Kezdőlap Főhírek Külföld Újabb agresszív fenyegetést kapott Szerbia az ukrán képviselőtől, Olekszij Honcsarenkótól – videó

Újabb agresszív fenyegetést kapott Szerbia az ukrán képviselőtől, Olekszij Honcsarenkótól – videó

Kárpátinfo.net

A Twitteren úgy fogalmazott, az ukránok készek katonákat küldeni Koszovóba, hogy megvédjék az ottani albánokat a szerbek jelentette fenyegetéstől. Honcsarenko szerint Szerbia Oroszország trójai falova Európában, és agresszív háborúra készül

– írta a V4NA.

Ukrán katonákkal állítaná meg „Putyin trójai falovát”

Mindössze néhány órával azt követően, hogy Koszovóban konfliktus tört ki a szerbiai dokumentumok elfogadása kapcsán, az ukrán képviselő, Olekszij Honcsarenko máris határozott, fenyegető üzenetet küldött Szerbiának. A közösségi oldalán azt írta, hogy

„AMENNYIBEN SZERBIA MEGTÁMADJA KOSZOVÓT, NEKÜNK MEG KELL VÉDENÜNK A KOSZOVÓIAKAT. UKRAJNA KÉSZEN ÁLL CSAPATOKAT KÜLDENI A HELYSZÍNRE. SZERBIA IGYEKSZIK AGRESSZÍV HÁBORÚT INDÍTANI, PUTYIN MÓDSZERÉT KÖVETVE. MINT MÁR MONDTAM, SZERBIA PUTYIN TRÓJAI FALOVA EURÓPÁBAN. A HÁBORÚ SZÖRNYŰ, TÖRTÉNJEN BÁRHOL A VILÁGON”.

Olekszij Honcsarenko néhány órával később már egy Kosovska Mitrovicában készült videót is megosztott. A felvételen jól hallható a légvédelmi sziréna, mely vasárnap este szólalt meg a koszovói városban. És bár a településen nem történt összecsapás, a konfliktusnak csak egy sérültje volt, és a szerb Védelmi Minisztérium megerősítette, hogy katonáik nem léptek Koszovó területére, az ukrán képviselő igyekezett az ukrajnaihoz hasonlítani a mitrovicai állapotokat:

 „AZ UKRAJNAI VALÓSÁG, MELYBEN ÖT HÓNAPJA ÉLÜNK, MOST KOSZOVÓBA IS MEGÉRKEZETT. MI TUDJUK, MILYEN ÍGY ÉLNI. AZT AKARTUK, HOGY VÉGET ÉRJEN A HÁBORÚSKODÁS, NE HOGY ÚJAK INDULJANAK. A VILÁGNAK MEG KELL ÉRTENIE, HOGY A HÁBORÚKÉRT OROSZORSZÁG, PUTYIN ÉS A »SZÖVETSÉGESEIK« A FELELŐSEK.”

Honcsarenko tweetjeire korábban a szerb államfő is reagált

Az ukrajnai képviselő már korábban is bírálta Szerbiát. Július közepén a következő szöveget osztotta meg a közösségi oldalán:

„SZERBIÁT, AZ ELNÖKÉVEL EGYÜTT BIZTOSAN NEM FELEJTJÜK EL. ÉRDEKES LESZ NÉZNI A HATMILLIÓ LAKOSÚ SZERBIÁT, VALAMINT ANNAK A VÁGYÁT, HOGY AZ EU TAGJA LEGYEN. ÚGY GONDOLOM, HOGY HORVÁT TESTVÉREINKKEL EGYÜTT FIGYELNI FOGUNK ÉS EMLÉKEZÜNK. AZ ÁTNEVELÉS FOLYAMATA NEHÉZ ÉS KELLEMETLEN LESZ A SZERBEK SZÁMÁRA, DE MEG TUDJUK CSINÁLNI.”

FORRÁS: V4NA

Erre akkor a szerb államfő, Aleksandar Vucic, újságírói kérdésre válaszolva, annyit mondott: „Az ukrán népnek a legjobbakat kívánom, a horvátok meg a saját dolgaikkal foglalkozzanak.”

A belügyminiszter ennél pragmatikusabban válaszolt. Mint fogalmazott, Szerbiát nem fogják átnevelni azok, akik Ante Pavelic (a horvát usztasa mozgalom alapítója, a második világháború során a náci Németország által fenntartott Független Horvát Állam vezetője) és Stepan Bandera (a nyugat-ukrajnai nemzeti mozgalom kiemelt személyisége, az Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetője) követői.

orifo nyomán

Hirmagazin.eu

Exit mobile version