23.3 C
Budapest
2022. július. 5. kedd

Új kihívásokra kell felkészülniük a titkosszolgálatoknak

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Egyértelműen hálózat állhat a manchesteri terrortámadás mögött – ezt mondta a helyi rendőrség vezetője. A merénylettel kapcsolatban már több embert őrizetbe vettek. Szakértők szerint nem kizárt egy újabb támadás az Egyesült Királyságban.

Az amerikai és francia titkosszolgálat is szivárogtatott információt a manchesteri terrortámadással kapcsolatban, Theresa May számon fogja kérni az amerikai elnökön ezt 0 hangzott el az M1 péntek reggeli műsorában. Horváth József, a polgári és katonai titkosszolgálatok volt főigazgató-helyettese szerint a szolgálatoknál az alapvetés az, hogy mindenki a saját országának érdekeit képviseli.

Terrorkérdésekben ugyanakkor nemzetközi együttműködés van a titkosszolgálatok között – mondta Horváth József, ebben a konkrét esetben azonban egyfajta diszfunkcióról beszélhetünk. Ezek a fajta szivárogtatások egy szolgálat életében – ha nem egy dezinformációs játszma részei – azt mutatják, hogy probléma van a belső kohézióval. Ahogy Horváth József fogalmazott: ezeket a lyukakat hamar be kell tömni, hogy helyreálljon a rend.

Összetett munka a szolgálatok számára az információszerzés

A fő cél mindig az, hogy egy terrorakciót sikerüljön megállítani, megelőzni, és mivel senki nincs védve a hasonló támadásoktól, az együttműködésben mindenki érdekelt. Az más kérdés, hogy ki mit tesz le ilyenkor az asztalra, mennyire fajsúlyos információt ad át – mondta a volt igazgató-helyettes.

A szolgálatok szerint a beszerzendő információk 70-85 százalékát nyílt forrásból be lehet szerezni a mai modern világban, így a megmaradó részre kell koncentrálni. Ezek megszerzése vagy technikai, vagy humán forrásokon keresztül sikerülhet.

A legkényesebb kérdés a titkosszolgálatok számára a humán erőforrás megóvása, vagyis az, hogy az ügynökét miként tudja megvédeni egy-egy információátadás során.

A briteknek eddig jól ment a terrorelhárítás, most miért nem?

Horváth József leszögezte: egy titkosszolgálat számára mindig az a tragédia, hogy hiába sikerül tucatszámra megakadályozni terrorkísérleteket, ha egyetlen akciót végre tudnak hajtani a terroristák, akkor az felülírja az összes addigi sikert. Azt azonban látni kell, hogy ez az akció nem olyan spontán volt, mint a brit parlamentnél történt autós gázolás.

A manchesteri akció jól megtervezett, több lépcsős, komoly informatikai és logisztikai hátterű akció volt. Fontos tudni, hogy a brit szolgálatok nagyon gyorsan képesek a hálózat felderítésére, egyre több embert tartóztatnak le. Itt az eredmények ebből a szempontból – a jövőt illetően – fontosak lehetnek, fontos, hogy miként tudnak tanulni ebből az esetből, hasonló cselekmények megakadályozásának érdekében – hangsúlyozta a szakértő.

Új kihívásokra kell felkészülni a szolgálatoknak

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy amennyiben a terrorcselekedet után közlik a hatóságok, hogy számukra már ismert volt az elkövető, akkor miért nem lehetett megakadályozni az elkövetést.

Horváth József elmondta: az elmúlt években ezrével érkeznek ilyen jellegű információk, és csak százakat tudnak ellenőrizni. A szolgálatoknak kell dönteniük arról, hogy ki legyen az a több ezer személy közül, akit ellenőriznek.

Emellett a technikai, a műszaki vagy humán háttér sem teszi lehetővé a tömeges ellenőrzéseket. Így a szolgáltatóknak új kihívással kell szembesülniük, és nem egyszerű békeidős elhárító munkára, hanem kvázi háborús kihívásokra kell felkészülni – zárta a beszélgetést Horváth József.

Új kihívásokra kell felkészülniük a titkosszolgálatoknak

M1

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Lajcsi állítja: tízmillióval rövidítette meg MC Hawer – A „Mikor a vodka a fejembe száll” című dal miatt áll a bál

Ki ne ismerné a kétezres évek egyik legnagyobb slágerét, a Mikor a vodka a fejembe száll című nótát......

Hamarosan otthon hagyhatod a forgalmit és a jogosítványodat

A rendőr most még mérlegelhet ha otthon hagyod a menetokmányaidat és ha a bírság mellett dönt, öttől ötvenezer...

Egy 92 éves férfit kidobnak a bankból, de egy rendőr kézen fogva kíséri vissza – videó

Amikor egy idősebb férfit elutasítottak a bankban, feldúlt volt, és nem tudta, hogy mitévő legyen. Nem sokkal később...

Elhunyt Járosi Tamás, a Malackrumpli tulajdonosa.. 47 éves volt.. Isten nyugosztalja!

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a Balaton Gasztroforradalmára, Jánosi Tamás.. A Malackrumpli Bisztró 2013 nyarán nyitott meg a Biobalaton termelői piac...
facebook