15 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Új metró, kevesebb átszállás – százezrek lélegezhetnének fel

Dátum:

Megosztás:

A kormányzati közlekedési fejlesztési tervek megvalósítása a fővárosiak és az agglomerációból érkezők számára is az eddigieknél könnyebb közlekedést biztosíthat – mondta Vitézy Dávid közlekedési szakértő, a Budapesti Közlekedési Központ korábbi vezérigazgatója. Bella Jakab, a Közlekedő Tömeg elnöke szerint a fejlesztésekkel az autósok is versenyképes alternatívát kaphatnának.

Ha a tervek megvalósulnak, azok a budapestiek és az agglomerációból bejárók számára is fontosak lesznek – mondta Vitézy Dávid a kormányhatározatban megjelent fővárosi közlekedési fejlesztésekről.

A közlekedési szakértő, a Budapesti Közlekedési Központ korábbi vezérigazgatója az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a vasúti közlekedési rendszer több mint 100 éve változatlan Budapesten, így az elmúlt 30 év változásait sem követte, amikor több mint félmillió ember költözött az agglomerációba.

A mostani csomag előremutató, bár néhány éven belül nem lehet minden elemét megvalósítani, mert az irreális mértékű beruházás lenne – vélekedett Vitézy Dávid. Így is elkészülhetnek a részletesek tervek, és el lehet dönteni, hogy melyik kerüljön sorra előbb és melyik később.

A tervek arról szólnak, hogyan lehet az agglomerációból bejövő vonatokat összekapcsolni Budapesten belül, és kevés átszállással igénybe vehető rendszerként, minél korszerűbb járművekkel működtetni – fejtette ki.

A Nyugati és a Déli pályaudvart összekötő alagút azért lenne fontos, mert akik Érdről, Budaörsről, Székesfehérvárról vagy Budafokról érkeznek be a fővárosba, azok

átszállás nélkül juthatnának el a belvárosig vagy utazhatnak tovább a 3-as metróval

– mondta.

Vitézy Dávid szerint a fővárosiak számára is hasznos lenne a fejlesztés. Megújulhatnak a pályaudvarok és azok környezetei, csökkenhetnek a területek, a Déli pályaudvar helyén zöldfelületeket alakíthatnak ki.

„Ha a vonatokat igénybe lehet venni városon belüli közlekedésre, akkor például

a Széll Kálmán térről a repülőtérre 20 perc alatt lehet eljutni.

Olyan kapcsolatok is kinyílnak, amelyekre nem is gondolunk. A vonatok lényegében metróként kapcsolódhatnak be a budapesti közlekedésbe, és ezt a koncepciót képviselik a HÉV-fejlesztési tervek is” – közölte.

Beszélt arról is, hogy

a HÉV-hálózat teljes rekonstrukciója indokolt,

le kell cserélni a járműveket. A kormányhatározatok alapján ki lehet írni a járműtendereket, elkezdődhet a csere.

Megszűnhet a Déli

A fejlesztések révén a tömegközlekedés versenyképes alternatívát tudna nyújtani az autózással szemben – mondta a Közlekedő Tömeg elnöke az InfoRádióban.

Bella Jakab hangsúlyozta: a kormányhatározatba olyan beruházások és irányok kerültek bele, amelyek több százezer, az agglomerációban és a külső kerületekben élő emberen segítenek. A Déli és a Nyugati közötti alagút révén kevesebbszer kellene átszállni, az összes fontos átszállás elérhető lenne,

gyakorlatilag egy új metró jöhet létre.

Hozzátette: a Déli pályaudvar a mostani formájában akár megszűnhet, nem lenne rá szükség, ha a közlekedési funkciókat kiváltanák egy felszín alatti állomással.

A HÉV-vonalak és a HÉV-szerelvények is rossz állapotban vannak, kényelmetlenek, korszerűtlenek, ezért minél előbb fel kell újítani az egész hálózatot – mondta a Közlekedő Tömeg elnöke. Kiemelte, hogy a csepeli és a ráckevei HÉV bevezetése a Kálvin térig az agglomerációból érkezők számára hasznos lenne.

Nyitókép: Mónus Márton (MTI)
Forrás: infostart.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Halálos állatok lepték el az erdőket, és ahogyan tavaszodik, ahogy jönek a jobb idők, egyre több lesz..

Újra melegen simogatnak a nap sugarai, a levegőben lassan már frissen nyílt virágok illata száll – a tavasz...

„Szerencsére nem történt tragédia” – porcukor helyett tisztítószer került az ovisok ételére, újabb részleteket tudtunk meg – De ez hogyan történhetett meg? .. Milyen...

Az eset egy pilisborosjenői oviban történt. A Bors több szülővel is beszélt. A Mesevölgy Óvoda Mindszenty utcai épületében csütörtök...

Drámai NATO-bejelentés az ukránokról

Mircea Geoana NATO-főtitkár-helyettes szerint még nincs meg a pontos menetrendje annak, hogy Ukrajna miként csatlakozhatna a szövetséghez. Geoana hangsúlyozta,...

Azt mondták, ide most a színészek nem jöhetnek be, mert a színészeknek árt, ez egy amerikai film – mesélte Bodrogi gyula a főiskolás éveiről,...

Szinte nincs olyan korosztály Magyarországon, aki ne ismerné Bodrogi Gyulát, a legendának azonban nem indult zökkenőmentesen a karrierje. A Nemzet...