2.4 C
Budapest
2022. november. 29. kedd

Új tudományos felfedezés: úgy hat a sajt az agyra, mint a drog

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A ked­venc éte­led a saj­tos tészta? Min­den pohár bor­hoz egész sajt­tá­lat szol­gálsz fel? Akkor lehet, hogy rá­szok­tál a sajtra! Igen, egy új ta­nul­mány sze­rint ez le­het­sé­ges, a sajt leg­alább olyan ad­dik­tív, mint a ká­bí­tó­sze­rek.

A kutatók, 500 résztvevőt vizsgálva, két felmérést is elvégeztek. Az egyik tanulmányban az ételfüggőséggel kapcsolatos kérdőívet kellett kitölteniük a válaszadóknak: ez a kérdőív azt méri, mennyire áll függő viszonyban az illető az ételekkel (a kérdések között például olyanok szerepeltek, hogy szokott-e a válaszadó a rosszullét határáig enni). Ezután a résztvevőknek egy 35 elemből álló listán meg kellett jelölniük azokat az ételeket, amelyektől szerintük a legkönnyebb függőségbe kerülni, és pontozniuk kellett a listán szereplő élelmiszereket abból a szempontból, hogy milyen nehéz abbahagyni az evését.

Új tudományos felfedezés: úgy hat a sajt az agyra, mint a drog

Fotó: Pinterest

Az eredmények nem különösebben meglepőek: az éllovas a pizza, amely megelőzte a csokit, a chipset, a sütit és a sajtburgert. Ám kevésbé szokványos módon a sajt is az élmezőnyben végzett az addiktív ételek listáján. De vajon mi teszi a pizzát olyan vonzóvá? Lehet, hogy az, hogy jó vastagon beborítják zsíros sajttal? A kutatók szerint ugyanis minél nagyobb egy étel zsírtartalma, annál jellemzőbb, hogy nem tudjuk pár falat után abbahagyni az evését.

A „függőség” szó egyébként néhány esetben egyáltalán nem túlzás: a kutatók szerint néhány válaszadó konkrétan a szerfüggőség jeleit mutatta a válaszaiban – csak éppen a használt „szer” az étel volt.

De vajon mivel magyarázható a „sajtfüggőség”?

Új tudományos felfedezés: úgy hat a sajt az agyra, mint a drog 1

Fotó: Pinterest

A sajt, és általában a tejtermékek egy kazein nevű fehérjét tartalmaznak, amely a szervezetben az étel emésztése során kazomorfinná alakul. A kazomorfin az agy ópiátreceptoraihoz kapcsolódik, és ugyanolyan hatást fejt ki, mint a heroin és a morfium. A sajt, mivel kicsi a víztartalma, meglehetősen koncentrált kazomorfin-forrás. Ahhoz természetesen további kutatások szükségesek, hogy pontosan kiderüljön, hogyan befolyásolja a sajt az agy működését, de az bizonyítottnak látszik, hogy addiktív élelmiszerről van szó – ami szerencsére azért hasznos tápanyagokkal, például kalciummal is ellátja a szervezetet.

Forrás: Ripost

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

„Évek múlva büszke leszek, hogy tüntettem” – mondta az iráni lány, fél órával később lelőtték – megrázó – képek, videók (18+)

Hadisz Nadzsafi, a húszéves influenszerlány szeptember 21-én tüntetni indult barátaival. „Szeretném azt hinni, hogy amikor néhány év múlva visszagondolok...

Veszélyes, közel sem ártatlan gyerekjátékot hív vissza az egyik nagy kereskedőlánc

Minőségi gondok vannak a KiK egyik íj- ls nyílkészletével A KiK íj és nyílkészletet hív vissza a boltláncban forgalmazott...

Varga Judit szerint már több mint 700 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Eddig több mint 700 ezren töltötték ki és küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet – jelentette ki Varga Judit...

Újrahasznosított fűtőelemeket használhatnak Pakson

Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést. Zajlanak az egyeztetések a Paksi...