11.1 C
Budapest
2024. március. 1. péntek

Új minőségben az ukrán-orosz konfliktus

Dátum:

Megosztás:

Ahogyan reggel megírtuk, megszavazta az ukrán parlament a hadiállapot bevezetését az ország tíz megyéjében.

Vasárnap éjszaka orosz és ukrán hadihajók csaptak össze a Kercsi-szorosnál, a Fekete- és az Azovi-tenger között. Kijev szerint katonai agresszió történt Oroszország részéről, Moszkva viszont azt állítja, hogy ukrán provokáció történt. A térségben feszült a helyzet.

Az elkövetkezendő napokban fog pontosan kiderülni, mit is jelent pontosan az, hogy hadiállapotot vezettek be az országban – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában. Szerinte az ukrán hadsereg, a határvédelmi erők, a titkosszolgálatok is készültségben vannak, egyfajta félháborús helyzet alakult ki.

Hozzátette: nyilvánvaló, hogy a következő lépés az lehet, hogy a hátországból biztosítani kell a hadsereg ellátását, hogy megfelelő tartalékokhoz jussanak hozzá a katonák, különösen a védett objektumok védelmét kell megerősíteni.

Horváth József hangsúlyozta, a tartalékosok állományát is biztosítani kell, amennyiben eszkalálódik a háborús helyzet, akkor a hadsereg képes legyen az utánpótlást humán oldalról is biztosítani.

Petro Porosenko ukrán elnök azt nyilatkozta, ez nem hadüzenet – idézték fel a műsorban. Horváth József szerint az eddigi orosz-ukrán konfliktus egyfajta hibrid háború volt, egészen idáig. A korábbiakkal ellentétben most már két hadsereg áll egymással szemben – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége vasárnap nyitott tüzet nyitott a Kercsi-szorosból kifelé tartó három hadihajóra, a támadás következtében két ukrán tengerész megsebesült – közölte az ukrán haditengerészet sajtószolgálata. Ez az ütközet – a szakértő szerint –nem a legsúlyosabb volt az ukránok és oroszok között. Ez csupán a két ország közötti konfliktus új minőségbe helyezése – hangsúlyozta.

Miért hirdettek hadiállapotot?

Horváth József szerint a hadiállapot bevezetésének okát az ukrán belpolitikában kell keresni. Hamarosan ugyanis választásokat tartanak az országban – emlékeztetett.

Az ukrán gazdasági, politikai és társadalmi helyzetet megvizsgálva elmondható, hogy Ukrajna a végletekig megosztottá vált csaknem minden tekintetben, a kormány pedig messze nem váltotta be az ígéreteit, amelyeket korábban vállalt – tette hozzá Horváth József.

Felhívta a figyelmet: az oroszok – elmondásuk szerint – dokumentálták az Azovi-tengeren történt eseményeket, és azokat az ENSZ-hez fogják benyújtani. A szakértő szerint olyan világban, ahol a műholdaknak köszönhetően csaknem tűpontossággal meg lehet állapítani, hogy egy-egy esemény miként történt, ott ki fog derülni az igazság.

Véleménye szerint nem fog sok időbe telni, hogy ezek a felvételek napvilágot lássanak.

Tengeri után szárazföldi összecsapás

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szárazföldi orosz agresszióra is számít. A szakértő szerint azonban ez szinte teljesen kizárt. Véleménye szerint ez csak egy kommunikációs háború része, a tanács társadalom felé nyújtott üzenete. Ennek célja pedig nem más, mint hogy az ukrán társadalmat minél összébb szorítsák, és a nemzeti érzést feljebb és feljebb szítsák az emberekben – fogalmazott Horváth József.

A történtek hatására a kijevi orosz nagykövetségénél már tüntetéseket is szerveztek, nemzeti színű lobogókkal és fáklyákkal vonultak fel az emberek. Petro Porosenko érdekét szolgálja egyébként ez a konfliktus – mondta a szakértő, ez a konfliktus azonban Oroszországnak gazdasági szempontból egyáltalán nem előnyös.

Horváth József hozzátette: Magyarország számára a legfontosabb kérdés az lesz, miként érinti ez az ügy a kárpátaljai magyarságot.

Az orosz–ukrán incidens hétfő délutáni fejleményeiről ebben az összefoglalónkban olvashat.tok. Hirmagazin.eu

szerző: hirado.hu
forrás: M1, MTI

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Kikerült Alekszej Navalnij arcképe a Szabadság téri szovjet emlékműre – videók

A posztert kirakó aktivisták között sok a párhuzam az orosz és a magyar politikai helyzet között. Videó Egy Alekszej Navalnijra...

Ma este Silvester Stallone nagysikerű sorozata: Tusla királya (1-5. részek) – videók

Teljes film magyarul: Tusla királya 1 Tusla királya 2 Tusla királya 3 Tusla királya 4 Tusla királya 5 Kellemes szórakozást a filmekhez! Holnap a 6-9....

Omara Portuondo, a kubai zenei legendák egyike, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét – videó

Omara Portuondo, a kubai zenei ikon, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét. Bár pontos okokat nem...

Tudtad, hogy a műfű az otthonodat szebbé és gondtalanabbá varázsolja?

A műfű egyre népszerűbb választás a kertekben és teraszokon, és számos előnye van a hagyományos füves területekkel szemben. Nézzük, miért...