9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Új módszerek a kábítószerek csempészetében

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 24 150445

Tavaly 169 ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt a kínai hatóságok, amelyek szerint a kábítószer-csempészet egyre burjánzóbb, szervezettebb, módszereit tekintve pedig mind kifinomultabb – áll a kínai kormány szerdán kiadott jelentésében.

Kínában tavaly év végén 2,95 millió kábítószer-használó szerepelt a nyilvántartásban, de tényleges számukat a közbiztonsági minisztérium 14 millió felettire becsülte. A tárca helyettes vezetője, Liu Jüe-csin megerősítette, minden századik kínai élt már valamilyen droggal.

Miközben a csempészek módszerei között tovább élnek a hagyományos módszerek, mint az emberi szervezetbe, vagy autóba rejtés, mind több drog kerül a címzettekhez az interneten keresztül, légi úton, postán, futárszolgálatokkal is.

Miközben a hagyományos szerek, például a heroin iránt csökkent a kereslet, a szintetikusakat egyre többen keresik, használóik száma 2008-hoz képest meghatszorozódott.

A kábítószerezők átlagéletkora csökkent, a 2014-ben azonosított és regisztrált 480 ezer új függőből 29 ezren voltak 18 év alattiak és körülbelül a háromnegyedük volt 35 évnél fiatalabb. Ők a társadalom különböző rétegeit képviselik, újabban vannak már köztük közintézményi alkalmazottak, szabadfoglalkozásúak és vállalkozók is.
Az Aranyháromszögből érkezik
Peking első ízben közölt összefoglaló statisztikákat a kábítószerhelyzetről, ami ugyancsak a helyzet súlyosbodására utal.

A bűncselekményekkel összefüggésben elfogott csaknem 170 ezer ember 60 százaléka volt 35 év alatti, akiknek 90 százaléka nem fejezte be a középiskolát. A csempészettel gyanúsítottak között megtalálhatók munkások, gazdálkodók, diákok és magánvállalkozók, de csaknem 70 százalékuk volt munkanélküli, az ország kevésbé fejlett térségeiből. Kábítószer-kereskedők bérelték fel őket és a nyilvánvaló haszon reményében vállalták a megbízást.

A kormányzati dokumentum sajtóbemutatóján elhangzott, a Kínába csempészett és elfogott kábítószernek 2014-ben közel 90 százalékának az „aranyháromszöget” alkotó délkelet-ázsiai országokban (Mianmar, Laosz és Thaiföld) voltak a feladói.
Heroin Afganisztánból
A szakértők felhívták a figyelmet az afganisztáni heroinkészletekre is, amelyet a világon közismerten a legnagyobbnak tartanak. Kínában tíz tartományban találtak Afganisztánból származó heroint, 12 tartományban pedig Dél-Amerikából érkezett kokainnak is nyomára bukkantak. Tavaly a kínai rendőrség 9,3 tonna heroint és 11,4 tonna metamfetamint foglalt le.

Forrás: metropol; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...

Március 4-e az Elhízás elleni világnap: A bélflóra lehet a fogyókúra titkos fegyvere!

Ez lehet a hatékony testcsúlykontroll alapja a gyógyszerész szerint.. Március 4-én az Elhízás elleni világnapon a figyelem középpontjában az...