18.6 C
Budapest
2022. október. 2. vasárnap

Újabb átverés a Facebook-on – nem igaz az adatvédelmi szabályokkal kapcsolatos megosztás!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Valami okos tojás kitalálta, a nép pedig terjeszti! Legalább te ne ossz meg csacsiságokat! Nem igaz, hogy ha kiteszel egy buta szöveget, akkor a milliárdos Facebook majd másképp kezeli adataidat! Részletek cikkünkben!

A Facebook adatvédelme január 01-től megváltozott. Ezt mindenki látta, mindenki olvasta, és mindenki felháborodott rajta… Nem is csoda tehát, hogy futótűzként terjedt a legújabb átverés! Olvasd el a cikket, hogy tisztában lehess a jogaiddal – és azzal, hogy miért butaság ez az átverés.

Valószínűleg Te is találkoztál már a következő szöveggel, amelyet lassan minden második ember megosztott Facebook oldalán remélve, hogy ezzel majd megvédi személyes tartalmait:

 

Ez az üzenet azonban nem változtat semmin!
Hogy miért?

Végtelenül egyszerű. A Facebook az oldalon közzétett szabályzatban kiköti, hogy a felhasználók a regisztrációval AUTOMATIKUSAN elfogadják ezt a szabályzatot – tehát amíg regisztrálva vagy a Facebook-on, ezek a szabályok rád is érvényesek függetlenül attól, hogy mit írsz ki az oldaladra.

Mindazonáltal fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a Facebook-on továbbra is lehetőség van az Adatvédelmi beállítások módosítására, amellyel már valóban személyre szabhatod, hogy mely információkat használhatja az oldal rólad.

Ebből a vírusként terjedő szövegből az látszik, hogy az emberek továbbra sem értik egészen, mi is a változás lényege, és hogyan is működik a valóságban.
Emberi segítség nélkül az oldal nem tud megbirkózni a hülyeséggel: arra kéri felhasználóit, jelentsék felületén a téves információkat tartalmazó híreket.
A közösségi oldalon mindig is szuper gyorsan elterjedtek a rémhírek és lánclevelek, heti rendszerességgel jelennek meg cikkek a bennük foglalt információk cáfolataival. Néhány napja a magyar internetezők körében például egy olyan poszt keringett, amelyben azt írták, ha valaki közzéteszi hírfolyamában, akkor annak az adatait többé nem használja fel a Facebook. Persze ez kamu volt.

Álhírt lát? Jelentse!

A jelenségről a Facebooknál is tudnak, a vállalat keddi bejegyzése szerint sok felhasználó panaszkodik a közösségi hálózaton keringő átverések miatt, ezért átdolgozták az oldal hírfolyamának működését.

A hírfolyamban jelennek meg az ismerősök által megosztott linkek, képek és zenék. A Facebook csupán annyit újított, hogy lehetővé tette, hogy már külön álhírként is jelenteni lehessen rendszerében a megosztott linkeket.

Így kell jelenteni az álhíreket

Ez a lehetőség a Facebook magyar nyelvű felületén is elérhető, pedig a cég általában fokozatosan szokta bevezetni újításait, amelyek mindig az angol felületen debütálnak.

Ezen a felületen a második opciót kell kiválasztani
Forrás: Origo

Ha ismerősei álhírt osztanak meg, és ezt jelezni szeretné, a link bejegyzésének jobb felső sarkában lévő nyílra kell bökni, majd kiválasztani a “Bejegyzés jelentése” opciót.

A felnyíló menüben az “Úgy gondolom, ennek nincs helye a Facebookon.” lehetőséget kell kiválasztani, mire a legutolsó felületen meg lehet adni, hogy “Ez egy téves hír.” A pornográf, erőszakos vagy más szempontból problémás tartalmakat ugyanitt lehetett eddig is jelezni, a téves hír csupán egy újfajta kiválasztható lehetőség.

Ha sokan jelölik, eltűnik

Ahogy mondjuk a rasszista bejegyzéseket, úgy az álhíreket is a jelentések száma alapján észleli a Facebook: a cég bejegyzése szerint ha egy linket sokan jelölnek be álhírként, akkor azt a cég algoritmusa sokkal kevesebbszer fogja megjeleníteni a felhasználók hírfolyamaiban.

A második menüben lehet álhírként jelölni
Forrás: Origo

Bár ez azt jelenti, hogy az álhíreket az erőszakos tartalmakkal ellentétben nem fogja teljesen törölni a Facebook, a cég egy figyelmeztető üzenetet is elhelyez a sokak által téves hírnek ítélt linkek mellett, amelyben az információk kétes valóságtartalmára utal. A rendszer működési jellegéből adódóan nem fognak azonnal eltűnni a kamuhírek a hírfolyamból, de a jelentésekkel még így is sokat tehetünk terjedésük megfékezéséért.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe – két magyarázat lehet

Az Északi Áramlat 2 vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője tájékoztatott. Ulrich Lissek azt mondta, hogy erre két lehetséges magyarázat van:...

Elindult a népszámlálás, a kérdőív valósághű kitöltése mindenki számára kötelező, de nyerhetsz is vele!

Október 1–16. között online kérdezik meg az embereket. Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik 16-ig nem adtak...

Kiderült: Varga Irén az egyik legdrágább előadó Magyarországon!

A Ripost régóta próbálja kideríteni, hogy mennyiért is vállal egy-egy haknit Varga Irén. Most elkapott a lap egy hivatalos...

35 postát zárnak be a fővárosban

A Magyar Posta 35, „alacsony forgalmú” budapesti posta bezárásáról döntött. Az állami vállalat a „háború és az elhibázott...