20.6 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Új szabályokat fogadott el a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumokra az EU

Dátum:

Megosztás:

Jóváhagyta a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumokra vonatkozó új szabályozást csütörtökön az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács.

Az új előírások értelmében az Európai Bizottság rendszeres értékelést végez majd, és ennek alapján szigoríthatják a vízumeljárásokat a tartózkodásra nem jogosult bevándorlók visszafogadásában „nem megfelelően” együttműködő, EU-n kívüli országok esetében. Másrészt viszont, amennyiben megállapítják, hogy egy állam együttműködik a kitoloncolások terén, akkor a vízumdíjak csökkentéséről, az érvényesség hosszabbításáról, illetve az elbírálási idő rövidítéséről dönthetnek.

Az eljárások egyszerűbbek lesznek. A kérelmet a jelenlegi három hónap helyett hat hónappal, de a tervezett utazás előtt legalább 15 nappal lehet majd benyújtani. A változások között szerepel a vízumdíj 60 euróról 80 euróra emelése. A 18 év alattiak, a diákok és a kutatók továbbra is mentesülnek a díj megfizetése alól. A vízumkérdőív elektronikus úton is kitölthető és aláírható lesz.

Harmonizált szabályok vonatkoznak majd a többszöri beutazásra jogosító vízumokra, így könnyebb lesz megakadályozni, hogy egyszerre több tagállamban is benyújtsák a kérelmet. Ilyen, többszöri beutazásra jogosító engedélyt állítanak majd ki a kedvező „vízummúlttal” rendelkező, megbízható utazók számára, amelyek érvényességi ideje egy évről öt évre növekedne fokozatosan.

A reform célja a „szabályok hozzáigazítása a változó biztonsági aggodalmakhoz, a migrációs kihívásokhoz és a technológiai fejlődés által kínált új lehetőségekhez”. Jelenleg több mint 100 ország esetén vízumköteles a beutazás a schengeni térségbe.

A rövid távú tartózkodásra jogosító vízum tulajdonosa egy 180 naposidőszakban összesen 90 napig utazhat a 26 schengeni államban. 2016-ban csaknem 14 millió schengeni vízumot adtak ki rövid időtartamú látogatások céljából.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...