28 C
Budapest
2022. július. 5. kedd

Új Mercedes-Benz gyár épül Kecskeméten

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A Mercedes-Benz Cars megkezdi új autógyára építését Kecskeméten: a beruházás egymilliárd euróból, mintegy 320 milliárd forintból valósul meg és több mint 2500 új munkahelyet teremt – az új gyárban a termelés a tervek szerint 2020-ban indul.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. működő autógyára szomszédságában felépülő új gyár digitális alapköve elhelyezése előtt 2018. június 5-én – a beruházás egymilliárd euróból, mintegy 320 milliárd forintból valósul meg és több mint 2500 új munkahelyet teremt (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mercedes már működő autógyára szomszédságában felépülő új gyár digitális alapkövének elhelyezése előtt kedden a helyszínen elmondta: rendkívül magas technológiai színvonalat képviselő és hozzáadott-értéket előállító beruházás valósul meg Kecskeméten. Hozzátette: ma Magyarországon hatezer német vállalat 300 ezer magyar embernek ad munkát. Az összes Magyarországra érkezett külföldi működő tőke egynegyede német vállalatok nevéhez, beruházási ddöntéseihez fűződik – közölte.

Úgy vélte, az új gyár megvalósítása történelmi pillanat nemcsak Kecskemét és Magyarország, hanem a Daimler AG életében is. A miniszter kitért arra, hogy  a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legújabb felmérése szerint az itt működő német vállalatok 84 százaléka újra Magyarországot választaná beruházása helyszínéül. Hozzátette: 2014 óta 63 nagy német beruházás érkezett Magyarországra – köztük a Daimleré – 3,6 milliárd eurónyi beruházási értéket előállítva. Szólt arról is, hogy a világgazdaságban és a világkereskedelemben rendkívül jelentős gyorsaságú, hatású és mélységű változások zajlanak, amelyek gyakorlatilag újraírják az egyes országok és nagy nemzetközi vállalatok tevékenységét meghatározó játékszabályokat. Új szövetségek jönnek létre, régiek bomlanak fel és “küszöbön áll néhány kereskedelmi háború is, amelyet jó lenne inkább elkerülni”- fogalmazott.

Kifejtette, a világgazdaság egy teljesen új korszakba, az innovatív ipari korszakba lép, és az átállás zászlóshajója az autóipar. Szijjártó Péter elmondta, Magyarországon a feldolgozóipari kibocsátás 28,5 százaléka az autóiparból származik, ma több mint 176 ezren dolgoznak ebben a szektorban. A tavaly előállított több mint 8 ezer milliárd forintnyi rekord termelési értéket követően az idei év első három hónapja is mutatja, hogy “nincs megállás”, hiszen a magyar autóipar tovább tudta növelni a termelési értéket – tájékoztatott.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. működő autógyára szomszédságában felépülő új gyár építési területe a digitális alapkő elhelyezése napján, 2018. június 5-én (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

A 37,5 millió eurós vissza nem térítendő kormányzati támogatással megvalósuló új beruházásról elmondta: az lehetőséget biztosít a magyar vállalkozások – köztük a magyar kis- és közepes vállalkozások – számára, hogy bekapcsolódjanak a világgazdasági folyamatokba, hiszen a 2016-ban mért 30 százalék után 2017-ben már 50 százalékos magyar beszállítói arányt tudott felmutatni a Mercedes Kecskeméten. Szijjártó Péter emlékeztetett: Európa legalacsonyabb adómértékeit Magyarországon állapították meg, Európában egyedülálló módon Magyarországon van csak egyszámjegyű társasági adó, a munkára rakódó adóterheket folyamatosan csökkentik, miközben a munkaerő mobilitását segítő adókedvezményeket vezettek be, az ipar és az oktatás – azon belül is a felsőoktatás – együttműködését egyre szorosabbra fűzik.

Szijjártó Péter megköszönte a Kecskeméten 2012 óta működő Mercedes-gyár munkavállalóinak a teljesítményét, hiszen mint mondta, ez volt az alap a következő beruházáshoz. A miniszter a térségben megvalósuló beruházások között említette a többi között, hogy megépül az 54-es út az M5-ös autópálya és a gyár között. A kormány 5 milliárd forintot szán a repülőtéri fejlesztésekre, új tűzoltóállomás épül és 20 milliárd forintból fejlesztik az elektromos hálózatot. Az eseményen Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, “Kecskemét otthont kínált számunkra és mi otthon is érezzük itt magunkat”. Hozzátette, bizonyítja ezt az új beruházás is. Kiemelte: történelmi esemény ez a Mercedes és Kecskemét 2009 óta tartó kapcsolatában, ami egy sikeres ipartörténet.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója beszédet mond a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. működő autógyára szomszédságában felépülő új gyár digitális alapköve elhelyezése előtt 2018. június 5-én (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Elmondta, a két gyár ugyan külsőleg hasonló lesz, de belül egészen más lesz minden. Christian Wolff hozzátette: a modern digitális technológiákkal jelentősen növekszik majd a gyártókapacitás, új munkahelyek jönnek létre, és sok lesz az új feladat is. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta, a város életében új korszak kezdődött a Mercedes idejövetelével. A Mercedes idetelepülésével Kecskemét berobbant a köztudatba, miközben nagy kihívásokkal nézett szembe, ám sikerült megfelelni a magas elvárásoknak – hangsúlyozta.

