Végéhez közeledik az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása, de folytatjuk az idősotthonokban élők beoltását – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Arra kérjük az egészségügyben dolgozókat, hogy aki még nem jelentkezett a védőoltásáért, az tegye meg, a jövőben is biztosítani fogjuk nekik az oltás lehetőségét.

Fotó: MTI/Vajda János

Közben folytatódik a szociális intézményekben élők oltása. A rendelkezésre álló vakcinamennyiséggel eddig nyolcvan intézménybe tudtunk eljutni, de 1600 idősotthon és további 300 bentlakásos intézmény van Magyarországon. A héten érkezett vakcinaszállítmányokból az ott lakók és dolgozók oltását szeretnék megkezdeni. Ugyanakkor négy intézményben már a második dózist fogjuk beadni – tájékoztatott a tisztifőorvos.

Az oltási terv következő állomása az idősek beoltása lesz, mivel ők a fertőzés szempontjából a magas kockázatúak közé tartoznak életkoruk és krónikus betegségeik miatt. Eddig 165 ezer ember oltására elegendő vakcinamennyiséget kapott Magyarország az öt Pfizer- és egy Moderna-szállítmányból. A héten újabb szállítmányok érkeztek, a Pfizertől 36 270 ember, míg a vasárnap várható Moderna készítményéből 9 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezik.

Magyarországon a járványügyi adatok az utóbbi két hétben kedvezően alakultak, de a fenyegetettség még nem múlt el. A pandémia még mindig zajlik a világban, mivel a védőoltások beadása lassan halad előre. A kormány arra törekszik, hogy minél több oltóanyagot beszerezzen, mert egyértelmű, hogy csak a tömeges oltások megkezdésével tudunk a járványhelyzeten nagymértékben javítani.

kormany

Hirmagazin.eu