

Dátum:

Megosztás:

Nagy az esélye annak, hogy Koszovó és Szerbia között ismét fegyveres összetűzés alakuljon ki – nyilatkozta a sajtónak Albin Kurti pristinai kormányfő. A szerbek, de a koszovói albán ellenzék is bírálta a miniszterelnököt a háborús kijelentései miatt

– írja cikkében a V4NA hírügynökség.

Kurti: Nem spontán megmozdulások voltak Koszovó határán

A koszovói miniszterelnök szerint magas a kockázata annak, hogy ismét harcok legyenek Szerbia és Koszovó között. Albin Kurti az olasz la Repubblica lapnak nyilatkozott erről. Mint fogalmazott, azok után, amit Oroszország Ukrajnában tesz, felelőtlenség lenne mást mondania.

A LA REPUBBLICA CIKKE

„AZT NEM MONDANÁM, HOGY NAGYON MAGAS AZ ÖSSZETŰZÉSEK VESZÉLYE, DE MINDENKÉPPEN NAGY. ELŐNY, HOGY A NATO-CSAPATOK ITT VANNAK. MI EGY DEMOKRÁCIA VAGYUNK, AMELY EGY AUTOKRÁCIÁVAL HATÁROS”

– JELENTETTE KI KURTI.

A vezető úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai invázió előtt kicsi volt a harcok kiújulásának esélye, de mostanra a helyzet megváltozott.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A szerbek és a koszovói albánok között a hónap elején élesedett ki újabb konfliktus, amikor a pristinai kormány úgy határozott, hogy semmibe veszi a Belgrád által kiadott dokumentumokat, s azok helyett saját papírokat ad. A szerbek ezekkel léphettek volna be az általuk el nem ismert ország területére. Ezek után útakadályokat emeltek a tiltakozó szerbek, hogy a koszovói kabinet szüntesse meg a határozatát. Később amerikai nyomásra Albin Kurti engedett, s egy hónappal eltolta az intézkedés végrehajtását. A rend azóta helyreállt, de elemzők szerint ez csak egy rövid ideig tartó állapot, ugyanis szeptember elsejétől ismét érvényben lesz a korábbi határozat. A koszovói miniszterelnök figyelmeztetett, hogy Szerbia jelentős katonai jelenléttel bír az országhatár mentén.

„A SZERBEKNEK 48 BÁZISUK VAN KOSZOVÓ KÖRÜL. A MEGMOZDULÁSOK SEM VOLTAK SPONTÁNAK, AZOKAT BELGRÁD SZERVEZTE OROSZORSZÁG TÁMOGATÁSÁVAL” – HANGSÚLYOZTA KURTI.

A koszovói miniszterelnök egyébként kiváló kapcsolat ápol Soros György fiával. Alex Soros egy 2020-as találkozójukat követően a Twitteren azt írta, kiváló találkozója volt Koszovó új miniszterelnökével.

 

Az albánok is megosztottak

A pristinai kormányfő kijelentéseire reagált Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője is. Aláhúzta: az albán politikus azért találta ki az orosz befolyást, mert nemcsak Szerbiát akarta támadni, hanem egyben előre igazolta is azokat az egyoldalú lépéseket, amelyek a szerb nép ellen irányulnak Koszovóban.

De nemcsak a szerbek, hanem a koszovói albán ellenzék is bírálta Kurtit a háborús kijelentései miatt. Avdullah Hoti volt kormányfő szerint párbeszédre van szükség Szerbiával, s normális életre. Isa Mustafa másik korábbi miniszterelnök szerint Kurti olyan, mint Oroszország. Amíg Moszkva Ukrajnát borította lángra, addig Albin Kurti a koszovói intézményrendszert. Mustafa kiemelte, a térségnek béke kell.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A szerb és a koszovói vezetés egyébként 10 napon belül találkozik Brüsszelben. Egy év óta először ülhet egy asztalhoz Aleksandar Vucic szerb államfő és Albin Kurti koszovói miniszterelnök. A dialógus folytatására azért kellett ennyit várni, mert Miroslav Lajčak az EU párbeszédért felelős politikusa korábban azt mondta, hogy addig nem szervez találkozót a két fél között, amíg nem jutnak el addig, hogy valamit aláírjanak, valamiben megegyezzenek. Elemzők szerint egyértelmű, hogy most sem jutottak el a szerbek és az albánok eddig a pontig, de a legutóbbi válság már aggodalmat keltett Brüsszelben és Washingtonban.

„MEGÉRTETTÉK, HOGY MEKKORA VESZÉLYT HORDOZ PRISTINA MAGATARTÁSA A TÉRSÉG DESTABILIZÁLÁSÁRA, FELFOGTÁK, HOGY A SZERB NEMZET NEM FOGADJA EL AZT, AMELYET RÁ AKARNAK ERŐLTETNI, S A SZERBEK KÉSZEK ARRA, HOGY DEMOKRATIKUS ÉS BÉKÉS MÓDON ELLENÁLLJANAK”

– nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Milovan Drecun, a szerb parlament koszovói bizottságának volt elnöke.

Aleksandar Vucic és Albin Kurti a bejelentések szerint augusztus 18-án találkozik Brüsszelben. Az Európai Unió által közvetített párbeszéd kisebb-nagyobb megszakításokkal 11 éve tart.

origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Berki Mazsi: “A tánc egy olyan műfaj, amely kifejezi az érzelmeinket” – videó

Kimondta Berki Krisztián özvegye. A hétvégén indul a TV2 Dancing with the Stars című show-ja. A celebvilág történéseit követők...

Melyik csapatnak van a legnagyobb esélye, hogy megnyerje a 2022-es világbajnokságot a fogadási oldalak szerint?

A 2022-es világbajnokság idén Katar által kerül megrendezésre, mely a helyi szélsőséges időjárás miatt idén télen, november 20-án...

Tömeges elbocsátás: a rezsiárak emelkedése miatt 110 ember vesztette el a munkáját Miskolcon – videó

Az elszállt energiaárak újabb elbocsátási hullámot okoztak Miskolcon. A város próbál segíteni a munkájukat elvesztő embereken. Annak ellenére, hogy...