11.5 C
Budapest
2024. február. 23. péntek

Új, Európától független menedékútvonalat talált a gáznak a Gazprom

Dátum:

Megosztás:

Megkezdték az első tanker feltöltését cseppfolyósított gázzal a portovajai üzemben, hogy szélesítsék a portfóliójukat.

Elindult a portavajai cseppfolyósított gázt (LNG) előállító üzemben a hajók feltöltése – jelentette be egy vlagyivosztoki gazdasági fórumon a Reutersnek Vitalij Markelov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A gázt a kalinyingrádi enklávéba és exportra fogják szállítani, mondta Markelov, de nem nevezett meg pontos célállomást.

RUSSIA-ENERGY-LNG
Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Az üzem a Bloomberg értékelése szerint elég kicsi, becslések szerint évi 1,5 millió tonna LNG előállítására lesz képes, ami alig a hatoda a Szahalin 2. mezőn található hasonló létesítmény kapacitásának. Egyelőre azonban csak mintegy 30 ezer tonnára készültek fel. Az üzemben hétfőn fejezték be a 72 órán át tartó tesztelést, de némi papírmunkát még el kell végezni – mondta Markelov. Az első tankert kedden kezdték feltölteni, és hamarosan megérkezik a második is.

Az üzem már korábban a hírekbe került, amikor az amerikai űrhivatal, a NASA műholdfelvételei lángokat fedeztek fel a Balti-tenger orosz partvidékén. Ezt sokan úgy értékelték, hogy az oroszok inkább elégetik a gázt, ahelyett, hogy Európának adnák el,

a fáklyázás azonban az LNG-létesítmények üzembe helyezésének szokásos része.

A létesítmény az Északi Áramlat 1. gázvezeték kompresszorállomása közelében található. A gázvezetéken szünetel a szállítás, a Gazprom szerint ugyanis tűz- vagy robbanásveszélyes lenne a kompresszorállomáson lévő Trent 60-as gázturbina további üzemeltetése az olajszivárgás kijavítása nélkül. A turbinát gyártó német Siemens Energy szóvivője erre úgy reagált, hogy cége a Gazprom megállapítását nem tekinti technikai indoknak a vezeték leállítására. Azt is közölte, hogy az érintett kompresszorállomáson más turbinák is rendelkezésre állnak.
Markelov ennek ellenére kedden ismét megerősítette, hogy a vezetéken addig nem folytatják a szállítást, amíg a Siemens nem javítja meg a meghibásodott berendezéseket.

„Meg kellene kérdezni a Siemenst. Előbb nekik kell megjavítaniuk a berendezéseket” – válaszolta a fórumon, amikor arról kérdezték, mikor kezdheti újra a gázszivattyúzást a vezeték.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A Siemens turbináit Kanadában szervizelik, és az ottawai kormány nyáron megerősítette, hogy a terveknek megfelelően felújítja és Németországba szállítja azokat. Ez azonban semmit nem jelent, mert a nyáron soron kívül leszállított berendezés sem került még vissza Oroszországba.

vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este egy romantikus vígjáték – Randiguru – videó

Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta)....

Olcsóbb és teljes körű hozzáférést szeretne az Xbox Game Pass előfizetőknek a Microsoft

Csak azoknak kell a teljes árat fizetniük, akik kitartanak az Xbox-szal rivalizáló játékkonzolok mellett. Folytatódik az Activision Blizzard felvásárlásával...

Brutális állatkínzás Hajdú-Biharban: fejbe lőtt kutyát találtak – 18+

Egy budapesti állatkórházban próbálják megmenteni a püspökladányi kutyát. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület a közösségi oldalán osztott meg egy...

Ahogy drágul az üzemanyag, egyre sűrűbben fordul elő, hogy a benzinkúton fizetés nélkül akarnak távozni..

Fizetés nélkül távozni nem csak a boltokból szokás, a szarkák gyakran a benzinkutakat is úgy hagyják ott, hogy...