12.7 C
Budapest
2023. október. 3. kedd

Új vajdája van az országnak.. – videó

Dátum:

Megosztás:

Cigányvajdát avattak Miskolcon..

Miskolc egyik főutcájának lezárásával, rendőri felvezetéssel érkezett a vajdajelölt a Mindszenti templomhoz.

A koronavírus-járvány miatt csak most nyílt lehetőség arra, hogy hivatalosan is esküt tegyen Lakatos Gusztáv, aki ezzel Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye cigány vajdája lett.

A megyében nem ő az első vajda, 2008-ban már választottak egyet Vajda Attila személyében.

A ceremónia azonban most jóval visszafogottabb volt a tizenhárom évvel ezelőtti beiktatásnál. Lovas hintó, limuzin és lezárt főutca helyett az új vajda, Lakatos Gusztáv szűk körben, a református és a katolikus egyház képviselőinek áldása mellett mondta el a vajdák esküjének szövegét.

Megkeresésünkre a cím új tulajdonosa elmondta,

A FELKÉRÉS KÁLLAI CSABÁTÓL, AZ ORSZÁGOS VAJDÁTÓL ÉRKEZETT

még két évvel ezelőtt, aki az Indexnek elmondta: tisztségével és tekintélyével a hátrányos helyzetű emberek sorsának javításán kíván dolgozni.

A hangzatos szavak mögött azonban, úgy tűnik, komoly elhatározás is áll, ugyanis Lakatos Gusztáv kifejtette, még idén szakiskolák segítségével a középiskolai oktatásból majdnem kieső fiatalokat akarja motiválttá tenni a tanulásra, szakmai képzések segítségével pedig akár munkalehetőséget is biztosít a fiataloknak az építőiparban.

Sok fiatalnak nincs szakmája, a közhasznú munka összegéből pedig nem lehet megélni és előbbre lépni.

Az építőipari vállalkozó emellett egy alapítvány létrehozását tervezi, amely a romák oktatásának és foglalkoztatásának elősegítése mellett a lakhatási problémák megoldásán is segítene.

Vajdalánc 1774-ből

A hír hallatán igencsak elcsodálkozott Vajda László, akinek nagyapja az egykori Zala vármegye választott vajdája volt.

A megyei rendőrkapitány 1947-ben nevezte ki a nagyapámat vajdának, a cím komolyságát az is sugallja, hogy ki kérte fel erre a címre

– kommentálta a helyzetet az egykori vajda leszármazottja. Az akkori időszakban fontos volt, hogy valaki képviselje a romákat a hivatalos szervek előtt, foglalta össze röviden a tisztséggel járó feladatokat Vajda László. Az évek múlásával a képviselet kérdése megoldódott, a vajda beszámolási kötelezettsége a rendészeti szervek felé lassan megszűnt, így

A VAJDÁK SZEREPE IS EGYRE SÚLYTALANABBÁ VÁLT AZ ÁLLAMI SZERVEK ELŐTT, DE A ROMA TÁRSADALOMBAN A TISZTELETET TOVÁBBRA IS MEGADTÁK NEKIK.

Vajda László szerint az egykori vajda szerepe hasonló volt a mostani kisebbségi önkormányzatok feladatához, de amíg előbbit egy férfi látta el hosszú éveken át, addig 1998-tól választások útján kerülnek ki a képviselők. Ez utóbbi képviselet pedig nem is rendelkezik megfelelő jogosítvánnyal ahhoz, hogy érdemi segítséget tudjon nyújtani a romák számára egy probléma megoldásakor, fogalmazta meg kritikáját Vajda László, aki valamikor az Országos Roma Önkormányzat alelnöke is volt.

A romák ma úgy vélik, hogy a vajda cím lobbierővel bír, világított rá Vajda László arra, miért annyira népszerű a tehetős romák körében ez a titulus.

A mostani vajdák mindig akkor próbálnak lépéseket tenni, amikor jönnek a választások, hiszen a mindenkori kormányt megkörnyékezik.

Véleménye szerint ma már nem működik Magyarországon vajdarendszer, hiszen a romák saját maguk sem fogadják el a vajdákat a közösség vezetőjeként – zárta le gondolatait Vajda László.

Elképzelés és valóság a romákról

Rézműves Benjámin úgy véli, ma már csak egy megkopott, kiüresedett intézményrendszer a vajdaság, amelyet a jelenkorban nem tud a cigány társadalom használni, hiszen sokan már alig ismerik. A fiatal roma politológus szerint a mai roma közösségnek másfajta igényei vannak.

NORMÁLIS JOGVISZONYOKRA, JOGBIZTONSÁGRA VAN SZÜKSÉGÜNK, AMIKET NEMCSAK A CIGÁNY KÖZÖSSÉG GONDOL ÖNMAGÁRA ÉRVÉNYESNEK, HANEM A MAGYAR ÁLLAM IS ÉRVÉNYESNEK TEKINT.

A vajdák körül kialakult rejtelmes légkört Rézműves Benjámin az általános cigánykép deformálásával magyarázza. Véleménye szerint a nem cigány társadalomban a cigányokról misztifikált romavilágkép alakult ki, amelyben nem érvényesek az általános szabályok, úgy vélik, a romák másféle szabályok közt élnek.

Ez a fajta prekoncepciója van a többségi társadalomnak rólunk, ennek a kivetülése az, hogy még érvényesnek tekintik ránk a vajdarendszert

– zárta gondolatait Rézműves Benjámin.

A jövő megmutatja

Azt, hogy Lakatos Gusztáv, az új miskolci vajda hangzatos szavai mögött az elhatározás nem csupán üres buborékhalmaz, talán az is jelzi, hogy a megyében élő romák megélhetési problémáira gazdasági alternatívát kínál, és alapítványával az emberhez méltó lakhatási körülmények kialakítását kívánja elérni.

(Borítókép: Irány tv)

index

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Még a hónapban megszűnik egy népszerű dohánytermék

2023. október 23-tól Magyarországon is alkalmazni kezdik azt az uniós irányelvet, ami megtiltja a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő...

Súlyos baleset, mindkét oldalon lezárták az M5-öst – videó

Összeütközött egy kamion és egy személyautó az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán hajnalban, a 91-es kilométernél lévő...

Megvan, pontosan mennyivel emelkedik a nyugdíj január 1-jétől

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte az idősek világnapjához kapcsolva. Februárban pedig jön a 13. havi ellátás. Az idősek világnapján jelent...