2 C
Budapest
2023. december. 8. péntek

Újabb fejlemények az amerikai-orosz titkosszolgálati találkozóról

Dátum:

Megosztás:

Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetőjével együtt Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója is Washingtonban járt a múlt héten és találkozott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával – értesült a The Washington Post című amerikai napilap.

A terrorizmus elleni küzdelem témájában Mike Pompeo CIA-igazgatóval folytatott tanácskozásra hazahívtak Moszkvából egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztségviselőt is – írta a lap. Névtelenséget kérő, de az ügy részleteit ismerő források szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) igazgatója is Washingtonba utazott, de az nem világos, hogy Pompeo őt is fogadta volna.

Washingtonban némi megütközést keltett az orosz hírszerzési vezetők érkezése, mert például Nariskint még 2014-ben feltették egy amerikai szankciós listára, válaszul az Ukrajnához tartozó Krím félsziget jogellenes orosz elcsatolására, és emiatt elvileg nem utazhat be az Egyesült Államokba.

Pompeo a szenátusi demokraták vezetőjének, Chuck Schumernek címzett levelében védelmébe vette az ilyen jellegű találkozók gyakorlatát. Schumer korábban kételyeinek adott hangot az egyeztetés kapcsán.

Kép: USA Today

„Rendszeresen találkozunk orosz hírszerzési kollégákkal, mégpedig ugyanabból az okból, amiért azt hivatali elődeink is tették, hogy szavatoljuk az amerikaiak biztonságát” – írta Mike Pompeo. Nincs semmi „kínos” az ilyen találkozókban – emelte ki. A CIA-igazgató úgy fogalmazott, hogy olyan bonyolult ügyekről tanácskoznak, amelyekben az amerikai és az orosz érdekek nem egyeztethetőek össze. Mint írja, megalkuvás nélkül, nyomatékosan szállnak síkra az amerikai érdekek védelmében.

A The Washington Post azt írta: volt és jelenlegi amerikai hírszerzési tisztségviselők szerint nagyon régóta nem volt arra példa, hogy ennyi orosz hírszerzési vezető egyszerre Washingtonba látogasson, és ott megbeszélést folytassanak egy vezető amerikai tisztségviselővel. A lapnak nyilatkozó források aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a Kreml a látogatást úgy értelmezheti, hogy az Egyesült Államok kész elnézni Oroszország korábbi lépéseit, és nem elég eltökélt, hogy határozottan megakadályozzon további befolyásolási kísérleteket.

A tanácskozásról készült és a hírszerzési alkalmazottaknak kiküldött összefoglalóban Oroszországot az Egyesült Államokkal való együttműködésre nyitott partnerként írják le.

Az amerikai pénzügyminisztérium kedden egy 210 orosz politikai és gazdasági vezető nevét tartalmazó listát tett közzé a tavaly elfogadott, az Egyesült Államok ellenfeleivel szembeni szankciós ellenintézkedésekről rendelkező törvénnyel összhangban. A jogszabály célja, hogy megbüntesse Oroszországot a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt feltételezett beavatkozásáért, az emberi jogok megsértéséért, a Krím annektálásáért és a kelet-ukrajnai katonai szerepvállalásáért.

Forrás: infostart.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Scott Adkins: Vitathatatlan 4 – videó

Teljes film magyarul: Vitathatatlan 4 Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of charge! Thank you...

Figyelmen kívül hagyta a piros lámpát, telibe kapta a villamos az Opelt – videók

A Budapesti Autósok YouTube-csatornájára került fel az a videó, ami Nagy Lajos király útján, az Egressy út első...

Elképesztő videó: kocsi után kötötték az elakadt dorogi buszt, csúnya vége lett

Érdekes módját választottak a hóban rekedt busz kimentésének Dorogon, nem is jött össze a mutatvány. Az éjszaka folyamán lehullott...

Brutális kegyetlenséggel végezte ki, majd az ágyneműtartóba rejtette felesége holttestét a jászsági gyilkos.. – nevetséges ítéletet kapott, jogos fellebbviteli főügyészség súlyosítási indítványa..

A fellebbviteli főügyészség súlyosítást indítványoz a feleségét 130 késszúrással meggyilkoló férfivel szemben. A Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a...