A városvezető hozzátette: a második Mercedes gyár megépítése ismét kihívások elé állítja a várost, mivel Újabb közlekedési fejlesztésekre, otthonokra, óvodákra, iskolákra van szükség ahhoz, hogy Kecskemét megtartó ereje és vonzereje fokozható legyen. Úgy vélte, “ez alkalommal azonban a kihívást nem kísérik félelmek, hiszen van már kellő tapasztalatunk és magunk mögött tudhatjuk a kormány bizalmát”. Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért és ellátási láncért felelős igazgatótanácsi tagja elmondta, az egymilliárd eurós beruházással a Mercedes-Benz az első full-flex gyárát hozza létre Magyarországon.

Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért és ellátási láncért felelős igazgatótanácsi tagja beszédet mond a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. működő autógyára szomszédságában felépülő új gyár digitális alapköve elhelyezése előtt 2018. június 5-én (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Közölte, a gyárban rugalmasan, egyazon gyártósoron állíthatók elő a különböző modellek a kompakt autóktól a hátsókerék-meghajtású limuzinon át a különböző meghajtással rendelkező járművekig, az elektromos autókat is beleértve. Elmondta, ezzel továbbfejlesztik a Factory 56 gyártási koncepcióját, és új fejezet kezdődik a Mercedes történetében. Az új gyár présüzemből, karosszériaüzemből, felületkezelő és összeszerelő üzemből áll majd és széndioxid-semleges energiaellátású lesz. A full-flex gyárral a Mercedes-Benz Cars a jövő járműveinek rugalmas gyártásához szükséges kapacitást és technikai feltételeket teremti meg, így például az önvezetésre is alkalmas elektromos autókét is.

Hat éve gyárt autókat Kecskeméten a Mercedes-Benz

A cég 2008. június 18-án jelentette be Stuttgartban, hogy egy új gyár építését tervezi Kecskeméten. A termelés 2012. március 30-án indult be a 800 millió euróból épített kecskeméti autógyárban, ahol a Mercedes-Benz új kompakt autó generációjának első termékeként, a B-osztály gördült le a gyártósorról. A kecskeméti gyárban az első évben 40 ezer autó készült. Kevesebb, mint tíz hónappal a megnyitása után, újabb mérföldkőhöz érkezett a gyár: a Mercedes-Benz CLA gyártásának hivatalos elindulásával – a B-osztályt követően – legördült az első, kizárólag Kecskeméten gyártott modell a gyártósorról.

Kecskeméten készült Mercedes kompakt személyautók a Mercedes-Benz gyárában 2016. május 24-én (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

2015. szeptember 29-én már a 250 ezredik jármű elkészültét ünnepelhették Kecskeméten. Az 500 ezredik Kecskeméten gyártott autó, egy Mercedes-Benz CLA modell volt, ami 2016 februárjának közepén hagyta el a gyárat. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. számára a 2016-os év rendkívül sikeres volt. Mintegy 190 000 gépkocsit gyártottak Kecskeméten, amely 3,8 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest. A vállalat árbevétele a 3,4 milliárd euró feletti értékével némiképp meghaladta a 2015-ös szintet.

A tavalyi újabb rekordév volt a kecskeméti autógyárban. A 2017-es üzleti évben a 190 ezer darabot jelentősen meghaladó számú gépkocsit gyártottak és a vállalat több mint 3,5 milliárd euró nettó árbevételt ért el. A kedden megkezdett egymilliárd eurós új beruházással a Mercedes-Benz az első full-flex gyárát hozza létre Magyarországon. A gyárban rugalmasan, egyazon gyártósoron állítják majd elő a különböző modelleket a kompakt autóktól a hátsókerék-meghajtású limuzinon át a különböző meghajtással rendelkező járművekig, az elektromos autókat is beleértve.

Az új gyár présüzemből, karosszériaüzemből, felületkezelő és összeszerelő üzemből áll majd és széndioxid-semleges energiaellátású lesz. A full-flex gyárral a Mercedes-Benz Cars a jövő járműveinek rugalmas gyártásához szükséges kapacitást és technikai feltételeket teremti meg, így például az önvezetésre is alkalmas elektromos autókét is.

Forrás: MTI

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Időjárás: mutatjuk, mikor ér véget a kánikula

Kánikulával kezdődik a jövő hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot,...

Őrült Ferrari hiba: elvették a győzelmet a jobb pilótájuktól és a rosszabbnak adták

A verseny elején Csou Kuan-jü hatalmas balesete, aztán Max Verstappen autójának sérülése, majd a Ferrarik és Lewis Hamilton...

Magyarországon már népbetegségnek számít az elhízás

Hazánkban népbetegségnek számít a túlsúly és az elhízás, mivel a felnőtt lakosság mintegy 60 százalékát érinti. A koronavírus-járvány még...

Lukasenka: Már rég döntöttem arról, hogy részt veszünk a hadműveletben

„Mindig is orosz testvéreink mellett álltunk, és ez így is fog maradni” – fogalmazott a belarusz elnök. Régóta eldöntött kérdés,...
facebook